Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Σε αναμονή για την παρουσίαση του σχεδίου

Επιστολή Κληρίδη στον Κ. Ανάν

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε από τη Νέα Υόρκη ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, με επιστολή στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνει την ανάγκη το όποιο σχέδιο για λύση του Κυπριακού να προβλέπει την ύπαρξη κράτους λειτουργικού, σύμφωνου με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και συμβατού με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνει, με τρόπο έντονο και σαφή ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχτεί κακή λύση, για χάρη της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η επιστολή ακολουθεί προφορικά διαβήματα προς αξιωματούχους του διεθνούς οργανισμού, τόσο από το μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου, όσο και από άλλους επισήμους.

Το Κυπριακό Πρακτορείο μετέδωσε, επίσης, ότι το Κυπριακό και όχι το Ιράκ, όπως εικαζόταν, ήταν το αποκλειστικό θέμα συζήτησης στην προχτεσινή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν με τους Αμερικανούς πρέσβεις, Τζον Νεγκρεπόντε και Τόμας Γουέστον.

Τη διευκρίνιση έκαμε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Φρεντ Εκχαρντ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους.

Κατά τον κ. Εκχαρντ ο γενικός γραμματέας προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες επιτυχίας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έως το τέλος του 2002 και η προχτεσινή συνάντηση ήταν ακόμη ένα βήμα στις προσπάθειες αυτές. Για να προσθέσει, ότι το 2002 παρουσιάζει πραγματική ευκαιρία για την Κύπρο, επαφίεται όμως στα δύο μέρη να την εκμεταλλευτούν.

Αργά χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Κόφι Ανάν με τον Αλβάρο ντε Σότο.

Βελτιώνονται οι προοπτικές

Πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία θεωρούν βελτιωμένες τις προοπτικές να υποβληθεί σύντομα σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού, μετά τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών.

Οι δηλώσεις του νικητή των εκλογών περί προθέσεώς του για λύση την Κυπριακού, με βάση το βελγικό μοντέλο έχουν δημιουργήσει θετικές προοπτικές. Ωστόσο, η λήψη της απόφασης για την υποβολή σχεδίου έχει μετατεθεί για αργότερα αυτή τη βδομάδα, ώστε να δοθεί χρόνος για καλύτερη και σε βάθος ανάλυση των εξελίξεων. Παρά τις δηλώσεις Ερντογάν, ανασταλτικός παράγοντας εξακολουθεί να θεωρείται στη Λευκωσία ο ρόλος του τουρκικού στρατού, που εξακολουθεί να ενεργεί ως επιτηρητής στα παρασκήνια και να υπαγορεύει τις αποφάσεις σε θέματα που θεωρούνται εθνικής σημασίας για την Τουρκία.

Πάντως, οι ίδιοι πολιτικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η λύση μπορεί να είναι κοντά, αν ο Ερντογάν εννοεί λύση, βασισμένη πραγματικά στο βελγικό μοντέλο και όχι επιλογή κάποιων στοιχείων του που συμφέρουν στην τουρκική πλευρά, όπως είναι η μέχρι τώρα πρακτική του Ραούφ Ντενκτάς και υπό τον όρο της αποδοχής μιας λύσης βελγικού μοντέλου από τον τουρκικό στρατό.

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετατίθενται στη Νέα Υόρκη. Ο γενικός γραμματέας Κόφι Ανάν είχε χτες συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλό του για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο.

Παράλληλα, ο κ. ντε Σότο θα έχει διαβουλεύσεις με τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον και στη συνέχεια με τον Βρετανό ειδικό αντιπρόσωπο Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ.

Ο Αλβάρο ντε Σότο θα έχει επίσης συνάντηση με τον ανώτερο σύμβουλο του Ραούφ Ντενκτάς Εργκιούν Ολγκιούν.

Ο Ι. Κασουλίδης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας χτες το πρωί ενώπιον της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση για την επίλυση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια ενός έντιμου συμβιβασμού και αν υπάρξει αντίστοιχη πολιτική βούληση και από την πλευρά της Τουρκίας, τότε το Κυπριακό μπορεί να λυθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

Η λύση πρέπει να συνάδει με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και αυτό, όπως είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, δεν είναι σύνθημα. Τα ψηφίσματα κάνουν αναφορά για ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες, προκειμένου η Κύπρος να μπορεί να λειτουργεί ως κράτος -μέλος της ΕΕ και να παίρνει αποφάσεις. Στοιχεία τα οποία θα επιτρέπουν απόσχιση, διχοτόμηση ή ένωση του συνόλου ή μέρους της Κύπρου με άλλο κράτος θα πρέπει να αποφευχτούν, τόνισε ο κ.Κασουλίδης.

Τέλος, ο κ.Κασουλίδης ανέφερε ότι «η δική μας στάση, εποικοδομητική και θετική σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, κάτι που έχει αναγνωριστεί από το ΓΓ του ΟΗΕ και όλες τις ξένες κυβερνήσεις, που παρακολουθούν τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, δεν πρέπει να τίθεται σε αμφιβολία».

Στην Αθήνα ο Δ. Χριστόφιας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, έρχεται σήμερα στην Αθήνα για να προσφωνήσει ημερίδα με θέμα την ένταξη της Κύπρου, που διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Τμήμα Επικοινωνίας -ΜΜΕ - Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Θέμα της ημερίδας είναι: «Η Κύπρος προ των πυλών της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Την ημερίδα θα προσφωνήσει και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης.

Ο πληθυσμός της Κύπρου

Στις 703.000 ανέρχεται ο συνολικός πληθυσμός της Κύπρου, σημειώνοντας αύξηση 14,5% σε σύγκριση με το 1992.

Σημαντικά αυξημένος είναι ο πληθυσμός των αλλοδαπών, οι οποίοι μένουν για πέραν του ενός έτους στην Κύπρο. Φτάνουν τις 65.000, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 9,4%.

Τα στοιχεία αυτά είναι από την απογραφή πληθυσμού που έγινε πέρσι στο νησί. Η απογραφή έδειξε ελαφρά αύξηση της γήρανσης του πληθυσμού και μείωση του ποσοστού των παιδιών ηλικίας μέχρι 14 χρόνων.

Οσον αφορά τον πληθυσμό στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού, ο διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας Πάμπης Φιλιππίδης δήλωσε ότι στο τέλος του 2001 ήταν 200.000.

Από αυτούς οι 87.000 είναι Τουρκοκύπριοι, οι 115.000 έποικοι και γύρω στις 10.000 ξένοι φοιτητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ