Τρίτη 5 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Ανακατατάξεις στη Γερουσία

Τα κόμματα του κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού της Τσεχίας απώλεσαν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανανέωση του Σώματος.

Στις εκλογές αυτές κρίνονταν οι 27 από τις 81 έδρες της Γερουσίας. Οι υποψήφιοι του κυβερνητικού συνασπισμού - που απαρτίζεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (CSSD) του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Σπίλντα και δύο κεντρώα κόμματα, τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (KDU-CSL) και την Ενωση της Ελευθερίας (US-DEU) - κέρδισαν μόνο στις εννέα περιφέρειες.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (ODS) ενίσχυσε τη θέση του κερδίζοντας σε εννέα περιφέρειες, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα (KSCM) κέρδισε μία έδρα. Οι ουσιαστικοί νικητές πέραν της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η αποχή (το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπέρασε το 30%) και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που απέσπασαν οκτώ έδρες.

Οι εκλογές για τη Γερουσία δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της χώρας, αλλά είναι κρίσιμες ενόψει της επικείμενης εκλογής του διαδόχου του Προέδρου Βάτσλαβ Χάβελ, η δεύτερη και τελευταία θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 2 Φλεβάρη 2003. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο πρόεδρος για να εκλεγεί πρέπει να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία και στα δύο Σώματα. O κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει μόνο 101 από τις 200 έδρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ