Κυριακή 10 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ
Σταθερός μπούσουλας η αρχή της ταξικής πάλης

Για τη ΔΑΣ, τα κρίσιμα προβλήματα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, με όποιο τρόπο και αν εκφράζονται στη λειτουργία των συνδικάτων, είναι πριν απ' όλα προβλήματα προσανατολισμού. Η ενίσχυση των ταξικών χαρακτηριστικών, η υιοθέτηση της γραμμής της ταξικής πάλης, η απόρριψη της ταξικής συνεργασίας, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος και το μεγάλο ζητούμενο για τη δράση των συνδικάτων. Μόνο στο βαθμό που θα ενισχύονται αυτά τα χαρακτηριστικά, που οι στόχοι πάλης θα καθοδηγούνται απ' αυτές τις αρχές, θα αναζωογονείται και η καθημερινή λειτουργία των σωματείων, θα μαζικοποιούνται οι οργανώσεις, θα ανεβαίνει η συμμετοχή των εργαζομένων.

Μπροστά στο συνέδριο η ΔΑΣ επεξεργάστηκε 10 προτάσεις, με τις οποίες απαντά και στα ιδεολογικά «ζητούμενα», αλλά και στα συγκεκριμένα οργανωτικά θέματα που τίθενται για συζήτηση. Συγκεκριμένα, προτείνει ότι στο καταστατικό της ΓΣΕΕ αλλά και όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να αποτυπωθεί με σαφήνεια η γραμμή της ταξικής πάλης και να απορριφθεί η γραμμή της ταξικής συνεργασίας. Σε συνθήκες καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία των συνδικάτων και ο αγωνιστικός συντονισμός ανάμεσα στις οργανώσεις της εργατικής τάξης. Κεντρική σημασία αποκτούν τα θέματα υπεράσπισης των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, με πρώτο το δικαίωμα στην απεργία. Χρειάζεται να καταγραφεί η αναγκαιότητα οργάνωσης των Ελλήνων και των οικονομικών μεταναστών στα ίδια συνδικάτα και η κοινή τους πάλη για ίδια δικαιώματα, αλλά και η αλληλεγγύη με τα άλλα λαϊκά στρώματα και τις οργανώσεις τους.

Στα λεγόμενα οργανωτικά η ΔΑΣ εκτιμά την ιδιαίτερη σημασία της κλαδικής οργάνωσης και υποστηρίζει την ίδρυση ενιαίων σωματείων κατά πόλη ή νομό στους κλάδους και στους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Τοποθετείται υπέρ της ενοποίησης ομοειδών (κατά κλάδο παραγωγής) ομοσπονδιών και στην αρχή ένα Εργατικό Κέντρο σε κάθε νομό. Απαιτεί να υπάρξει καταστατική δέσμευση για την εγγραφή των συνταξιουχικών συνδικαλιστικών οργανώσεων ως ισότιμα μέλη της ΓΣΕΕ και των Εργατικών Κέντρων και ζητά τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Κρίσιμο ζήτημα παραμένει η λειτουργία του πρωτοβάθμιου σωματείου. Εδώ, στον πρώτο κρίκο της αλυσίδας, εδώ, στην καρδιά του συνδικαλιστικού κινήματος, κρίνονται πολλά. Από το επίπεδο της δράσης του, τη ζωντάνια και τη μαζικότητά του εξαρτάται η αντιμετώπιση των προβλημάτων του συνδικαλιστικού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ