Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ξανά υπό κατοχή μέχρι νεωτέρας

Ερευνα διεξάγει ο ΟΗΕ για τις συνθήκες δολοφονίας υπαλλήλου του στην Τζενίν από ισραηλινά πυρά

Ο οκτάχρονος Παλαιστίνιος που δολοφονήθηκε στη Νάμπλους

Associated Press

Ο οκτάχρονος Παλαιστίνιος που δολοφονήθηκε στη Νάμπλους
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΒΗΘΛΕΕΜ.--

Ενας οκτάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη Νάμπλους, ενώ υπό απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένουν η Βηθλεέμ και η Τζενίν, μετά την ανακατάληψή τους στην οποία προχώρησε ο ισραηλινός στρατός από την Παρασκευή, ως αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο στη δυτική Ιερουσαλήμ. Ενώ ο ΟΗΕ διέταξε τη διενέργεια ανάκρισης για την εξακρίβωση των συνθηκών της δολοφονίας από ισραηλινά πυρά του Βρετανού υπαλλήλου του στην υπηρεσία αρωγής των προσφύγων στην Τζενίν, την Παρασκευή, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν επαφές στην Ουάσιγκτον για την εξασφάλιση νέας ειδικής στρατιωτικής οικονομικής βοήθειας, αλλά και ευνοϊκών δανείων.

Νεκρός έπεσε από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, που έβαλλαν εναντίον ομάδας νεαρών Παλαιστινίων που πετούσε πέτρες εναντίον τους, 8χρονος Παλαιστίνιος, χθες, βγαίνοντας από το σχολείο του στο κέντρο της Νάμπλους. Τραυματίστηκαν άλλοι 15 Παλαιστίνιοι. Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός προχωρούσε σε αναδιάταξη δυνάμεων στη Βηθλεέμ και καλούσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, τονίζοντας ότι παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έγιναν 40 συλλήψεις στη Βηθλεέμ και άλλες 11 σε όλη τη Δ. Οχθη, ενώ με δακρυγόνα αντιμετωπίστηκαν οι Παλαιστίνιοι που προσπάθησαν να προσεγγίσουν την αγορά της Μπέιτ Τζάλα, νωρίς χθες το πρωί. Το Σάββατο, η ισλαμιστική οργάνωση «Τζιχάντ» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας αλιευτικού εναντίον ισραηλινού περιπολικού σκάφους του λιμενικού στα ανοιχτά της Γάζας.

Η Παλαιστινιακή Διοίκηση (Π. Αρχή και Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ), με ανακοίνωσή της, κατηγορεί τη διεθνή κοινότητα ότι σιωπά μπροστά «στα ισραηλινά εγκλήματα» και τονίζει ότι «η προσφυγή στη βία δε δίνει ασφάλεια για τους Ισραηλινούς, που θα την εξασφαλίσουν μόνον όταν αποχωρήσουν οριστικώς τα ισραηλινά στρατεύματα από τα παλαιστινιακά εδάφη και αναγνωριστούν τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού». Η ανακοίνωση κλείνει, καταδικάζοντας κάθε επίθεση εναντίον Ισραηλινών πολιτών. Η ισραηλινή κυβέρνηση, πάντως, δε φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε αλλαγή τακτικής, ιδιαίτερα αφού ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν μοιάζει να είναι απορροφημένος με την εσωκομματική μάχη που θα δώσει για την ηγεσία του Λικούντ με τον ΥΠΕΞ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την Πέμπτη.

Ερευνά ο ΟΗΕ

Τις συνθήκες δολοφονίας του 54χρονου Βρετανού υπαλλήλου της Υπηρεσίας Αρωγής των Προσφύγων, Ιαν Τζον Χουκ, στην Τζενίν, διερευνά ο ΟΗΕ. Αξιωματούχοι του Οργανισμού δήλωναν ξεκάθαρα ότι αμφισβητούν την εκδοχή που τους παρουσίασε ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με την οποία Ισραηλινοί στρατιώτες έβαλλαν εναντίον του κτίσματος που φιλοξενούσε την Υπηρεσία κατά τη διάρκεια εισβολής τους στην Τζενίν, την Παρασκευή, επειδή δέχτηκαν πυρά από το συγκεκριμένο σημείο.

Συνάδελφοι του άτυχου Βρετανού υποστηρίζουν ότι κανείς μέσα στο κτίριο δεν κρατούσε όπλο και μιλούν για απροκάλυπτη επίθεση του ισραηλινού στρατού, κατά την οποία σκοτώθηκαν και άλλοι 2 Παλαιστίνιοι υπάλληλοι της Υπηρεσίας. Επίσης, κατηγορούν τις ισραηλινές δυνάμεις ότι εμπόδισαν το ασθενοφόρο να φθάσει εγκαίρως για να παραλάβει τον σοβαρά τραυματισμένο Βρετανό. Η Π. Αρχή, με ανακοίνωσή της, επιρρίπτει συνολικά την ευθύνη στον ισραηλινό στρατό και χαρακτηρίζει τον Χουκ «μάρτυρα του αγώνα του παλαιστινιακού λαού».

Οι εξελίξεις αυτές, πάντως, δε φαίνεται να πτοούν την ισραηλινή ηγεσία. Ο διευθυντής του γραφείου του Σαρόν, Ντοβ Βάισγκλας, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με την σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η χορήγηση ειδικής στρατιωτικής βοήθειας για την «πάταξη της τρομοκρατίας» προς το Ισραήλ, ύψους 4 δισ. δολαρίων, καθώς και εξασφάλιση δανείων με ευνοϊκούς όρους, με τη διαμεσολάβηση της Ουάσιγκτον, ύψους 10 δισ. δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ