Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Αλλη κυβέρνηση», ίδια πολιτική

Στην αλλαγή διαχειριστή (άλλη κυβέρνηση, ίδια πολιτική) εντοπίζει το πρόβλημα της οικονομίας η ηγεσία της ΝΔ, η οποία ενώ δεν τολμά να αμφισβητήσει ούτε μία κεραία από την εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική, δε διστάζει ωστόσο να δημαγωγεί ασύστολα για να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Με το βλέμμα στραμμένο στην εξουσία και στις επόμενες εκλογές η ηγεσία της ΝΔ ξετυλίγει την «αντιπολιτευτική» τακτική της στο θέμα της οικονομίας σε δύο άξονες: Από τη μια (δημαγωγική) διαπίστωση της υπάρχουσας τάξης και περιγραφή της με τα πιο μελανά χρώματα χωρίς να «αγγίζει» την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής και από την άλλη «σκληρή κριτική» στην κυβέρνηση αλλά για «ανυπαρξία» και «ανικανότητα». Η τακτική αυτή φαίνεται καθαρά και από τις δηλώσεις που έκανε χθες ο Κ. Καραμανλής μετά από σύσκεψη στη Ρηγίλλης με θέμα την κατάσταση στην οικονομία. Οπως αναμενόταν εκμεταλλεύτηκε την αναθεώρηση των στοιχείων για το χρέος και το έλλειμμα από την Eurostat για να εμφανίσει το κόμμα του δικαιωμένο επειδή υποστήριζε ότι «οι προϋπολογισμοί ήταν πλεονασματικοί», αλλά και για να επιτεθεί κατά του Κ. Σημίτη γιατί «επί χρόνια, έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό». Η κυβέρνηση, συνέχισε, υποστήριζε ότι το δημόσιο χρέος το 2001 ήταν στα 99,6% του ΑΕΠ και, μετά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παραδέχτηκε ότι φτάνει το 105,1% του ΑΕΠ. Εκτιμούμε, πρόσθεσε, ότι καθώς η έρευνα συνεχίζεται, το δημόσιο χρέος θα είναι τελικά ακόμα υψηλότερο.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πίσω από την εικονική πραγματικότητα που διαμορφώνει, με όλες αυτές τις αλχημείες της δημιουργικής λογιστικής, η αλήθεια είναι ότι η ελληνική οικονομία πολύ απέχει από την πραγματική σύγκλιση». Με τους σημερινούς ρυθμούς, εκτίμησε, θα χρειαστούν 80 χρόνια, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Χαρακτήρισε αδιέξοδη την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι την καταδίκασε ο ελληνικός λαός στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αλλά δεν τόλμησε να προβάλει την «εναλλακτική πρόταση» του κόμματός του στην οικονομία... Αντ' αυτού δήλωσε ότι «το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι κατ' εξοχήν πολιτικό πρόβλημα» και «η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια άλλη κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση με τόλμη, με πρόγραμμα». Μόνο που κρατάει «εφτασφράγιστο μυστικό» το κυβερνητικό πρόγραμμα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ