ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΕΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αυξάνονται με ρυθμό 36,4% το χρόνο

Το ύψος των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων έφτασε τον Αύγουστο του 2002 στα 28,3 δισ. ευρώ έναντι 20,7 δισ. πέρσι, ξεπερνώντας έτσι το 20% του ΑΕΠ

Ξεπέρασε το 20% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών προς τις τράπεζες, το μήνα Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Στατιστικού Δελτίου Οικονομικής Συγκυρίας της Τράπεζας της Ελλάδας. Και ενώ η τάση της τραπεζικής υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών επιτείνεται, φαινόμενο το οποίο συντελείται σε περίοδο συμπίεσης των μισθών λόγω της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας, η Τράπεζα της Ελλάδας προσανατολίζεται στην κατεύθυνση να απελευθερώσει πλήρως την καταναλωτική πίστη. Το επιχείρημα που προβάλλει η Κεντρική Τράπεζα είναι ότι ναι μεν παρατηρείται αύξηση του τραπεζικού δανεισμού, αλλά η Ελλάδα απέχει σημαντικά από τις άλλες χώρες της ΕΕ και κατά συνέπεια... έχουμε περιθώρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το σύνολο των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων στο τέλος του Αυγούστου ανήλθε στα 28,3 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι το Δεκέμβρη και τον Αύγουστο του 2001 τα δάνεια αυτά ήταν 20,7 δισ. ευρώ, προκύπτει για το τελευταίο δωδεκάμηνο μια αύξηση κατά 36,4%. Ως ποσοστό του ΑΕΠ (φέτος το ΑΕΠ προβλέπεται να ανέλθει στα 140,1 δισ. ευρώ) τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια ξεπέρασαν φέτος τον Αύγουστο το 20,2%.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο τραπεζικός δανεισμός σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ακολουθεί διφυή κίνηση. Στα μεν στεγαστικά δάνεια παρατηρείται άνοδος των ρυθμών αύξησης. Ετσι, τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων στο τέλος Αυγούστου του 2002 ανήλθαν στα 19.304,9 εκατ. ευρώ και σε δωδεκάμηνη περίοδο (Αύγουστος 02/01) παρατηρείται ποσοστιαία αύξηση 39,3%, έναντι ρυθμού αύξησης 34,8% την αντίστοιχη περίοδο των ετών 2001/2000. Η επέκταση των ιδιωτικών τραπεζών, σε χορηγήσεις στεγαστικών δανείων, ήταν κατά πολύ ταχύτερη του μέσου όρου καθώς σε δωδεκάμηνη περίοδο σημειώθηκε ποσοστιαία αύξηση 44,6%, έναντι ανόδου 36,5% το προηγούμενο δωδεκάμηνο. Αντίθετα, τα ειδικά πιστωτικά ιδρύματα (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) χάνουν έδαφος καθώς στο δωδεκάμηνο τα υπόλοιπα των δανείων σημείωσαν αύξηση 19,9% έναντι ρυθμού αύξησης 28,9% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αντίθετα, σαφής υποχώρηση του ρυθμού αύξησης παρατηρείται και στις περιπτώσεις των καταναλωτικών δανείων, αν και η επέκταση διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Τα υπόλοιπα των δανείων αυτών στο τέλος Αυγούστου ανήλθαν στα 8.997,7 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 30,6% ως προς τα επίπεδα του Αυγούστου του 2001. Την περίοδο Αύγουστος 01/00 τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων είχαν σημειώσει ρυθμό αύξησης 45,4%. Δηλαδή, μεταξύ των δύο ετών σημειώνεται μια υποχώρηση του ρυθμού επέκτασης κατά 15 περίπου ποσοστιαίες μονάδες. Από τις επιμέρους κατηγορίες των καταναλωτικών δανείων, τα δάνεια με πιστωτικές κάρτες σε δωδεκάμηνη περίοδο αυξήθηκαν κατά 41,9%, έναντι ρυθμού αύξησης 60,7% την περίοδο 2001/2000. Τα υπόλοιπα των δανείων με δικαιολογητικά σημείωσαν ρυθμό αύξησης 27,6%, έναντι 35,1%, ενώ, τέλος, τα προσωπικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 16,3% έναντι ρυθμού αύξησης 26% το προηγούμενο δωδεκάμηνο.

ΒΑΜΒΑΚΙ
Ψάχνουν λύσεις «σωτηρίας» της κυβέρνησης

ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ το έδειξαν χτες στη θεσσαλονίκη

Σε μια τεχνοκρατική συνάντηση αναζήτησης λύσεων, προκειμένου να τη βγάλει «καθαρή» η κυβέρνηση, μετατράπηκε τελικά η σύσκεψη με θέμα τα προβλήματα με το βαμβάκι, που πραγματοποιήθηκε στη Θέρμη Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή των προεδρείων των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και των εκπροσώπων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών από τις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Τα προεδρεία των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ και ΓΕΣΑΣΕ, όπως και οι πρόεδροι μερικών Ενώσεων, περιόρισαν το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται και φέτος με το βαμβάκι στα στενά περιθώρια της (κακής) διαχείρισης του συγκεκριμένου θέματος από την πλευρά του υπουργείου Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Απέφυγαν να αναφερθούν στην ανάγκη γενικευμένης πλέον αντίδρασης στο ζήτημα του καταστροφικού κανονισμού και στο γεγονός ότι και φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί θα υποστούν νέα μείωση του εισοδήματός τους. Ακόμη, υπερίσχυσαν οι λογικές των συμβιβασμένων καρεκλοκένταυρων, σύμφωνα με τις οποίες τα προβλήματα θα πρέπει να «σέρνονται» από σύσκεψη σε σύσκεψη - ζητώντας νέα σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας - κι όχι να αντιδρούν οι αγρότες και να αναδεικνύουν τις διεκδικήσεις τους με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ προειδοποίησε τους παραβρισκόμενους ότι αν υπάρξει συμμόρφωση με τον κανονισμό και δε γίνει δυνατό να περιοριστεί η παραγωγή βαμβακιού στα όρια του 1.137.000 τόνων, οι παραγωγοί δε θα εισπράξουν επιπλέον επιδότηση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι πρόεδροι των ΕΑΣ Θεσσαλονίκης και Λάρισας, Τσακίρης και Κοκκινούλης, αντίστοιχα. Μάλιστα, ο δεύτερος πρότεινε η επιλέξιμη παραγωγή να μην ξεπεράσει το 1.100.000 τόνους. Ο Τσακίρης υποστήριξε ότι αντί του περιορισμού στην παράδοση του βαμβακιού με το όριο των 297 κιλών ανά στρέμμα, θα πρέπει να θεσπιστεί η ζωνοποίηση, ενώ ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας πρότεινε να τεθεί ως βάση για το φετινό ανώτερο πλαφόν κατά αγρότη η περσινή του παραγωγή... μειούμενη κατά ορισμένο ποσοστό.

Φάνηκε καθαρά και χτες ότι οι παραπάνω «πρασινογάλαζοι» βαστάζοι της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης απέχουν παρασάγγας από τα όσα προσδοκούν οι βαμβακοπαραγωγοί. Και κάποιες φωνές αγωνίας κάποιων εκπροσώπων των Ενώσεων για το πού θα πάει φέτος η πραγματική τιμή στο βαμβάκι, τι θα γίνει με το αυθαίρετο πλαφόν στρεμματικής απόδοσης που ορίστηκε τελευταίως στα 297 κιλά, τι θα γίνει με τα βαμβάκια που δεν μπαίνουν στα εκκοκκιστήρια και οι παραγωγοί εξαναγκάζονται να τα αποθηκεύσουν όπου βρουν και τι θα γίνει αν θα υπάρξουν μη επιλέξιμα βαμβάκια, δε συγκίνησαν καταπώς φάνηκε τους Καραμίχα, Πίττα, Τσακίρη και Κοκκινούλη. Δεν τους συγκίνησε καν ούτε το γεγονός ότι η κυβέρνηση έταξε 40 δραχμές εθνική ενίσχυση στο βαμβάκι και πήγε και ζήτησε στην ΕΕ μέχρι 25 δραχμές το κιλό...

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
«Μαύρο» κλίμα για το χύμα

Χτες ανακοινώθηκαν και οι έρευνες του ΣΕΒΙΤΕΛ...

Να «δαιμονοποιήσει» το ελαιόλαδο που πωλούν απευθείας οι ελαιοπαραγωγοί και να στρέψει τους καταναλωτές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, δηλαδή μόνο στα τυποποιημένα λάδια, βάλθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ).

Σε μια εποχή διαδοχικών διατροφικών σκανδάλων γνωστών και μη, που προκαλούν οι ανελέητοι νόμοι του κέρδους και πρωταγωνιστούν οι πολυεθνικές τροφίμων και τα παραρτήματά τους, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΙΤΕΛ είχαν χτες να παρουσιάσουν μια δική τους έρευνα, για το πόσο σκάρτο και επικίνδυνο είναι το λάδι των τενεκέδων που διακινούν οι παραγωγοί και κάποιοι πλανόδιοι έμποροι. Παράλληλα, έθεσαν και το «επιχείρημα» ότι η ΕΕ πήρε απόφαση για κατάργηση του γνωστού 16κιλου τενεκέ και για πλήρη απαγόρευση διακίνησης κάθε συσκευασίας άνω των 5 λίτρων ανωνύμου και μη τυποποιημένου (χύμα) ελαιολάδου. Βλέπετε, τα παραρτήματα των πολυεθνικών και οι όποιες βιομηχανίες που τυποποιούν και εμπορεύονται λάδι είναι επώνυμες, ενώ οι ελαιοπαραγωγοί θεωρούνται ανώνυμοι κι ...απόκληροι!

Από τους εκπροσώπους του ΣΕΒΙΤΕΛ, παρουσιάστηκε χτες μια έρευνα που έκανε για λογαριασμό τους ιδιωτική εταιρία στο διάστημα 11 έως 22/9/2002 με δείγμα 120 νοικοκυρές σε πέντε νομούς, που δε φημίζονται ως ελαιοπαραγωγικές περιοχές (Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη). Κι όπως ανακοινώθηκε, το 70% των δειγμάτων «χύμα ελαιολάδου» κρίθηκαν ως ακατάλληλα (16% νοθευμένο, 43% εκτός κοινοτικών προδιαγραφών και 12% μειονεκτικό). Εχει μήπως ο ΣΕΒΙΤΕΛ καμία έρευνα στα χέρια του για το τι ακριβώς περιέχουν κι από πού προέρχονται τα επώνυμα τυποποιημένα λάδια, ή δεν την παράγγειλε ακόμα;..

Επιπλέον, ο ΣΕΒΙΤΕΛ ζητάει ελέγχους ουσίας σε όλο το φάσμα της εμπορίας και τυποποίησης ελαιολάδου, ή μόνο στο μέρος που αφορά στους παραγωγούς; Βεβαίως, η νοθεία και η εξαπάτηση των καταναλωτών πρέπει να καταπολεμηθεί απ' όπου κι προέρχεται. Οπως και η αισχροκέρδεια. Αλλά αν επέλθει ο εξαναγκασμός αγοράς μόνο τυποποιημένου λαδιού, ποιος θα εγγυηθεί ότι στο εξής όλα θα είναι εντάξει; Μήπως οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΙΤΕΛ, μαζί με τους μάνατζερ των παραρτημάτων των πολυεθνικών; Και ποιο θα είναι το όφελος παραγωγών και καταναλωτών, αν γίνει αυτό που επιθυμεί ο ΣΕΒΙΤΕΛ; Θα ανέβουν μήπως οι χαμηλές τιμές παραγωγού και θα πέσουν οι τσουχτερές τιμές που αγοράζει ο καταναλωτής; Τέλος, ποιους θέλουν να κοροϊδέψουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΙΤΕΛ, όταν λένε πως αν περάσει και η διακίνηση όλου του χύμα ελαιολάδου στα χέρια τους, οι τιμές καταναλωτή θα μειωθούν κατά 15%;..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ