ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ενωμένη Ευρώπη ή πολυεθνικό καρτέλ;

Δεκατρείς κυβερνήσεις χτυπάνε την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), και είναι πλέον πολύ πιθανό, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών στις 24-25 του Οκτώβρη, 10 από αυτές να καταφέρουν από την άνοιξη του 2003 και κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας να εντάξουν τις χώρες τους σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό μηχανισμό.

Η ανοιχτή προσπάθεια της ενσωμάτωσης στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς των νεοκαπιταλιστικών χωρών που προέκυψαν από τις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, εκφράστηκε με την επιλογή της διεύρυνσης της ΕΕ το 1993 και του ΝΑΤΟ με την αναδόμησή του. Κεντρικός στόχος της επιλογής αυτής είναι η ενίσχυση και διαφύλαξη του καπιταλιστικού συστήματος στις χώρες αυτές και συνδυάστηκε με το στόχο της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού κέντρου με την επέκταση της διεύρυνσης σε τρεις ακόμα καπιταλιστικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 η επιλογή της διεύρυνσης προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η «Νέα Τάξη» με τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, την ηγεμονία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα των ΗΠΑ, τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα αλλά και τα κοινά συμφέροντά τους απέναντι στους εργαζόμενους στην Ευρώπη και τους λαούς όλου του κόσμου.

Ενδοενωσιακές αντιθέσεις

Η προοπτική της διεύρυνσης της ΕΕ επιτάχυνε επίσης τις εσωτερικές εξελίξεις στην ίδια την ΕΕ γιατί λειτούργησε καταλυτικά στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που παραμερίστηκαν ή ξεπεράστηκαν προσωρινά μπροστά στη νέα πίτα που είχαν να μοιραστούν τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα. Ετσι, σε μικρό σχετικά διάστημα προωθήθηκαν το Σύμφωνο Σταθερότητας και τα Προγράμματα Σύγκλισης που εναρμονίζουν την οικονομική πολιτική των κρατών - μελών της ΕΕ, και η ΟΝΕ και το ευρώ που αφαιρούν τη νομισματική πολιτική από τα κράτη μέλη και την αναθέτουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και το Σύμφωνο Σταθερότητας το καταργούν στην πράξη κάτω από την αναγκαιότητα εθνοκρατικής παρέμβασης λόγω της κρίσης. Μπροστά στην απουσία του αντίπαλου δέους και για την αναζήτηση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους και από τις υπό ένταξη χώρες επιταχύνθηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις και κυρίως η αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας και του επονομαζόμενου κράτους πρόνοιας. Δημιουργήθηκαν νέοι και ενισχύθηκαν οι ήδη υπάρχοντες κατασταλτικοί μηχανισμοί, αυξήθηκε η αστυνομοκρατία και ο αυταρχισμός με την ενσωμάτωση της Συνθήκης του Σένγκεν και την επέκταση των αρμοδιοτήτων της ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις και τη Δικαιοσύνη.

Αυτό το πλαίσιο της ΕΕ αποτελεί το λεγόμενο «κοινοτικό κεκτημένο», που ενώ μέρη του αμφισβητούνται και δεν εφαρμόζονται ακόμα και από κυβερνήσεις κρατών - μελών, οι υπό διεύρυνση χώρες καλούνται να το αποδεχτούν ως έχει χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης. Ακόμα χειρότερα, οι υπό διεύρυνση χώρες καλούνται να αποδεχτούν εκ των προτέρων τη νέα και πιθανότατα ιδιαίτερα σημαντική αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ που δεν έχει καν ξεκινήσει. Αναθεώρηση που θα διαμορφώσει το νέο σύστημα Κεντρικής Διοίκησης και λήψης αποφάσεων στην ΕΕ και πιθανότατα θα οδηγήσει, αν τα καταφέρουν να συμβιβάσουν τις αντιθέσεις, στη σύνταξη Ευρωπαϊκού Συντάγματος.


Του
Κράτη ΚΥΡΙΑΖΗ
Ο Κράτης Κυριαζής είναι γραμματέας της ΕυρωκοινοβουλευτικήςΟμάδας του ΚΚΕ

Τα βάρη στις πλάτες των λαών

Γρηγοριάδης Κώστας

Το μεγάλο κεφάλαιο, για να κάνει ελκυστικά τα σχέδιά του για τη διεύρυνση και για να αποκτήσει αυτή κοινωνικό έρεισμα, χρησιμοποίησε το πιο παλιό και κλασικό τέχνασμα, που είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα με τη φράση: Με τη διεύρυνση, οι εργαζόμενοι των κρατών - μελών και των υπό διεύρυνση χωρών «θα φάνε με χρυσά κουτάλια». Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους από τους πραγματικούς οικονομικοπολιτικούς στόχους της διεύρυνσης, να υποβαθμίσει τις αρνητικές συνέπειες και να δημιουργήσει πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες στήριξης αυτής της κεντρικής επιλογής της ΕΕ.

Ποια, όμως, είναι η πραγματικότητα; Οι όροι προσχώρησης των νέων κρατών - μελών είναι κατά πολύ δυσμενέστεροι αυτών της ένταξης της Ελλάδας και σε πολλές περιπτώσεις εκβιαστικοί, σε οποιαδήποτε δε περίπτωση, αντίθετοι με τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την ένταξη των χωρών αυτών έχουν προβλεφτεί μια γενική ρήτρα οικονομικής διασφάλισης και δύο ειδικές, η μία σχετικά με τις τομεακές οικονομικές πολιτικές και η άλλη σχετικά με τον τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων.

Η μεγάλη αφαίμαξη

Η ΕΕ είχε προβλέψει για το διάστημα 2004-2006 τη διάθεση πληρωμών ύψους 25 δισ. για να καλύψει το κόστος της διαδικασίας ένταξης 6 χωρών. Το κονδύλι αυτό είχε κριθεί ανεπαρκές από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά τα κράτη - μέλη της ΕΕ δεν ήταν διατεθειμένα να διαθέσουν περισσότερους πόρους. Τώρα, με τα ίδια κονδύλια και χωρίς καμία ουσιαστική αύξηση, καλείται να καλυφθεί η ένταξη 10 χωρών. Από τα 25 δισ., μάλιστα, η ΕΕ διαθέτει μόνο 10 δισ., ενώ τα υπόλοιπα 15 καλούνται να τα δώσουν οι ίδιες οι υποψήφιες χώρες. Είναι προφανές πως οι εργαζόμενοι των υπό ένταξη χωρών, όχι μόνο δε θα ενισχυθούν, αλλά θα αναλάβουν στις πλάτες τους το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών βαρών της διεύρυνσης, παρά το γεγονός ότι τίποτα δε θα κερδίσουν από αυτήν. Αλλωστε, όποια κονδύλια και να είχαν διατεθεί, θα πήγαιναν στα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων. Την ίδια διαδικασία παρατηρήσαμε στα κράτη - μέλη της ΕΕ με τη δημιουργία της ΟΝΕ.

Ορισμένες χώρες της διεύρυνσης, μετά την ένταξη και για τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια, όχι μόνο δε θα εισπράττουν κονδύλια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά κινδυνεύουν να είναι και καθαροί χρηματοδότες του. Για την περίοδο 2004-2006, προβλέπονται κάποιες αντισταθμίσεις, αλλά μετά το 2007 θα πρέπει να συνεχιστεί το καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας. Οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, με ένα μαγικό στατιστικό τρόπο θα μετατραπούν σε ανεπτυγμένες, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με ομολογία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξανεμιστούν οι όποιες χρηματοδοτήσεις που σήμερα απολαμβάνουν από το Γ` ΚΠΣ, τα Διαρθρωτικά Ταμεία ή το Ταμείο Συνοχής.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι των υποψήφιων χωρών είναι θύματα των ιδιωτικοποιήσεων και εξαγορών των τοπικών επιχειρήσεων από μονοπωλιακές πολυεθνικές επιχειρήσεις, που προσπαθούν να ενισχύσουν τη θέση τους στις υποψήφιες χώρες και να βελτιώσουν τη θέση τους απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό. Τα μονοπώλια απομυζούν, ήδη, ένα μεγάλο τμήμα του παραγόμενου πλούτου των χωρών αυτών και μέσω του εμπορικού ελλείμματος των χωρών της διεύρυνσης με την ΕΕ που υπερβαίνει τα 100 δισ.

Θύματα αυτής της πολιτικής αναδιαρθρώσεων και μετεγκαταστάσεων επιχειρήσεων είναι και οι εργαζόμενοι των χωρών - μελών της ΕΕ, που βλέπουν την πραγματική ανεργία να αυξάνεται και το βιοτικό τους επίπεδο να φθίνει.

Θύματα και οι μικρομεσαίοι αγρότες

Οι ίδιες αρνητικές συνέπειες θα υπάρξουν και για τους αγρότες. Η διεύρυνση δίνει στην ΕΕ την ευκαιρία σημαντικής μείωσης - γίνεται λόγος για 20% - των κονδυλίων που διαθέτει για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και να ανταποκριθεί έτσι στις κατευθύνσεις του ΠΟΕ, στις απαιτήσεις των μονοπωλίων για εξοικονόμηση πόρων, με στόχο τη χρήση τους για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνα και Ασφάλεια, τον Ευρωστρατό, την Ευρωαστυνομία, τα συστήματα ηλεκτρονικού φακελώματος κλπ. Κυρίως όμως, σε συνδυασμό με μεγάλες μεταβατικές περιόδους, που επιβάλλει η ΕΕ για τα αγροτικά προϊόντα των υπό ένταξη χωρών, αποβλέπει στο να μην αναγκαστεί να χρηματοδοτήσει τη γεωργία και την κτηνοτροφία των χωρών αυτών που παρουσιάζουν αυξημένο αγροτικό πληθυσμό και αγροτική παραγωγή, εφαρμόζοντας και ξεπερνώντας τις κατευθύνσεις της «Ατζέντας 2000», που θα έχει, ανάμεσα στα άλλα, σαν αποτέλεσμα τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού, της τάξης του 2,5% το χρόνο.

Η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και οι μεταβατικές περίοδοι θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες και για τους αγρότες των κρατών - μελών και αυτών των υπό ένταξη χωρών. Θα ενισχύσουν, όμως, τις διαδικασίες συγκεντροποίησης της γης και θα ενδυναμώσουν τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, που λυμαίνονται τον τομέα των τροφίμων. Την αντίστοιχη εμπειρία, άλλωστε, είχαμε μέχρι τώρα και στην Ελλάδα, μόνο που τώρα θα ενταθούν ακόμα περισσότερο οι ρυθμοί μείωσης του αγροτικού πληθυσμού.

Αβίαστα, λοιπόν, μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι η διεύρυνση δε θα έχει κανένα οικονομικό όφελος για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Αντίθετα, οι συνέπειες θα είναι σημαντικές, τόσο για το εισόδημά τους και γενικότερα το βιοτικό τους επίπεδο, όσο και για τα κοινωνικά τους δικαιώματα και αν, μάλιστα, συνδυαστούν με την ολομέτωπη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου στους όρους εργασίας και ασφάλισης των εργαζομένων, είναι σίγουρο πως θα προκαλέσουν νέες κοινωνικές συγκρούσεις, που για την αντιμετώπισή τους προετοιμάζεται μία αυταρχικότερη και αστυνομοκρατούμενη ΕΕ.

Ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής Ενωσης

Πολλοί προβάλλουν την ένταξη των χωρών αυτών σαν λύση για τη βαθιά αντιδραστική δομή ορισμένων από τα κράτη αυτά, όπου κυριαρχεί ο νόμος της μαφίας και της διαφθοράς. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άλλωστε, αναγνωρίζει το πρόβλημα της «ανυπαρξίας» ή της εκτεταμένης διαφθοράς σαν ένα από τα κεντρικά προβλήματα των υποψηφίων για ένταξη χωρών. Εκτός, όμως, από το ανορθόδοξο και ανιστόρητο του επιχειρήματος ότι η ορθολογιστική ανάπτυξη του καπιταλισμού μπορεί να επιλύσει, έστω και μέρος, των προβλημάτων των εργαζομένων, έχει γίνει πλέον σαφές πως το καπιταλιστικό σύστημα, ακόμα και στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, ενσωματώνει, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, όχι μόνο τομείς όπως το «παράνομο» εμπόριο όπλων, το εμπόριο ναρκωτικών, λευκής σαρκός, το δουλεμπόριο κ.ά., αλλά, όπως αποδείχτηκε, και το ξέπλυμα χρήματος, αφού αυτά γίνονται ή υποστηρίζονται από πολυεθνικές εταιρίες και μεγάλα συμφέροντα.

Συμβολή και στην όξυνση
των ελληνοτουρκικών αντιθέσεων

Μια ιδιαίτερη αναφορά είναι απαραίτητη και στον επονομαζόμενο «εθνικό» στόχο της ένταξης της Κύπρου και στην επίδραση της διεύρυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών είναι αποκαλυπτική. Εντονες πιέσεις προς την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας για «συνολική διευθέτηση» και όχι για «δίκαιη και βιώσιμη λύση», όπως προβλέπουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, πολύ περισσότερο δε αφού πρόκειται για καθεστώς κατοχής. Η συνολική αυτή διευθέτηση πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2002, ειδάλλως οι όποιες αποφάσεις θα βασίζονται στα συμπεράσματα του Ελσίνκι, που, όπως είναι γνωστό, προβλέπουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, αλλά εφόσον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «λάβει υπόψη όλα τα σχετικά στοιχεία». Σε όποια περίπτωση, όμως, ο κίνδυνος οριστικής διχοτόμησης του νησιού είναι περισσότερο από ορατός και ίσως η ένταξη μόνο των μη κατεχόμενων εδαφών αποτελέσει μια λύση που πολλοί τη σκέφτονται, λιγότεροι την ομολογούν, αλλά σίγουρα είναι εναντίον των συμφερόντων τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων και δημιουργεί ένα άσχημο προηγούμενο στο Διεθνές Δίκαιο.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η απόφαση αναστολής των στρατιωτικών ασκήσεων στην Κύπρο, που ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες θέτει στην ίδια μοίρα θύματα και θύτες και η αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση της συμφωνίας της Αγκυρας, με τη μετονομασία της σε συμφωνία των Βρυξελλών αναγνωρίζει το ρόλο της Τουρκίας, σε περιοχές που θεωρεί ζωτικών της συμφερόντων, περιλαμβανομένων της Κύπρου και του Αιγαίου, σύμφωνα με τις επιταγές των ΗΠΑ.

Η αντίθεση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ είναι, από την πρώτη στιγμή, ενάντια στη διεύρυνση της ΕΕ, γιατί θα ήταν παράδοξο να παλεύει για την αποδέσμευση της χώρας και να αποδέχεται την ένταξη άλλων χωρών ή να παλεύει για τη διάλυση του ιμπεριαλιστικού αυτού μηχανισμού και να αποδέχεται μέτρα ενδυνάμωσής του. Ενας ακόμη λόγος που το οδήγησε σε αυτή την τοποθέτηση είναι γιατί πιστεύει ότι η διεύρυνση γίνεται σε βάρος των εργαζομένων, των αγροτών, των λαϊκών στρωμάτων τόσο των χωρών - μελών της ΕΕ, όσο και των υποψήφιων χωρών, ότι δυναμώνει το ιμπεριαλιστικό κέντρο της ΕΕ και ότι βάζει νέα εμπόδια στους αγώνες των λαών. Γιατί δεν έχει αυταπάτες για το ρόλο που μπορεί να παίξει η ενδυνάμωση ενός ιμπεριαλιστικού κέντρου στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και δεν το θεωρεί αντίβαρο απέναντι σε ένα άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο για τη διαμόρφωση μιας νέας ισορροπίας. Αντίθετα, εκτιμά ότι αυτή η ανάπτυξη της ΕΕ γεννά νέους κινδύνους για την παγκόσμια ειρήνη, και ενισχύει το καθεστώς εκμετάλλευσης.

Το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ... ..

(Δεν μπαίνει στις «ναφθαλίνες»)

ΤΡΕΙΣ είναι οι κορυφαίοι σταθμοί της νεότερης εθνικής Ιστορίας μας. Τα πρωτεία φυσικά τα έχει πάντα ο μεγάλος ξεσηκωμός της Λευτεριάς, το Εικοσιένα. Δεύτερη, στη σειρά μεγάλη ώρα είναι ο μεγάλος αγώνας της Εθνικής Αντίστασης, που βεβαίωσε ένα καινούριο Εικοσιένα. Σ' αυτή την ιστορική διαδρομή, μέσα στην τυραννία και την εφιαλτική καταπίεση της χούντας έφθανε κι έμπαινε και μια τρίτη κορυφαία ώρα: το Πολυτεχνείο.

ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΗ του 1973 μέσα από το καμίνι των παθών της μεταπολεμικής Ελλάδας έφτανε του Πολυτεχνείου η γενιά. Γενιά σημαδιακή κι άτρομη, όπως ακριβώς κι οι άλλες γενιές που είχαν προηγηθεί, αυτή του Εικοσιένα που πήρε πάνω της της Λευτεριάς τον αγώνα και σε σειρά διαδοχής της Εθνικής Αντίστασης ο επικός αγώνας με τις μεγάλες θυσίες, τα ολοκαυτώματα του λαού μας ο αγώνας ο πολύδακρυς, αλλά και τραγικά αδικαίωτος.

ΦΕΓΓΟΒΟΛΗΜΑ αρετής και τόλμης της ελληνικής νιότης στο ελληνικό, αλλά και στο παγκόσμιο στερέωμα. Οι ρίζες της γενιάς αυτής τραβάνε βαθιά ανταμώνουν τα χρόνια της κλεφτουριάς. Γενιά πεισματική, θεληματική αλλά και γενιά φωτισμένη ξέρει τι θέλει, ξέρει τι γυρεύει και γιατί παλεύει: ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ ιερή, άρρηκτη ενάντια στη χούντα. Πόσες και πόσες γενιές μάτωσαν, πόνεσαν για να φτάσει η ώρα της γενιάς του Πολυτεχνείου... Βαθιές, κατάβαθες οι ρίζες. Η γενιά της κλεφτουριάς, το Ξεσηκωμού, του 1843, των απελευθερωτικών πολέμων, η γενιά του Κιλελέρ, των εργατικών αγώνων. Η γενιά της θυσίας της Ακροναυπλίας, της αντιφασιστικής μάχης, η γενιά της Καισαριανής και του Χαϊδαριού, η αθάνατη εκείνη γενιά των βουνών... Κι όλες τους γενιές αγώνων, γενιές θυσίας.

ΜΕ ΤΗΣ ιστορίας τα διδάγματα αρματωμένη η γενιά του Πολυτεχνείου. Τα παθήματα, μαθήματα. Γενιά πολιτικοποιημένη ξέρει πολύ καλά πως της Παιδείας το πρόβλημα είναι πολιτικό κι όχι πρόβλημα απομονωμένο και ασύνδετο. Ξέρει πως Παιδεία ελεύθερη - δημοκρατική δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πραγματική εθνική ανεξαρτησία, δίχως πραγματική δημοκρατία, χωρίς λαϊκές ελευθερίες, χωρίς ευημερία των εργαζομένων, χωρίς παραμερισμό των κάθε λογής και μορφής εκμεταλλευτών.

ΤΑ ΝΙΑΤΑ, που το Νοέμβρη του 1973 στάθηκαν στου Πολυτεχνείου την έπαλξη δεν άκουσαν τις συνταγές και τις υποδείξεις για «φρονιμάδα» που και τότε τους σέρβιραν. Η ίδια τακτική και μεθοδολογία που κι εμείς στα χρόνια της Κατοχής δεχτήκαμε. Οταν οι «φρόνιμοι» με τάχατες πατρικό ενδιαφέρον μας συνιστούσαν να αποτραβηχτούμε από τον αγώνα που καθώς έλεγαν είναι μάταιος... Κι εμείς θα 'πρεπε να γυρίσουμε στα βιβλία και στα εργαστήρια.

ΚΑΙ ΣΤΑ χρόνια της χούντας η ίδια γραμμή «φρονιμάδας» φτάνει να ακολουθούσαν τις υποδείξεις... Ολες οι πόρτες ορθάνοιχτες φτάνει να σκύψεις το κεφάλι και να γυρίσεις τις πλάτες στους αγώνες, να σταθείς απόμακρος κι αδιάφορος στους λαϊκούς αγώνες. Βέβαια, κι είναι αυτό γνωστό πως ούτε η Αντίσταση ούτε του Πολυτεχνείου η γενιά άκουσαν τις συνταγές τους να «φρονιμέψουν» να γίνουν νοικοκύρηδες. Θυμάστε το δημοτικό τραγούδι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας που ο Βασίλης λέει: Μάνα μου εγώ δεν κάθομαι να γίνω νοικοκύρης / και να 'μαι σκλάβος των Τουρκών, κοπέλι στους αρχόντους...».

ΕΙΝΑΙ τώρα αρκετά χρόνια, που συστηματικά καταβάλλεται προσπάθεια να «κλαδέψουν» του Πολυτεχνείου τα μηνύματα και να τα αφυδατώσουν. Δεν τ' αντέχουν ν' αντηχούνε και να πυρώνουν του λαού την καρδιά. Τους τρόμαξαν τα μηνύματα από την ώρα που πρωτακούστηκαν. Κι έτσι κάθε φορά αναζητούνε τρόπους και τεχνάσματα να τα εγκλωβίσουν στα πέπλα της σιωπής. Και στις βιτρίνες, τις μουσειακές της ναφθαλίνης...

Η ΒΔΟΜΑΔΑ που έρχεται μας φέρνει κι εφέτος στην τριήμερη εκδήλωση για του Πολυτεχνείου την επέτειο. Χιλιάδες και χιλιάδες πατριώτες θα βρεθούν παρόντες στις εκδηλώσεις και στην παλλαϊκή πορεία όπως έχει κατοχυρωθεί από την πρώτη χρονιά... Πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.

ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΑ του Νοέμβρη τα μηνύματα. Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία. Να φύγουν οι Βάσεις του ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι. Αναμμένη στην ψυχή του λαού και της νέας γενιάς της πατρίδας η ιερή φλόγα του Πολυτεχνείου. Το Πολυτεχνείο ζει. Ο Αγώνας συνεχίζεται. Κι εμείς όλοι μαχητικά κι αταλάντευτα στο δρόμο, που χάραξε ο Νοέμβρης.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ