Τετάρτη 9 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέο συμβιβαστικό Υπουργικό Συμβούλιο

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα επιβίωσε της ψηφοφορίας των προτάσεων μομφής εναντίον της κυβέρνησής του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος πρόκειται, σήμερα, να παρουσιάσει προς έγκριση στην ισραηλινή Βουλή το νέο Υπουργικό Συμβούλιο. Αν και προσωρινά η πολιτική κρίση στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης φαίνεται να έχει ξεπεραστεί, πολλοί αναμένουν την αντεπίθεση του Αριέλ Σαρόν, που δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από τις εξελίξεις.

Στο υπουργείο Υποδομής παραμένει ο "σκληροπυρηνικός" Αριέλ Σαρόν, καθώς ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επέλεξε για το υπουργείο Οικονομικών τον Γιαακόβ Νιμάν, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης. Εκτός από το διορισμό του Νιμάν, το ισραηλινό Κοινοβούλιο καλείται σήμερα να εγκρίνει, επίσης, τις αναδείξεις του Μίκαελ Εϊτάν, σημαίνοντος στελέχους του Λικούντ και επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού στην Κνεσσέτ, στη θέση του υπουργού Επιστημών και του Σιλβάν Σαλόμ, επίσης στελέχους του Λικούντ, στη θέση του υφυπουργού Αμυνας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με το διορισμό του Γιαακόβ Νιμάν στο υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να κατευνάσει την οργή του υπουργού Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι και του υπουργού Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί για το ενδεχόμενο συμμετοχής του Αριέλ Σαρόν στο συμβούλιο διαμόρφωσης της πολιτικής απέναντι στους Παλαιστινίους, όρο που είχε θέσει στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο Σαρόν για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης φαίνεται να ηρεμεί, προς το παρόν, τα πνεύματα στην ισραηλινή πολιτική σκηνή, αν και όλοι αναμένουν την αντίδραση του Αριέλ Σαρόν.

Ο "σκληροπυρηνικός" υπουργός Υποδομής, του οποίου η πιθανή ανάμειξη στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση τόσο των Παλαιστινίων όσο και της ισραηλινής αντιπολίτευσης εξαιτίας της πρόσφατης βίαιης δράσης του κατά των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια της Ιντιφάντα, απέφυγε να κάνει σχόλια. Πολιτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι, όμως, υποστήριζαν ότι η απόρριψη του Σαρόν από τον Νετανιάχου δε θα μείνει χωρίς αντίδραση, καθώς ο Αριέλ Σαρόν φημίζεται για την υπομονή του και γι' αυτό, εκτιμούσαν δημοσιογραφικοί και πολιτικοί κύκλοι, "θα επιλέξει την κατάλληλη στιγμή και το κατάλληλο σημείο για να χτυπήσει τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου".

Ενδυναμώνεται η "Χαμάς"

Λίγες ώρες πριν από την παρουσίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στην Κνεσσέτ, ο αρχηγός της ισραηλινής αντικατασκοπίας στρατηγός Μοσέ Γιααλόν ενημέρωνε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας για τις εξελίξεις στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ισραηλινής αντικατασκοπίας, τα μέλη της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Χαμάς" αυξάνουν καθημερινά με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Παρ' όλα αυτά, η ηγεσία της οργάνωσης, σύμφωνα πάντα με τις απόψεις της ισραηλινής αντικατασκοπίας όπως αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας, δε φαίνεται να ενδιαφέρεται, προς το παρόν, για την πραγματοποίηση επιθέσεων αυτοκτονίας. Επιπλέον, όπως εκτιμάται, τα μέλη της "Χαμάς" δεν πήραν και δεν παίρνουν ενεργό μέρος στα επεισόδια ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες, που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ