Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πιο κοντά στην Ευρώπη η Τουρκία

Συνέντευξη του Ελληνα ΥΠΕΞ στο «Ρόιτερ»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ρόιτερ» δηλώνει ότι η Ελλάδα δε φοβάται τις ισλαμικές ρίζες της νέας τουρκικής κυβέρνησης και πιστεύει ότι έχουν βελτιωθεί οι πιθανότητες της Αγκυρας να εξασφαλίσει μια ημερομηνία έναρξης συνομιλιών για την ένταξή της στην ΕΕ.

«Πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε με την Τουρκία χωρίς εκ των προτέρων αντιλήψεις. Πρέπει να εργαστούμε με τον Ερντογάν χωρίς εκ των προτέρων αντιλήψεις και να δούμε πού πάμε. Αυτό μπορεί να έχει θετική έκβαση», πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου.

«Νομίζω ότι εδώ έχουμε ένα κλασικό παράδειγμα για το πώς δε θα πρέπει να δημιουργούμε στερεότυπα, ιδιαίτερα θρησκευτικά στερεότυπα», είπε ο Γ. Παπανδρέου, και σημείωσε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν χριστιανοδημοκρατικά κόμματα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην είναι στη νέα κυβέρνηση της Τουρκίας ένα ισλαμικό δημοκρατικό κόμμα.

«Πιστεύω ότι πρέπει να δούμε την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία ως μια πιθανή ευκαιρία γι' αυτού του είδους το μοντέλο και όχι ως κάτι που μας φοβίζει», τόνισε.

Ερωτηθείς για τις πιθανότητες της Τουρκίας να εξασφαλίσει ημερομηνία για τις ενταξιακές συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε: «Αν με είχατε ρωτήσει πριν από ένα μήνα θα σας είχα πει ότι οι προοπτικές ήταν αρκετά μικρές. Σήμερα πιστεύω ότι, μολονότι οι πιθανότητες δεν είναι αρκετές ακόμη, η διάθεση έχει αλλάξει».

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι η Ελλάδα, που αναλαμβάνει το Γενάρη την προεδρία της ΕΕ, ελπίζει πως θα μπορέσει να βοηθήσει να χαμηλώσουν οι τόνοι της ρητορικής που μερικές φορές δημιούργησε προβλήματα στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ. «Νομίζω ότι πρέπει να κάτσουμε και να δούμε αν πραγματικά υπάρχουν πράγματα που μας χωρίζουν ή είναι απλώς θέματα για τα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στη φημολογούμενη αναβίωση της γαλλο-γερμανικής ηγεσίας της ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι είναι φυσικό για τα κράτη να συνδέονται όταν μοιράζονται τις ίδιες απόψεις, και σημείωσε: «Ομως η ιδέα να δημιουργούμε μικρές ομάδες ή αποκλειστικές ομάδες που θα προσπαθούν να προαποφασίζουν, αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ