Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Χορός γύρω από το «βελγικό μοντέλο»

Η ελληνική κυβέρνηση μια μέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, Μ. Γκρόσμαν, εναρμονίζεται με τις δηλώσεις του νικητή των τουρκικών εκλογών, Τ. Ερντογάν, περί επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του βελγικού συνταγματικού μοντέλου

Σαν από... «αποκάλυψη» εμφανίστηκε στην Ελλάδα το λεγόμενο «βελγικό μοντέλο» για την επίλυση του Κυπριακού. Μια ημέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Μ. Γκρόσμαν, και με αφορμή σχετικές δηλώσεις του νικητή των τουρκικών εκλογών Τ. Ερντογάν, ο ένας μετά τον άλλο, σαν να 'ταν έτοιμοι από καιρό, κυβερνητικοί παράγοντες, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαπας, η επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση Αννα Διαμαντοπούλου, εκφράζουν την υποστήριξή τους στο συγκεκριμένο μοντέλο, ως μορφή επίλυσης του Κυπριακού.

Να σημειωθεί ότι και μόνο η συζήτηση σε μια τέτοια βάση, αποτελεί έμπρακτη απομάκρυνση από τις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και αυτό άσχετα από τις όποιες δηλώσεις πίστης σε αυτά κυβερνητικών παραγόντων.

Την αυλαία άνοιξε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο. Στο διάλογο που είχαν Πρόεδρος και πρωθυπουργός ενώπιον των δημοσιογράφων, ο Κ. Σημίτης επιβεβαίωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το νικητή των τουρκικών εκλογών, Τ. Ερντογάν, ο οποίος του εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί την Ελλάδα. Στο σημείο αυτό ο Κ. Στεφανόπουλος επισήμανε ότι ο Ερντογάν δε θα έρθει με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, για να παρατηρήσει ο Κ. Σημίτης ότι «αυτό είναι ένα πρόβλημα», συμπληρώνοντας ωστόσο: «Είναι όμως καθοριστικός παράγων στη γειτονική χώρα».

Ο ανοιχτός διάλογος Προέδρου και πρωθυπουργού αναφορικά με τον Τ. Ερντογάν συνεχίστηκε. «Θετικές είναι απ' ό,τι φαίνεται οι σκέψεις του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», είπε ο Κ. Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός απάντησε αναφερόμενος και στο κυπριακό και στο βελγικό μοντέλο: «Πολύ. Οι απόψεις του για το βελγικό μοντέλο είναι μακριά από αυτές του Ντενκτάς. Να δούμε, όμως, πώς θα εξελιχθεί». Για να επισημάνει ο Κ. Στεφανόπουλος: «Και εφόσον ο στρατός το δεχτεί»... Στην εκτίμηση αυτή ο Κ. Σημίτης συμπλήρωσε: «Με την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία, είναι δύσκολο να μην το αποδεχτεί».

Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις που έκανε επανέλαβε ότι «η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προχωρεί ομαλά. Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ένταξη της Κύπρου. Εχει αποφασιστεί στο Ελσίνκι ότι η λύση του πολιτικού προβλήματος δεν αποτελεί προϋπόθεση της ένταξης». Και πρόσθεσε: «Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών πρόκειται, όπως φαίνεται, να υποβάλει ένα σχέδιο για τη λύση του πολιτικού προβλήματος. Το σχέδιο αυτό θα το εκτιμήσει η κυπριακή κυβέρνηση, θα το συζητήσουμε μαζί της». Για να επισημάνει: «Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε κάποια λύση, η οποία δεν εγγυάται τα όσα αποτελούν προϋποθέσεις για τη λύση του Κυπριακού, π.χ. την τήρηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη σωστή λειτουργία της πολιτείας. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε μια τέτοια λύση. Και δεν είναι ορθή η άποψη ότι εμείς πρόκειται να συμφωνήσουμε σε όποια λύση, μόνο και μόνο για την ένταξη».

Τις δηλώσεις του Τ. Ερντογάν περί βελγικού μοντέλου κλήθηκε να σχολιάσει χτες ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαπας, ο οποίος αφού αρχικά επισήμανε ότι «ο κ. Ερντογάν, μέχρι τώρα, έχει κρατήσει αναμφίβολα μια ιδιαίτερα προσεκτική και θετική στάση, ιδιαίτερα στο θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, χωρίς να έχει ανοίξει τα χαρτιά του και χωρίς να έχει παρουσιάσει αναλυτικές προτάσεις για κάποιο θέμα», είπε σχετικά με το θέμα: «Το βελγικό μοντέλο έχει ενιαία κυριαρχία, ενιαία εκπροσώπηση και είναι εξόχως λειτουργικό και στο πλαίσιο της ΕΕ. Δηλαδή, σέβεται ιδιαιτέρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο και πληροί τις βασικές αρχές. Θέλω να σας θυμίσω ότι υπάρχει το Βασίλειο του Βελγίου, υπάρχει ισχυρή Βουλή, ισχυρός πρωθυπουργός, ενιαία κρατική οντότητα και ενιαία εκπροσώπηση και κυριαρχία». Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε: «Δεν μπορείς να πάρεις το μοντέλο μιας χώρας και να προσπαθείς να το εφαρμόσεις ως "κοστούμι" σε μια άλλη χώρα. Κάθε περιοχή, κάθε κοινότητα έχει τις δικές της ιδιομορφίες. Πολύ προσεκτικά μένω στα βασικά χαρακτηριστικά του, την ενιαία κυριαρχία, την ενιαία εκπροσώπηση, τη λειτουργικότητα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Στο χορό γύρω από το βελγικό μοντέλο μπήκε και η Ελληνίδα επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία σε συνέντευξή της στο κρατικό ραδιόφωνο, σαν έτοιμη κι αυτή από καιρό, έκανε λόγο για «ευχάριστη έκπληξη» που προέρχεται από τις δηλώσεις Ερντογάν. «Είναι -είπε- ευχάριστη έκπληξη. Το σημαντικό είναι ότι στο βελγικό μοντέλο, έχουμε ένα ενιαίο κράτος, με ενιαία κυβέρνηση. Μια ενιαία εκπροσώπηση και βέβαια ισχύουν οι αρχές χωρίς εξαιρέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ