Τρίτη 5 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε εύθραυστη ισορροπία η κυβέρνηση Σαρόν

Επιβίωσε για λίγες ψήφους από τρεις προτάσεις μομφής η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν, που συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για σχηματισμό νέου συνασπισμού, ενώ στο κεντρικό Ισραήλ γινόταν νέα επίθεση αυτοκτονίας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

Επιβίωσε η εύθραυστη κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν από τρεις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες μομφής, παρά το γεγονός ότι ανοιχτό παρέμενε το θέμα της συμμετοχής ή όχι στο νέο κυβερνητικό σχήμα του πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης, λίγα χιλιόμετρα βορείως του Τελ Αβίβ, καμικάζι αυτοκτονίας πραγματοποιούσε επίθεση σε εμπορικό κέντρο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, εκτός από τον ίδιο, 2 Ισραηλινοί και να τραυματιστούν περίπου 30.

Σωτήρια αποδείχτηκε για την κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν η αποχή των 7 βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικής Ενότητας» από τις χθεσινές τρεις ψηφοφορίες εμπιστοσύνης, καθώς με την έλλειψη αυτών των ψήφων κατέστη δυνατή η επιβίωση του εύθραυστου κυβερνητικού σχηματισμού. Η αποχή αυτή είναι μέρος των διαβουλεύσεων που γίνονται ανάμεσα στον Σαρόν και στην ακροδεξιά «Εθνική Ενότητα», προκειμένου να συμμετάσχει η δεύτερη στην κυβέρνηση. Εντούτοις, αγκάθι παραμένει η εμμονή της στην κατάργηση όλων των συμφωνιών με τους Παλαιστινίους και η διακοπή κάθε είδους διαπραγμάτευσης μαζί τους.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει ο Σαρόν και με τον Νετανιάχου, που αποδέχτηκε να αναλάβει το ΥΠΕΞ, υπό τον όρο ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, ότι δε θα αναγνωριστεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και ότι θα εκδιωχθεί ο Αραφάτ. Ο Σαρόν δήλωνε στους βουλευτές του κόμματός του ότι «είναι ανεύθυνο να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές», αποφεύγοντας να απορρίψει ξεκάθαρα τους όρους του Νετανιάχου, αλλά καθιστώντας σαφές ότι δε γίνονται δεκτοί.

Αναμένοντας την τελική απόφαση για τον Νετανιάχου, η Κνέσετ ενέκρινε, χθες, και την τοποθέτηση του πρώην αρχηγού ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ, στο υπουργείο Αμυνας. Ο ηγέτης του αριστερού κόμματος Μέρετζ, που κατέθεσε τη μία από τις 3 προτάσεις μομφής, Γιόσι Σαρίντ, εκτιμούσε ότι η νέα ισραηλινή κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά βραχύβια, καθώς, τόσο τα πολιτικά, όσο και τα οικονομικά προβλήματα της χώρας διογκώνονται. Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε, χθες, η κεντρική ισραηλινή Τράπεζα, ένας στους πέντε Ισραηλινούς ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ο αριθμός των φτωχών αυξήθηκε κατά 810.000 και έφθασε το 1,17 εκατομμύρια, μέσα στο 2001 (ποσοστό εξαιρετικά σημαντικό για έναν πληθυσμό των 5 εκατομμυρίων).

Επιθέσεις

Δύο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησε νεαρός Παλαιστίνιος στο εμπορικό κέντρο Αρίμ, της πόλης Κφαρ Σάμπα, κοντά στην Καλκίλια της Δ. Οχθης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αβι Παζνέρ τόνιζε ότι η Π. Αρχή έχει τεράστια ευθύνη και εκτιμούσε ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται ή η «Χαμάς» ή η «Τζιχάντ». Τις απορίες έλυσε, από την Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, που δήλωνε ότι η επίθεση έγινε από την «Τζιχάντ» και καλούσε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή να είναι προσεκτικοί.

Νωρίτερα, αυτοκίνητο εξερράγη στο κέντρο της Νάμπλους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Παλαιστίνιοι, ο ένας στέλεχος της «Χαμάς». Αυτόπτες μάρτυρες δήλωναν ότι εκείνη τη στιγμή ισραηλινό αεροσκάφος πετούσε πάνω από το σημείο, ενώ, λίγο αργότερα, δύο ελικόπτερα εξαπέλυαν επίθεση με πυραύλους στη βιομηχανική ζώνη της πόλης. Αλλοι 5 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, το τελευταίο 24ωρο, στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά, ενώ η Διεθνής Αμνηστία, με χθεσινή ανακοίνωση, κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό για «εγκλήματα πολέμου» κατά τις εισβολές που πραγματοποίησε σε Νάμπλους και Τζενίν, τον περασμένο Απρίλιο, μιλώντας για βασανιστήρια κρατουμένων, δολοφονίες αμάχων και παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμένει εποικιστικά η κυβέρνηση Σαρόν (2003-10-24 00:00:00.0)
Ξανά υπό κατοχή μέχρι νεωτέρας (2002-11-26 00:00:00.0)
Πάλι σε πρόωρες εκλογές το Ισραήλ (2002-11-06 00:00:00.0)
Εμπρηστικές κινήσεις από πλευράς Ισραήλ (2001-08-14 00:00:00.0)
Χωρίς εκπλήξεις (2001-03-21 00:00:00.0)
Νέο συμβιβαστικό Υπουργικό Συμβούλιο (1997-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ