ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Ελιγμοί πριν την απόφαση
  • Εντός των ημερών αναμένεται η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το οριστικό ψήφισμα σχετικά με το Ιράκ, ενώ η Βαγδάτη δηλώνει «έτοιμη» να το «εξετάσει»
  • «Οχι» της Σαουδικής Αραβίας σε κάθε στρατιωτική διευκόλυνση προς τις ΗΠΑ ακόμη και αν υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ

Τα παιδιά είναι τα μεγάλα θύματα του αμερικάνικου εμπάργκο στο Ιράκ

Associated Press

Τα παιδιά είναι τα μεγάλα θύματα του αμερικάνικου εμπάργκο στο Ιράκ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ετοιμο να «εξετάσει» μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωνε, χτες, το ιρακινό καθεστώς, κάνοντας νέα μεγάλη στροφή στη στάση της κάθετης άρνησης που τηρούσε, μέχρι την Κυριακή. Την ίδια στιγμή, στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Μπους συνεδρίαζε με τους συμβούλους Εθνικής Ασφαλείας, για να εξετάσει τις τελικές αλλαγές στο κείμενο ψηφίσματος που πρόκειται, για τελευταία φορά προφανώς, να παρουσιάσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι ΗΠΑ εντός των προσεχών ημερών. Από την άλλη πλευρά, η Σαουδική Αραβία ξεκαθάριζε ότι δεν πρόκειται να παράσχει καμία διευκόλυνση στις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράκ ακόμη και αν έχει προηγηθεί σχετική απόφαση του ΟΗΕ.

«Εάν η νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σέβεται τη Χάρτα του ΟΗΕ, τη διεθνή νομιμότητα, την ιρακινή ακεραιότητα, ανεξαρτησία και ασφάλεια, και φυσικά δε λειτουργεί μόνο ως κάλυψη για την εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης σε βάρος του Ιράκ, τότε θα συνεργαστούμε και με αυτήν την απόφαση», φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με την ιρακινή τηλεόραση, ο Σαντάμ Χουσεΐν, μετά από συναντήσεις που είχε με τον Αυστριακό ακροδεξιό ηγέτη Γέοργκ Χάιντερ και τον Νοτιοαφρικανό εκπρόσωπο Αζίζ Μπεχάντ. Η δήλωση αυτή αποτελεί νέα αλλαγή στη στάση της Βαγδάτης, η οποία διά στόματος υψηλόβαθμων αξιωματούχων της όπως ο ΥΠΕΞ Νατζί Σάμπρι, τόνιζε, μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία νέα απόφαση, θεωρώντας ότι οι υπάρχουσες είναι αρκετές για την πραγματοποίηση επιθεωρήσεων. Πάντως, ακόμη και χτες, ο υπουργός Πολιτισμού, Χαμέντ Γιουσίφ Χουμάντι, υποστήριζε ότι «όπως φαίνεται, όποια και αν είναι η απόφαση, οι ΗΠΑ θα πλήξουν το Ιράκ».

Associated Press

Στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Μπους επρόκειτο να έχει, αργά χτες, συνάντηση με τους συμβούλους ασφαλείας, προκειμένου να εξετάσουν το τελικό κείμενο του αμερικανικού ψηφίσματος. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, το Σάββατο, επανέλαβε τις γνωστές απειλές, τονίζοντας ότι «είτε το Ιράκ θα αφοπλιστεί είτε οι ΗΠΑ θα το αφοπλίσουν, για το καλό της ειρήνης» και συμπλήρωνε ότι «οι πόλεμοι δεν κερδίζονται αμυντικά, αλλά αντίθετα οι ΗΠΑ οφείλουν να προλαμβάνουν τις απειλές».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα συμβιβασμό για το τελικό κείμενο, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν κατευναστεί οι γαλλο-ρωσικές ανησυχίες για τις φράσεις εκείνες που θεωρούνται ότι μπορούν να οδηγήσουν σε αυτόματη ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, που έχει ξεκάθαρα ταχτεί υπέρ του αμερικανικού σχεδίου. Ο Μπλερ υποστήριξε ότι «οι συνομιλίες συνεχίζονται πολύ ικανοποιητικά και η λήψη μιας οριστικής απόφασης βρίσκεται πολύ κοντά».

Πολεμικές προετοιμασίες
και αντιδράσεις

Η Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να επιτρέψει τη χρήση των αμερικανικών βάσεων που βρίσκονται στο έδαφός της ακόμη και αν υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ για επίθεση στο Ιράκ, δήλωνε κατηγορηματικά ο ΥΠΕΞ Σαούντ αλ Φαϊζάλ, συμπληρώνοντας ότι «θα γίνει σεβαστή η απόφαση και θα συνεργαστούμε με τον ΟΗΕ, αλλά είναι άλλο πράγμα οι στρατιωτικές διευκολύνσεις». Ο αλ Φαϊζάλ επέκρινε, εμμέσως, τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «μόνο οι Ιρακινοί είναι αρμόδιοι για την αλλαγή του καθεστώτος» και υπενθυμίζοντας ότι «καμία αλλαγή δεν μπορεί να επιβιώσει με κατοχή ξένων δυνάμεων». Των δηλώσεων Φαϊζάλ, είχε προηγηθεί συνέντευξη του πρίγκιπα διαδόχου Αμπντουλάχ, ο οποίος εξαπέλυε δριμεία επίθεση εναντίον της Δύσης και των ΜΜΕ, για «άδικη επίθεση εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, για την οποία ευθύνονται όσοι μισούν το Ισλάμ και επιμένουν να το συγχέουν με την τρομοκρατία».

Associated Press

Παράλληλα, η Συρία ανακοίνωνε ότι ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα καταψηφίσει κάθε νέο ψήφισμα. Εντούτοις, η Δαμασκός απέφυγε να απαντήσει στην επίσημη συγνώμη που ζήτησε η αμερικανική διοίκηση στον Κόλπο για την είσοδο ενός αμερικανικού F16, στο συριακό εναέριο χώρο, ενώ πραγματοποιούσε πτήση ρουτίνας «στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο Ιράκ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δόθηκε αμέσως εντολή στο αεροσκάφος να αποχωρήσει, ενώ δεν έγινε γνωστό, αν έγινε εμπλοκή με συριακά μαχητικά.

Από την πλευρά του, το Κουβέιτ ανακοίνωνε ότι θα παραχωρήσει τις βάσεις του στις αμερικανικές δυνάμεις σε περίπτωση που υπάρξει απόφαση του ΟΗΕ για επίθεση στο Ιράκ, αλλά ότι δε θα συμμετάσχουν οι δικές του δυνάμεις. Την ίδια στιγμή, αμερικανικά αεροπλανοφόρα καταπλέουν στον Περσικό, ενώ συνεχίζεται η μεταφορά στρατευμάτων, οπλισμού και πυρομαχικών. Η βρετανική «Ντέιλι Τέλεγκραφ» υποστήριζε ότι μέσα στην τρέχουσα βδομάδα η βρετανική κυβέρνηση θα καλέσει 10.000 εφέδρους, κάτι που έσπευσε να διαψεύσει ο Τόνι Μπλερ, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε εύθραυστη ισορροπία η κυβέρνηση Σαρόν

Επιβίωσε για λίγες ψήφους από τρεις προτάσεις μομφής η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν, που συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για σχηματισμό νέου συνασπισμού, ενώ στο κεντρικό Ισραήλ γινόταν νέα επίθεση αυτοκτονίας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

Επιβίωσε η εύθραυστη κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν από τρεις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες μομφής, παρά το γεγονός ότι ανοιχτό παρέμενε το θέμα της συμμετοχής ή όχι στο νέο κυβερνητικό σχήμα του πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης, λίγα χιλιόμετρα βορείως του Τελ Αβίβ, καμικάζι αυτοκτονίας πραγματοποιούσε επίθεση σε εμπορικό κέντρο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, εκτός από τον ίδιο, 2 Ισραηλινοί και να τραυματιστούν περίπου 30.

Σωτήρια αποδείχτηκε για την κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν η αποχή των 7 βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικής Ενότητας» από τις χθεσινές τρεις ψηφοφορίες εμπιστοσύνης, καθώς με την έλλειψη αυτών των ψήφων κατέστη δυνατή η επιβίωση του εύθραυστου κυβερνητικού σχηματισμού. Η αποχή αυτή είναι μέρος των διαβουλεύσεων που γίνονται ανάμεσα στον Σαρόν και στην ακροδεξιά «Εθνική Ενότητα», προκειμένου να συμμετάσχει η δεύτερη στην κυβέρνηση. Εντούτοις, αγκάθι παραμένει η εμμονή της στην κατάργηση όλων των συμφωνιών με τους Παλαιστινίους και η διακοπή κάθε είδους διαπραγμάτευσης μαζί τους.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει ο Σαρόν και με τον Νετανιάχου, που αποδέχτηκε να αναλάβει το ΥΠΕΞ, υπό τον όρο ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, ότι δε θα αναγνωριστεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και ότι θα εκδιωχθεί ο Αραφάτ. Ο Σαρόν δήλωνε στους βουλευτές του κόμματός του ότι «είναι ανεύθυνο να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές», αποφεύγοντας να απορρίψει ξεκάθαρα τους όρους του Νετανιάχου, αλλά καθιστώντας σαφές ότι δε γίνονται δεκτοί.

Αναμένοντας την τελική απόφαση για τον Νετανιάχου, η Κνέσετ ενέκρινε, χθες, και την τοποθέτηση του πρώην αρχηγού ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ, στο υπουργείο Αμυνας. Ο ηγέτης του αριστερού κόμματος Μέρετζ, που κατέθεσε τη μία από τις 3 προτάσεις μομφής, Γιόσι Σαρίντ, εκτιμούσε ότι η νέα ισραηλινή κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά βραχύβια, καθώς, τόσο τα πολιτικά, όσο και τα οικονομικά προβλήματα της χώρας διογκώνονται. Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε, χθες, η κεντρική ισραηλινή Τράπεζα, ένας στους πέντε Ισραηλινούς ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ο αριθμός των φτωχών αυξήθηκε κατά 810.000 και έφθασε το 1,17 εκατομμύρια, μέσα στο 2001 (ποσοστό εξαιρετικά σημαντικό για έναν πληθυσμό των 5 εκατομμυρίων).

Επιθέσεις

Δύο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε νεαρός Παλαιστίνιος στο εμπορικό κέντρο Αρίμ, της πόλης Κφαρ Σάμπα, κοντά στην Καλκίλια της Δ. Οχθης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αβι Παζνέρ τόνιζε ότι η Π. Αρχή έχει τεράστια ευθύνη και εκτιμούσε ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται ή η «Χαμάς» ή η «Τζιχάντ». Τις απορίες έλυσε, από την Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, που δήλωνε ότι η επίθεση έγινε από την «Τζιχάντ» και καλούσε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή να είναι προσεκτικοί.

Νωρίτερα, αυτοκίνητο εξερράγη στο κέντρο της Νάμπλους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Παλαιστίνιοι, ο ένας στέλεχος της «Χαμάς». Αυτόπτες μάρτυρες δήλωναν ότι εκείνη τη στιγμή ισραηλινό αεροσκάφος πετούσε πάνω από το σημείο, ενώ, λίγο αργότερα, δύο ελικόπτερα εξαπέλυαν επίθεση με πυραύλους στη βιομηχανική ζώνη της πόλης. Αλλοι 5 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, το τελευταίο 24ωρο, στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά, ενώ η Διεθνής Αμνηστία, με χθεσινή ανακοίνωση, κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό για «εγκλήματα πολέμου» κατά τις εισβολές που πραγματοποίησε σε Νάμπλους και Τζενίν, τον περασμένο Απρίλιο, μιλώντας για βασανιστήρια κρατουμένων, δολοφονίες αμάχων και παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Στις κάλπες ... με το βλέμμα στραμμένο στον πόλεμο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο πόλεμος, που θέλουν να εξαπολύσουν οι ΗΠΑ κατά του Ιράκ, μονοπώλησε σχεδόν την προεκλογική εκστρατεία, με τους Ρεπουμπλικανούς να το έχουν πρώτο στην ατζέντα τους και να το συνδυάζουν, φυσικά, με το ζήτημα της ασφάλειας. Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες θέλουν τους Αμερικανούς αξιωματούχους να έχουν προσεγγίσει με τους «αντιπάλους» τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά ζήτησαν προθεσμία... καθώς οι ΗΠΑ με το μόνο που ασχολούνται αυτές τις ημέρες είναι οι σημερινές συμπληρωματικές εκλογές.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους από την Παρασκευή έχει επιδοθεί σε μια περιοδεία χωρίς «αύριο», αφού κρίνεται ο έλεγχος του Κογκρέσου, τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής των αντιπροσώπων με τους Ρεπουμπλικανούς να έχουν, προς έκπληξη όλων, τον πρώτο λόγο στη διατήρησή του, αφού εκτός των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί, φτώχεια, ανεργία, περιδίνηση της οικονομίας με τρομακτικές συνέπειες στο μέσο εισόδημα και παραδοσιακά, το κόμμα που ελέγχει το Λευκό Οίκο χάνει έδρες στο Κογκρέσο. Χτες, στην τελευταία και πιο κρίσιμη ημέρα της προεκλογικής περιόδου ο Μπους περιόδευσε σε τέσσερις πολιτείες, προκειμένου να στηρίξει τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους που κρίνονται για 435 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, 34 έδρες στη Γερουσία και την ανάδειξη κυβερνητών σε 36 από τις συνολικά 50 πολιτείες των ΗΠΑ.

Το ενδιαφέρον των κομμάτων στρέφεται κυρίως στη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο με πλειοψηφία μιας μόνο έδρας. Η κατάσταση αυτή είχε δυσχεράνει ιδιαιτέρως το έργο της κυβέρνησης των Ρεπουμπλικάνων και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ενδέχεται να δυσκολέψει ακόμη και την επανεκλογή του Μπους στις προεδρικές εκλογές του 2004.

Το θέμα που κυριαρχεί στην προεκλογική ρητορική των Ρεπουμπλικάνων είναι οι απειλές στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, με αιχμή του δόρατος την προσπάθεια αφοπλισμού του Ιράκ, ζήτημα το οποίο βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αντίθετα, οι Δημοκρατικοί εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης Μπους, που δεν είναι άλλη από τα λογιστικά σκάνδαλα, καθώς και η διαφθορά σε επιχειρήσεις-κολοσσούς όπως η Enron. Επίσης, εκφράζουν την «ανησυχία» τους για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και για τον προϋπολογισμό στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Νέα αναβολή λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας...

ΧΑΓΗ.--

Νέα αναβολή (μέχρι τέλος της βδομάδας) στη συνέχιση της δικαστικής φιέστας έναντι του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έδωσαν χτες οι εισαγγελείς του Δικαστηρίου της Χάγης μετά τη νέα έκθεση γιατρών, που διαπιστώνουν (για πολλοστή φορά) τη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Μολονότι είναι γνωστά τα προβλήματα υπέρτασης και καρδιάς που αντιμετωπίζει από καιρό ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν την απόφασή τους για αναβολή της συνέχισης της ακροαματικής διαδικασίας, λαμβάνοντας υπόψη την ιατρική γνωμάτευση που εκδόθηκε μετά και απ' την (χτεσινή) υποβολή του πρώην Προέδρου σε εξετάσεις. Αφορμή αποτέλεσε η αδυναμία του Μιλόσεβιτς να παραστεί χτες το πρωί στο δικαστήριο...

Και την περασμένη βδομάδα, οι εισαγγελείς είχαν αποφασίσει τη διακοπή της δίκης, «κατανοώντας» αφ' ενός τα σοβαρά προβλήματα υγείας και την υπερκόπωση στην οποία έχουν υποβάλει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μην επιτρέποντας αφ' ετέρου την άμεση απελευθέρωσή του... Μάλιστα, την Παρασκευή ο προεδρεύων των δικαστών, Βρετανός Ρίτσαρντ Μέι, συνέστησε, με επιστολή του στους άλλους συναδέλφους του, να προτείνουν τρόπους «συντόμευσης» της ακροαματικής διαδικασίας «λόγω της κατάστασης της υγείας του κατηγορουμένου».

Πάντως, και χτες, η «Γιουγκοσλαβική Επιτροπή για την απελευθέρωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς» απαίτησε απ' τους εισαγγελείς του Δικαστηρίου της Χάγης την άμεση απελευθέρωση του πρώην Προέδρου, προκειμένου να υποβληθεί «σε πραγματικά επαρκείς ιατρικές εξετάσεις, τις οποίες δεν απολαμβάνει, όσο παραμένει κλεισμένος στο κέντρο κράτησης»...

YEMENH
Περίεργη έκρηξη

ΣΑΝΑΑ.--

Μία έκρηξη αυτοκινήτου προκάλεσε το θάνατο έξι ανθρώπων. Ενα ακόμη περιστατικό; Οχι, όταν οι επιβάτες του αυτοκινήτου, που έχασαν τη ζωή τους θεωρούνται όλοι μέλη της «Αλ Κάιντα». Το «παράδοξο» περιστατικό συνέβη στην Υεμένη, χώρα όπου εξαρχής έχει φωτογραφηθεί ως ένα φυτώριο της «Αλ Κάιντα».

Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται ένας από τους πλέον καταζητούμενους υπόπτους για συμμετοχή στην «Αλ Κάιντα». Πρόκειται για τον Αλί Καέντ Σενιάν αλ Χάρτι, γνωστό επίσης με το όνομα Αμπού Αλί, ο οποίος καταζητούνταν από τις αρχές της Υεμένης αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Το ίδιο άτομο είχε συνδεθεί από τις αμερικανικές Αρχές και με την επίθεση εναντίον του αντιτορπιλικού «USS Cole» στον κόλπο του Αντεν τον Οκτώβριο του 2000.

Ολοι οι νεκροί κατάγονται από την Υεμένη, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, οι οποίες αναφέρουν ότι τα αίτια της έκρηξης δεν είναι γνωστά, διευκρινίζοντας όμως ότι το αυτοκίνητο μετέφερε εκρηκτικά. Υπενθυμίζεται ότι στην Υεμένη έχει αναπτυχθεί αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό, προκειμένου να «συντονίσει και να συνδράμει» στις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τρομοκρατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ