ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Αλλη κυβέρνηση», ίδια πολιτική

Στην αλλαγή διαχειριστή (άλλη κυβέρνηση, ίδια πολιτική) εντοπίζει το πρόβλημα της οικονομίας η ηγεσία της ΝΔ, η οποία ενώ δεν τολμά να αμφισβητήσει ούτε μία κεραία από την εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική, δε διστάζει ωστόσο να δημαγωγεί ασύστολα για να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Με το βλέμμα στραμμένο στην εξουσία και στις επόμενες εκλογές η ηγεσία της ΝΔ ξετυλίγει την «αντιπολιτευτική» τακτική της στο θέμα της οικονομίας σε δύο άξονες: Από τη μια (δημαγωγική) διαπίστωση της υπάρχουσας τάξης και περιγραφή της με τα πιο μελανά χρώματα χωρίς να «αγγίζει» την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής και από την άλλη «σκληρή κριτική» στην κυβέρνηση αλλά για «ανυπαρξία» και «ανικανότητα». Η τακτική αυτή φαίνεται καθαρά και από τις δηλώσεις που έκανε χθες ο Κ. Καραμανλής μετά από σύσκεψη στη Ρηγίλλης με θέμα την κατάσταση στην οικονομία. Οπως αναμενόταν εκμεταλλεύτηκε την αναθεώρηση των στοιχείων για το χρέος και το έλλειμμα από την Eurostat για να εμφανίσει το κόμμα του δικαιωμένο επειδή υποστήριζε ότι «οι προϋπολογισμοί ήταν πλεονασματικοί», αλλά και για να επιτεθεί κατά του Κ. Σημίτη γιατί «επί χρόνια, έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό». Η κυβέρνηση, συνέχισε, υποστήριζε ότι το δημόσιο χρέος το 2001 ήταν στα 99,6% του ΑΕΠ και, μετά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παραδέχτηκε ότι φτάνει το 105,1% του ΑΕΠ. Εκτιμούμε, πρόσθεσε, ότι καθώς η έρευνα συνεχίζεται, το δημόσιο χρέος θα είναι τελικά ακόμα υψηλότερο.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πίσω από την εικονική πραγματικότητα που διαμορφώνει, με όλες αυτές τις αλχημείες της δημιουργικής λογιστικής, η αλήθεια είναι ότι η ελληνική οικονομία πολύ απέχει από την πραγματική σύγκλιση». Με τους σημερινούς ρυθμούς, εκτίμησε, θα χρειαστούν 80 χρόνια, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Χαρακτήρισε αδιέξοδη την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι την καταδίκασε ο ελληνικός λαός στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αλλά δεν τόλμησε να προβάλει την «εναλλακτική πρόταση» του κόμματός του στην οικονομία... Αντ' αυτού δήλωσε ότι «το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι κατ' εξοχήν πολιτικό πρόβλημα» και «η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια άλλη κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση με τόλμη, με πρόγραμμα». Μόνο που κρατάει «εφτασφράγιστο μυστικό» το κυβερνητικό πρόγραμμα...

Γ, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πιο κοντά στην Ευρώπη η Τουρκία

Συνέντευξη του Ελληνα ΥΠΕΞ στο «Ρόιτερ»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ρόιτερ» δηλώνει ότι η Ελλάδα δε φοβάται τις ισλαμικές ρίζες της νέας τουρκικής κυβέρνησης και πιστεύει ότι έχουν βελτιωθεί οι πιθανότητες της Αγκυρας να εξασφαλίσει μια ημερομηνία έναρξης συνομιλιών για την ένταξή της στην ΕΕ.

«Πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε με την Τουρκία χωρίς εκ των προτέρων αντιλήψεις. Πρέπει να εργαστούμε με τον Ερντογάν χωρίς εκ των προτέρων αντιλήψεις και να δούμε πού πάμε. Αυτό μπορεί να έχει θετική έκβαση», πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου.

«Νομίζω ότι εδώ έχουμε ένα κλασικό παράδειγμα για το πώς δε θα πρέπει να δημιουργούμε στερεότυπα, ιδιαίτερα θρησκευτικά στερεότυπα», είπε ο Γ. Παπανδρέου, και σημείωσε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν χριστιανοδημοκρατικά κόμματα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην είναι στη νέα κυβέρνηση της Τουρκίας ένα ισλαμικό δημοκρατικό κόμμα.

«Πιστεύω ότι πρέπει να δούμε την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία ως μια πιθανή ευκαιρία γι' αυτού του είδους το μοντέλο και όχι ως κάτι που μας φοβίζει», τόνισε.

Ερωτηθείς για τις πιθανότητες της Τουρκίας να εξασφαλίσει ημερομηνία για τις ενταξιακές συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε: «Αν με είχατε ρωτήσει πριν από ένα μήνα θα σας είχα πει ότι οι προοπτικές ήταν αρκετά μικρές. Σήμερα πιστεύω ότι, μολονότι οι πιθανότητες δεν είναι αρκετές ακόμη, η διάθεση έχει αλλάξει».

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι η Ελλάδα, που αναλαμβάνει το Γενάρη την προεδρία της ΕΕ, ελπίζει πως θα μπορέσει να βοηθήσει να χαμηλώσουν οι τόνοι της ρητορικής που μερικές φορές δημιούργησε προβλήματα στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ. «Νομίζω ότι πρέπει να κάτσουμε και να δούμε αν πραγματικά υπάρχουν πράγματα που μας χωρίζουν ή είναι απλώς θέματα για τα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στη φημολογούμενη αναβίωση της γαλλο-γερμανικής ηγεσίας της ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι είναι φυσικό για τα κράτη να συνδέονται όταν μοιράζονται τις ίδιες απόψεις, και σημείωσε: «Ομως η ιδέα να δημιουργούμε μικρές ομάδες ή αποκλειστικές ομάδες που θα προσπαθούν να προαποφασίζουν, αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα».

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Εκδικάζεται η έφεση των αλλοδαπών κατηγορούμενων για κατασκοπία

Η εκδίκαση της έφεσης των δώδεκα Αγγλων και των δύο Ολλανδών που είχαν κατηγορηθεί - και κριθεί ένοχοι πρωτόδικα - για απλή κατασκοπία, μετά τη σύλληψή τους πέρσι το Νοέμβρη, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας, άρχισε χτες το πρωί στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Καλαμάτας.

Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ξένων τηλεοπτικών δικτύων, κυρίως βρετανικών και ολλανδικών, που από χτες βρίσκονται στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα για να καλύψουν το γεγονός, όπως και των πρέσβεων των δύο χωρών που έχουν μεταβεί στην Καλαμάτα. Μάλιστα, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Βρεταννού πρέσβη David Matin, ο οποίος ανέφερε: «Η παρουσία μου εδώ έχει να κάνει με το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνει η βρετανική κυβέρνηση για την υπόθεση».

Να θυμίσουμε ότι τη μέρα της σύλληψης των 14 κατηγορουμένων, η είσοδος του στρατιωτικού αεροδρομίου ήταν ελεύθερη για το κοινό, λόγω γιορτής της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν να έχουν στην κατοχή τους φωτογραφικό υλικό και άλλες σημειώσεις, στις οποίες αναγράφονταν οι τύποι των αεροπλάνων. Οι ίδιοι, όπως έχουν δηλώσει μέσω του δικηγόρου τους, υποστηρίζουν πως ανήκουν σε όμιλο αεροπλοΐας και πως η αγάπη τους για τα αεροπλάνα τους οδήγησε να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία για αυτά.

Πρώτος μάρτυρας κατηγορίας, ήταν ο Νεκτάριος Σαμάρας, προϊστάμενος Ασφαλείας του στρατιωτικού αεροδρομίου της Καλαμάτας κι ακολούθησε ο σμηναγός Γιάννης Μπάλλας, οι οποίοι αμφότεροι επανέλαβαν πως θεωρούν τις πράξεις των κατηγορουμένων ως πράξη κατασκοπίας. Αιτιολογώντας την άποψή τους αυτή επισήμαναν μεταξύ άλλων πως βρέθηκαν φωτογραφίες στην κατοχή τους από κλειστούς και μη προσβάσιμους χώρους για το κοινό μέσα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Η δίκη θα συνεχιστεί και σήμερα. Μέχρι αργά χτες το βράδυ ολοκλήρωσαν τις καταθέσεις τους οι μάρτυρες κατηγορίας και άρχισαν να καταθέτουν οι μάρτυρες υπεράσπισης, μεταξύ των οποίων και ένας Βρετανός ευρωβουλευτής.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 16.00 στην εκπομπή «Οι δρόμοι της λογοτεχνίας». Ο Βαγγέλης Κούτας φιλοξενεί τη γνωστή ερμηνεύτρια Γιοβάνα, με τη συγγραφική της ιδιότητα. Συζητούν για την έκδοση του νέου της βιβλίου.
  • Στις 19.00 το αφιέρωμα στην αρχαία ελληνική τεχνολογία. Επιμέλεια - παρουσίαση Παύλος Ρούφας.
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις». Ο Κώστας Καραχάλιος συνομιλεί με το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Θ. Τζιαντζή με αφορμή την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Εκδήλωση στη Στουτγκάρδη

Το Σάββατο 9 του Νοέμβρη και ώρα 19.00, θα πραγματοποιηθεί στη Στουτγκάρδη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Στέφανος Λουκάς.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εγινε λάθος...

«Σημειώσατε λάθος»... λέει η κυβέρνηση, απαντώντας στις αντιδράσεις που προκάλεσε, στην ομιλία του πρωθυπουργού στο προχθεσινό Εκτελεστικό Γραφείο η χρήση («non paper») του όρου «Τούρκοι», που προφανώς παρέπεμπε στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαπας, που ρωτήθηκε χθες σχετικά με το εν λόγω κείμενο, όπου γινόταν αναφορά σε «πολιτικές για κοινωνικές ομάδες: Παλιννοστούντες, Τσιγγάνοι, Τούρκοι», απάντησε: «Ο πρωθυπουργός είπε "μουσουλμάνοι". Είχε γίνει ένα λάθος σε κάποιο non paper. Εννοούσε, βεβαίως, τους μουσουλμάνους της περιοχής Γκάζι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ