ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Ενισχύουν το μηχανισμό χειραγώγησης των εργαζομένων

Στις 23-24 του Νοέμβρη θα γίνει το 31ο καταστατικό-οργανωτικό συνέδριο της ΓΣΕΕ. Για τη ΔΑΣ, για τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, το συνέδριο είναι μια ακόμα ευκαιρία να βάλουν σε δοκιμασία και αντιπαράθεση τις θέσεις τους για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων. Για τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση», έχει μετατραπεί σε μία εναγώνια προσπάθεια να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας, του «κοινωνικού διαλόγου» και της υποταγής στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Θέλουν να αξιοποιήσουν και το οργανωτικό συνέδριο για να σύρουν σ' αυτή τη γραμμή, της ΣΕΣ και της Κομισιόν, ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα, όλους τους εργαζόμενους.

Τι επιδιώκει όμως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, μέσα από τις οργανωτικές αλλαγές που προτείνει;

Επισήμως ισχυρίζεται ότι η οργανωτική ανασυγκρότηση των συνδικάτων είναι αναγκαία για να υπάρξει «αντιστοίχιση στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται σε επίπεδο παραγωγής, οικονομίας και πολιτικής διαχείρισης...». Το πρώτο που κάνει εντύπωση είναι, ότι η πλειοψηφία επιχειρεί να εμφανίσει τις αλλαγές που γίνονται - και πράγματι γίνονται - στην παραγωγή και στην οικονομία, σαν κάτι που έρχεται απέξω. Οτι οι αλλαγές αυτές, οι νέες μορφές εργασίας, το γεγονός ότι η σταθερή και πλήρης απασχόληση αντικαθίσταται από εργάτες- «λάστιχο», από ανθρώπους που δουλεύουν περιστασιακά, που πολλές φορές δεν έχουν σταθερό εργοδότη αλλά και τόπο δουλιάς, όπως δεν έχουν σταθερό ωράριο, επιβάλλονται από κάποιο αόρατο χέρι, πέρα και έξω από τη θέση που παίρνουν τα συνδικάτα και τη δράση που αναπτύσσουν.

Με αυτό τον τρόπο η πλειοψηφία θέλει να κουκουλώσει την εξής απλή αλήθεια: Οτι δηλαδή όλες αυτές οι «αντικειμενικές αλλαγές», που πράγματι δυσκολεύουν τη μαζικοποίηση των συνδικάτων, τη λειτουργία τους, που προσθέτουν καινούρια εμπόδια στο τράβηγμα εργατών στο συνδικαλισμό, έχουν γίνει και με τη δική της αμέριστη συμπαράταξη με τους εργοδότες. Είναι η πλειοψηφία αυτή που πρωτοστατεί στην προώθηση της ΟΝΕ και των νέων εργασιακών σχέσεων που απαιτεί το ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Είναι η πλειοψηφία που δίνει όρκους πίστης στην «ανταγωνιστικότητα», στην «παραγωγικότητα», η επίτευξη των οποίων προϋποθέτει την ελαστικοποίηση της εργασίας. Αλλά αν είναι μια φορά δύσκολη η ένταξη εργαζομένων στα συνδικάτα, είναι φανερό ότι ο «απασχολήσιμος» του κύριου Σημίτη είναι δέκα φορές πιο δύσκολο να έρθει σε αυτά. Αλλά το μοντέλο του «απασχολήσιμου» δε στηρίζει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ;

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι θέλει να προσδώσει σε αυτή την πολιτική και το βάρος της καταστατικής αρχής και να περιληφθεί αναφορά «για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος».

Αυτό όμως που έχει ανάγκη το συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι ο εξευρωπαϊσμός του, υπό τη σκέπη της Κομισιόν και της ΣΕΣ, αλλά η ενίσχυση των ταξικών χαρακτηριστικών του. Η ενίσχυση δηλαδή της δράσης του που θα αμφισβητεί την εξουσία του ευρωπαϊκού και ελληνικού κεφαλαίου. Που θα έχει ξεκάθαρο ότι εργαζόμενοι και πολυεθνικές δεν είναι «συνεταίροι» αλλά αντίπαλοι. Οτι το συμφέρον και τα δικαιώματα των πρώτων εκ των πραγμάτων έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των δεύτερων.

Στην πραγματικότητα, αυτό που επιδιώκει και μέσα από το καταστατικό συνέδριο της ΓΣΕΕ η πλειοψηφία, είναι να αναδιαρθρώσει και να ενισχύσει τους μηχανισμούς χειραγώγησης των εργαζομένων. Για τη μόνη «αντιστοίχιση» που ενδιαφέρεται, είναι αυτή με τους στόχους του κεφαλαίου, με την αύξηση της κερδοφορίας του, με την ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση των συνδικάτων στους καταστατικούς σκοπούς και στις αρχές του ΣΕΒ, των Ευρωπαίων βιομηχάνων, της «Λευκής Βίβλου» και του Συμφώνου Σταθερότητας.

Στον σκοπό αυτό εντάσσονται και οι συγκεκριμένες οργανωτικές αλλαγές που επιδιώκει η πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προτείνεται η δημιουργία Περιφερειακών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΠΣΟ), που θα εντάσσουν στη δύναμή τους τα αντίστοιχα Εργατικά Κέντρα της κάθε περιφέρειας (π.χ. Θεσσαλίας, Ηπείρου κλπ.). Η σκόπευση δεν είναι καθόλου αθώα. Οχι μόνο γιατί ανάμεσα στη «βάση» και στην κορυφή παρεμβάλλεται ακόμα ένα φίλτρο. Οχι μόνο γιατί, μέσα στις τόσες δυσκολίες της πολυδιάσπασης, της απόστασης των συνδικάτων από τους χώρους δουλιάς, από τα πρωτοβάθμια σωματεία, τοποθετείται ακόμα ένα κόσκινο. Αλλά και γιατί η ΠΣΟ παραπέμπει ευθέως σε σχήματα που έχουν να κάνουν με τα ευρωπαϊκά δρώμενα, με τα κονδύλια διαχείρισης σε επίπεδο περιφέρειας και του Γ΄ ΚΠΣ. Δηλαδή με νέους μηχανισμούς ενσωμάτωσης των εργαζομένων, με νέους ρόλους για τα συνδικαλιστικά τους στελέχη και σε κατευθείαν σύνδεση με τον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό»..!

Ανάλογες είναι οι επιδιώξεις και με την πρόταση για τη συγκρότηση πρωτοβάθμιων συνδικάτων κατά «καποδιστριακό» δήμο. Από τη μια καταδικάζεται η πολυδιάσπαση, από την άλλη προστίθεται άλλο ένα μόρφωμα, δίπλα στα Εργατικά Κέντρα και στις Ομοσπονδίες, με μόνο κριτήριο τον τόπο κατοικίας. Πρόσχημα η παρέμβαση σε θέματα «γενικότερου ενδιαφέροντος», Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός. Είναι όμως φανερό ότι από το συνδικαλιστικό κίνημα δε λείπουν οι οργανωτικές μορφές παρέμβασης σε αυτά τα θέματα αλλά η κατεύθυνση και, πολύ περισσότερο, η διάθεση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, να συμπαραταχτεί με τα άλλα λαϊκά στρώματα και να διεκδικήσει την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό. Γιατί είναι τουλάχιστον υποκρισία τη στιγμή που η πλειοψηφία χαιρετίζει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, με τον οποίο περικόπτονται οι κοινωνικές δαπάνες, στραγγαλίζεται η Υγεία, η Παιδεία, καταδικάζεται στην ανέχεια ο Πολιτισμός, την ίδια ώρα να ψάχνουν για τις κατάλληλες οργανωτικές μορφές...

Οπως ψάχνουν να αλλάξουν και τον λογότυπο της ΓΣΕΕ και να αντικαταστήσουν τους εργάτες με ...συνεργάτες. Ογδόντα τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση της Συνομοσπονδίας, κάποιοι νιώθουν άβολα ακόμα και με την υπόμνηση της λέξης «εργάτης». Αλλά όπως και τότε δε θα καταφέρουν να «καταργήσουν» την πάλη των τάξεων, όσες «ευρωπαϊκές» υποκλίσεις και αν κάνουν στα αφεντικά τους.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


ΔΑΣ
Σταθερός μπούσουλας η αρχή της ταξικής πάλης

Για τη ΔΑΣ, τα κρίσιμα προβλήματα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, με όποιο τρόπο και αν εκφράζονται στη λειτουργία των συνδικάτων, είναι πριν απ' όλα προβλήματα προσανατολισμού. Η ενίσχυση των ταξικών χαρακτηριστικών, η υιοθέτηση της γραμμής της ταξικής πάλης, η απόρριψη της ταξικής συνεργασίας, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και το μεγάλο ζητούμενο για τη δράση των συνδικάτων. Μόνο στο βαθμό που θα ενισχύονται αυτά τα χαρακτηριστικά, που οι στόχοι πάλης θα καθοδηγούνται απ' αυτές τις αρχές, θα αναζωογονείται και η καθημερινή λειτουργία των σωματείων, θα μαζικοποιούνται οι οργανώσεις, θα ανεβαίνει η συμμετοχή των εργαζομένων.

Μπροστά στο συνέδριο η ΔΑΣ επεξεργάστηκε 10 προτάσεις, με τις οποίες απαντά και στα ιδεολογικά «ζητούμενα», αλλά και στα συγκεκριμένα οργανωτικά θέματα που τίθενται για συζήτηση. Συγκεκριμένα, προτείνει ότι στο καταστατικό της ΓΣΕΕ αλλά και όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να αποτυπωθεί με σαφήνεια η γραμμή της ταξικής πάλης και να απορριφθεί η γραμμή της ταξικής συνεργασίας. Σε συνθήκες καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία των συνδικάτων και ο αγωνιστικός συντονισμός ανάμεσα στις οργανώσεις της εργατικής τάξης. Κεντρική σημασία αποκτούν τα θέματα υπεράσπισης των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, με πρώτο το δικαίωμα στην απεργία. Χρειάζεται να καταγραφεί η αναγκαιότητα οργάνωσης των Ελλήνων και των οικονομικών μεταναστών στα ίδια συνδικάτα και η κοινή τους πάλη για ίδια δικαιώματα, αλλά και η αλληλεγγύη με τα άλλα λαϊκά στρώματα και τις οργανώσεις τους.

Στα λεγόμενα οργανωτικά η ΔΑΣ εκτιμά την ιδιαίτερη σημασία της κλαδικής οργάνωσης και υποστηρίζει την ίδρυση ενιαίων σωματείων κατά πόλη ή νομό στους κλάδους και στους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Τοποθετείται υπέρ της ενοποίησης ομοειδών (κατά κλάδο παραγωγής) ομοσπονδιών και στην αρχή ένα Εργατικό Κέντρο σε κάθε νομό. Απαιτεί να υπάρξει καταστατική δέσμευση για την εγγραφή των συνταξιουχικών συνδικαλιστικών οργανώσεων ως ισότιμα μέλη της ΓΣΕΕ και των Εργατικών Κέντρων και ζητά τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Κρίσιμο ζήτημα παραμένει η λειτουργία του πρωτοβάθμιου σωματείου. Εδώ, στον πρώτο κρίκο της αλυσίδας, εδώ, στην καρδιά του συνδικαλιστικού κινήματος, κρίνονται πολλά. Από το επίπεδο της δράσης του, τη ζωντάνια και τη μαζικότητά του εξαρτάται η αντιμετώπιση των προβλημάτων του συνδικαλιστικού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ