Τρίτη 5 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Ελιγμοί πριν την απόφαση
  • Εντός των ημερών αναμένεται η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το οριστικό ψήφισμα σχετικά με το Ιράκ, ενώ η Βαγδάτη δηλώνει «έτοιμη» να το «εξετάσει»
  • «Οχι» της Σαουδικής Αραβίας σε κάθε στρατιωτική διευκόλυνση προς τις ΗΠΑ ακόμη και αν υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ

Τα παιδιά είναι τα μεγάλα θύματα του αμερικάνικου εμπάργκο στο Ιράκ

Associated Press

Τα παιδιά είναι τα μεγάλα θύματα του αμερικάνικου εμπάργκο στο Ιράκ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ετοιμο να «εξετάσει» μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωνε, χτες, το ιρακινό καθεστώς, κάνοντας νέα μεγάλη στροφή στη στάση της κάθετης άρνησης που τηρούσε, μέχρι την Κυριακή. Την ίδια στιγμή, στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Μπους συνεδρίαζε με τους συμβούλους Εθνικής Ασφαλείας, για να εξετάσει τις τελικές αλλαγές στο κείμενο ψηφίσματος που πρόκειται, για τελευταία φορά προφανώς, να παρουσιάσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι ΗΠΑ εντός των προσεχών ημερών. Από την άλλη πλευρά, η Σαουδική Αραβία ξεκαθάριζε ότι δεν πρόκειται να παράσχει καμία διευκόλυνση στις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράκ ακόμη και αν έχει προηγηθεί σχετική απόφαση του ΟΗΕ.

«Εάν η νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σέβεται τη Χάρτα του ΟΗΕ, τη διεθνή νομιμότητα, την ιρακινή ακεραιότητα, ανεξαρτησία και ασφάλεια, και φυσικά δε λειτουργεί μόνο ως κάλυψη για την εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης σε βάρος του Ιράκ, τότε θα συνεργαστούμε και με αυτήν την απόφαση», φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με την ιρακινή τηλεόραση, ο Σαντάμ Χουσεΐν, μετά από συναντήσεις που είχε με τον Αυστριακό ακροδεξιό ηγέτη Γέοργκ Χάιντερ και τον Νοτιοαφρικανό εκπρόσωπο Αζίζ Μπεχάντ. Η δήλωση αυτή αποτελεί νέα αλλαγή στη στάση της Βαγδάτης, η οποία διά στόματος υψηλόβαθμων αξιωματούχων της όπως ο ΥΠΕΞ Νατζί Σάμπρι, τόνιζε, μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία νέα απόφαση, θεωρώντας ότι οι υπάρχουσες είναι αρκετές για την πραγματοποίηση επιθεωρήσεων. Πάντως, ακόμη και χτες, ο υπουργός Πολιτισμού, Χαμέντ Γιουσίφ Χουμάντι, υποστήριζε ότι «όπως φαίνεται, όποια και αν είναι η απόφαση, οι ΗΠΑ θα πλήξουν το Ιράκ».


Associated Press

Στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Μπους επρόκειτο να έχει, αργά χτες, συνάντηση με τους συμβούλους ασφαλείας, προκειμένου να εξετάσουν το τελικό κείμενο του αμερικανικού ψηφίσματος. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, το Σάββατο, επανέλαβε τις γνωστές απειλές, τονίζοντας ότι «είτε το Ιράκ θα αφοπλιστεί είτε οι ΗΠΑ θα το αφοπλίσουν, για το καλό της ειρήνης» και συμπλήρωνε ότι «οι πόλεμοι δεν κερδίζονται αμυντικά, αλλά αντίθετα οι ΗΠΑ οφείλουν να προλαμβάνουν τις απειλές».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα συμβιβασμό για το τελικό κείμενο, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν κατευναστεί οι γαλλο-ρωσικές ανησυχίες για τις φράσεις εκείνες που θεωρούνται ότι μπορούν να οδηγήσουν σε αυτόματη ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, που έχει ξεκάθαρα ταχτεί υπέρ του αμερικανικού σχεδίου. Ο Μπλερ υποστήριξε ότι «οι συνομιλίες συνεχίζονται πολύ ικανοποιητικά και η λήψη μιας οριστικής απόφασης βρίσκεται πολύ κοντά».

Πολεμικές προετοιμασίες
και αντιδράσεις

Η Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να επιτρέψει τη χρήση των αμερικανικών βάσεων που βρίσκονται στο έδαφός της ακόμη και αν υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ για επίθεση στο Ιράκ, δήλωνε κατηγορηματικά ο ΥΠΕΞ Σαούντ αλ Φαϊζάλ, συμπληρώνοντας ότι «θα γίνει σεβαστή η απόφαση και θα συνεργαστούμε με τον ΟΗΕ, αλλά είναι άλλο πράγμα οι στρατιωτικές διευκολύνσεις». Ο αλ Φαϊζάλ επέκρινε, εμμέσως, τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «μόνο οι Ιρακινοί είναι αρμόδιοι για την αλλαγή του καθεστώτος» και υπενθυμίζοντας ότι «καμία αλλαγή δεν μπορεί να επιβιώσει με κατοχή ξένων δυνάμεων». Των δηλώσεων Φαϊζάλ, είχε προηγηθεί συνέντευξη του πρίγκιπα διαδόχου Αμπντουλάχ, ο οποίος εξαπέλυε δριμεία επίθεση εναντίον της Δύσης και των ΜΜΕ, για «άδικη επίθεση εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, για την οποία ευθύνονται όσοι μισούν το Ισλάμ και επιμένουν να το συγχέουν με την τρομοκρατία».


Associated Press

Παράλληλα, η Συρία ανακοίνωνε ότι ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα καταψηφίσει κάθε νέο ψήφισμα. Εντούτοις, η Δαμασκός απέφυγε να απαντήσει στην επίσημη συγνώμη που ζήτησε η αμερικανική διοίκηση στον Κόλπο για την είσοδο ενός αμερικανικού F16, στο συριακό εναέριο χώρο, ενώ πραγματοποιούσε πτήση ρουτίνας «στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο Ιράκ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δόθηκε αμέσως εντολή στο αεροσκάφος να αποχωρήσει, ενώ δεν έγινε γνωστό, αν έγινε εμπλοκή με συριακά μαχητικά.

Από την πλευρά του, το Κουβέιτ ανακοίνωνε ότι θα παραχωρήσει τις βάσεις του στις αμερικανικές δυνάμεις σε περίπτωση που υπάρξει απόφαση του ΟΗΕ για επίθεση στο Ιράκ, αλλά ότι δε θα συμμετάσχουν οι δικές του δυνάμεις. Την ίδια στιγμή, αμερικανικά αεροπλανοφόρα καταπλέουν στον Περσικό, ενώ συνεχίζεται η μεταφορά στρατευμάτων, οπλισμού και πυρομαχικών. Η βρετανική «Ντέιλι Τέλεγκραφ» υποστήριζε ότι μέσα στην τρέχουσα βδομάδα η βρετανική κυβέρνηση θα καλέσει 10.000 εφέδρους, κάτι που έσπευσε να διαψεύσει ο Τόνι Μπλερ, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ