ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Τσουχτερές πλην ... ικανοποιητικές!

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τη διαμόρφωση των τιμών στα υγρά καύσιμα, παρά το γεγονός ότι στο 60% των πρατηρίων οι τιμές είναι 29 δραχμές το λίτρο πάνω από τις ενδεικτικές και ακόμη υψηλότερες στο υπόλοιπο 40%. Αυτό προκύπτει από χτεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο «η ελληνική αγορά καυσίμου ξεπέρασε με επιτυχία και σοβαρότητα την περίοδο των υψηλών τιμών του αργού πετρελαίου». Σ' αυτά, λοιπόν, τα πλαίσια οι εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης κάνουν λόγο πως τόσο τα διυλιστήρια, όσο και οι εταιρίες εμπορίας, έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα τιμών και διαθέτουν τα προϊόντα του αργού πετρελαίου (βενζίνες και πετρέλαιο) στην αγορά σε ικανοποιητικές για την εποχή τιμές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης τα 6 στα 10 πρατήρια στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι «κάτω από τα 0,73 ευρώ ανά λίτρο» και... μόνο στα υπόλοιπα 4 ξεπερνά τα 0,730 ευρώ ανά λίτρο. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι την ίδια στιγμή που το υπουργείο Ανάπτυξης εμφανίζεται ικανοποιημένο από την τιμή πώλησης της αμόλυβδης στο 60% των πρατηρίων (κάτω από 0,730 ευρώ ανά λίτρο), στο χτεσινό δελτίο των ενδεικτικών τιμών, η ενδεικτική τιμή πώλησης της αμόλυβδης για τις προαναφερθείσες περιοχές, είναι 0,646 ευρώ ανά λίτρο!

Δηλαδή, η κυβέρνηση είναι ...ικανοποιημένη, επειδή η διαφορά από την ενδεικτική τιμή από την πραγματική είναι... μόλις 29 δραχμές το λίτρο ακριβότερη και όχι περισσότερο! Η απόκλιση αυτή αφορά το 60% των πρατηρίων, ενώ στο υπόλοιπο 40% είναι ακόμα μεγαλύτερη! Αξίζει να σημειωθεί, ότι την ευθύνη για τις φουσκωμένες τιμές στα υγρά καύσιμα, δεν τη φέρουν αποκλειστικά οι βενζινοπώλες, αλλά -κυρίως- η τιμολογιακή πολιτική των εταιριών εμπορίας.


ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ξεκινούν νέους αγώνες!

Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πιο καθαρό προσανατολισμό ξεκινούν οι νέοι αγροτικοί αγώνες στη Θεσσαλία. Οι αγρότες της περιοχής αγωνίζονται για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς τώρα είναι πολύ πιο κατανοητό στο σύνολο του αγροτικού κόσμου ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, (ΚΑΠ), της ΕΕ, που εφαρμόζεται την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας, είναι αυτή που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματα, οδηγώντας στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Βεβαίως, και οι φετινοί αγώνες στοχεύουν στην επίλυση των άμεσων και επειγόντων προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί όλων σχεδόν των αγροτικών προϊόντων και ιδιαιτέρως του βαμβακιού. Γνωρίζουν, όμως, καλύτερα τώρα οι αγρότες της Θεσσαλίας ότι για να έχει ο αγώνας τους άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα πρέπει να στρέφεται κατά της πολιτικής που «γεννά» και οξύνει τα προβλήματά τους. Γνωρίζουν, επίσης, καλύτερα τώρα να ξεχωρίζουν ποιος και γιατί είναι μαζί τους και ποιος εναντίον τους. Κι απ' αυτή την άποψη οι νέοι αγώνες έχουν καλύτερες προδιαγραφές να πετύχουν τους στόχους τους.

Μετά τους αγρότες από τη Λάρισα που ξεκίνησαν, πριν λίγες μέρες, τις νέες κινητοποιήσεις τους, με συγκεντρώσεις παγετόπληκτων στον Τύρναβο και στον Αμπελώνα, στον αγώνα μπαίνουν οι αγρότες της Καρδίτσας και θ' ακολουθήσουν οι συνάδελφοί τους στους άλλους θεσσαλικούς νομούς. Σε συνεδρίαση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, (ΕΟΑΣΝΚ), που πραγματοποιήθηκε, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν άμεσα συγκεντρώσεις και συσκέψεις στα χωριά και σε επίπεδο δήμων και νομού, για να γίνει ενημέρωση των αγροτών, αλλά και προγραμματισμός για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΚ, δήλωσε πως «στο βαθμό που θα ωριμάζει η ανάγκη για κινητοποιήσεις θα προχωρούμε πιο έντονα» και πρόσθεσε: «Αυτές θα ξεκινήσουν με τη μορφή συσκέψεων ή αποστολή υπομνήματος στο υπουργείο Γεωργίας και θα κορυφωθούν με περιφερειακά συλλαλητήρια, νομαρχιακά, αλλά και συλλαλητήρια, με τα συγκεκριμένα αιτήματα, σε περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο, με την προϋπόθεση ότι αυτά θα υπηρετούν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών. Δεν έχουμε καμία σχέση και καμία συμφωνία με οργανώσεις, οι οποίες βάζουν άλλα αιτήματα και θέλουν να περάσουν από το παράθυρο την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κι όχι μόνο δεν έχουμε καμιά δουλιά μαζί τους, αλλά θα κοντραριστούμε ανοιχτά και θ' αποκαλύψουμε και στους αγρότες ποιος είναι ο ρόλος τους, γιατί παίζουν αυτό το ρόλο, τι επιδιώκουν και τι σχέση έχουν. Εμείς απευθυνόμαστε στους αγρότες, τους καλούμε όλους ενωτικά, με βάση τα αιτήματα που υπηρετούν τα συμφέροντα τους να συσπειρωθούν, ώστε ν' αντιμετωπίσουμε και αυτό που συμβαίνει σήμερα, αλλά και αυτό που έρχεται, κι είναι χειρότερο, αύριο».

Αναφερόμενος στον καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι ο Β. Μπούτας, επισήμανε: «Απαιτούμε να μην εφαρμοστεί αυτός ο κανονισμός για το βαμβάκι και να παρθούν μέτρα εξουδετέρωσης των αρνητικών επιπτώσεων του κανονισμού, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών. Επιμένουμε και προτείνουμε στα πλαίσια της διαχειριστικής πολιτικής που θέτει ως πρώτο το υπουργείο Γεωργίας, να απαλλάξει από πρόστιμα συνυπευθυνότητας και από τον περιορισμό παράδοσης -όχι 297 κιλά, αλλά όλες τις παραχθείσες ποσότητες- τους αγρότες, οι οποίοι καλλιεργούν - νοικιασμένα και ιδιόκτητα 150 στρέμματα - αν θέλει πραγματικά να δείξει και έμπρακτα ότι είναι με το μέρος των αγροτών. Καλούμε και τ' άλλα πολιτικά κόμματα να μην υποστηρίζουν γενικά και αφηρημένα ότι είναι υπέρ των αγροτών, αλλά έμπρακτα να στηρίξουν τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών».

Σχετικά με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, ο Β. Μπούτας κατήγγειλε την επιχείρηση της κυβέρνησης, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που επιμένουν ότι πρέπει να κοπούν οι επιδοτήσεις, υπακούοντας στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής, που είναι μείωση δαπανών κι όχι πάγωμα, να παραπλανήσουν τους αγρότες.

Στη Λάρισα, για την καλύτερη οργάνωση των νέων αγροτικών αγώνων η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, συγκαλεί, αύριο, Παρασκευή, νομαρχιακή σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.


Νέες μορφές τζόγου με άξονα τις τράπεζες

Στη νομοθετική κατοχύρωση των απαιτήσεων και των αξιώσεων του τραπεζικού κεφαλαίου προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά από διαδοχικές συναντήσεις που είχε το τελευταίο διάστημα με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Το «ναι σε όλα» περιλαμβάνει την πλήρη και προκλητική φοροαπαλλαγή των τραπεζών και των άλλων ρεντιέρηδων για τα «νέα προϊόντα» τζόγου που ετοιμάζονται να διαθέσουν στην κατανάλωση κάτι που αποτελούσε και πάγιο αίτημα των τραπεζών.

Το νέο κανονιστικό πλαίσιο για την «τιτλοποίηση απαιτήσεων» των μεγάλων ΑΕ, φωτογραφίζει με τρόπο ανάγλυφο τις τράπεζες, που προορίζονται να αναδειχτούν σε βασικό μοχλό των γενικότερων αναδιαρθρώσεων στην οικονομία, αλλά και των ανακατατάξεων και συγχωνεύσεων που ετοιμάζονται και μέσα στον ίδιο τον τραπεζικό κλάδο, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Οταν οι ρυθμίσεις αυτές πάρουν σάρκα και οστά, αποτελέσουν μια νέα μορφή τζόγου με απροσδιόριστες για την ώρα διαστάσεις, πολύ πιο επικίνδυνες σε σχέση με το «κλασικό» χρηματιστήριο.

Με το εν λόγω «σχέδιο συζήτησης» η κυβέρνηση έρχεται να ρυθμίσει:

  • Τα λεγόμενα εταιρικά ομόλογα. Πρόκειται για έκδοση χρέους από μεγάλες ΑΕ εταιρίες, με επιτόκιο που υποτίθεται ότι θα καθορίζεται ανάλογα με τη θέση τους στην αγορά, τη φερεγγυότητα τους κλπ. Οσο ισχυρότερη είναι (ή θεωρείται ότι είναι) κάποια εταιρία τόσο μικρότερο επιτόκιο θα πετυχαίνει. Τα συγκεκριμένα ομόλογα θα είναι αντικείμενο καθημερινής αγοραπωλησίας από τους λεγόμενους επενδυτές, όπως συμβαίνει και με τις μετοχές των εταιριών. Οι τράπεζες έχουν εδώ τον πρώτο λόγο, καθώς θα «αξιολογούν» τις επιχειρήσεις, θα εμπορεύονται τη συγκεκριμένη πραμάτεια, ενώ ταυτόχρονα αισιοδοξούν ότι τα εταιρικά ομόλογα θα λειτουργήσουν σαν εναλλακτική πηγή άντλησης κεφαλαίων από τις μεγάλες επιχειρήσεις και να «αποσυμφορήσει» το χρηματιστήριο.
  • Η λεγόμενη τιτλοποίηση απαιτήσεων, που αφορά κύρια τις τράπεζες, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να εμπορεύονται τις απαιτήσεις από δάνεια των πελατών τους (δηλαδή να πουλούν τα δάνεια αυτά σε άλλη τράπεζα ή τρίτο) ή και - με βάση το ύψος των απαιτήσεων - να εκδίδουν ομόλογα και να τα διαθέτουν σε «επενδυτές». Οι εμπνευστές των σχεδίων αυτών επεκτείνουν τη λειτουργία αυτής της αγοράς και στις λεγόμενες «τιτλοποίησεις ακινήτων», ρύθμιση που αφορά σχεδόν αποκλειστικά τις τράπεζες, καθώς οι περισσότερες από αυτές διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και ψάχνονται να την αξιοποιήσουν με μορφές χρηματιστηριακού τζόγου.

Φάτε μάτια... επιδοτήσεις

Να δημιουργήσει την εντύπωση, ότι η ροή κοινοτικών επιδοτήσεων προς τους αγροτοκτηνοτρόφους αυξάνεται, επιδίωξε χτες ο υπουργός Γεωργίας. Στα πλαίσια αυτά, και με στόχο τη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων, ο υπουργός δημοσιοποίησε έναν πίνακα με στοιχεία για την πορεία εισροών από την ΕΕ για το λεγόμενο οικονομικό έτος ΦΕΟΓΚΑ 16/10/2001 - 15/10/2002 σε σύγκριση με το ακριβώς προηγούμενο διάστημα. Ο πίνακας, εμφανίζει τις κοινοτικές ενισχύσεις να έχουν αυξηθεί κατά 2,88% (από 2.647,63 εκατ., ευρώ σε 2.723,94 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα).

Πρόκειται, για μια φαινομενική αύξηση, αφού στο άθροισμα λογίζονται σαν επιδοτήσεις και ποσά που δεν πηγαίνουν στους αγροτοκτηνοτρόφους. Ομως, ακόμα και με αυτά τα ποσά οι επιδοτήσεις είναι μειωμένες, αφού ο πληθωρισμός στη συγκεκριμένη περίοδο ήταν γύρω στο 3,5%. Επί της ουσίας όμως τα νούμερα αυτά απέχουν αρκετά από τα όσα προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό ανά ημερολογιακό έτος, όπου τα σχετικά κονδύλια τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται όλο και πιο μειωμένα.

Με βάση και τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Γεωργίας, προκύπτει, ανάμεσα σε άλλα, μείωση των ποσών των επιδοτήσεων κατά:

  • 4,81% στο ελαιόλαδο
  • 2,05% στα οπωροκηπευτικά
  • 1,95% στον καπνό
  • 34,41% στο αιγοπρόβειο κρέας.

Μπορεί βέβαια ο υπουργός Γεωργίας να είχε «καλομαγειρεμένα» στοιχεία να ανακοινώσει, προκειμένου να εμφανίσει αύξηση στις εισροές κοινοτικών επιδοτήσεων, όμως τι θα «μαγειρέψει» και ανακοινώσει στο εξής - ο ίδιος ή όποιος άλλος βρεθεί στη θέση του - αν γίνουν πράξη τα όσα σχεδιάζονται από την ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε βάρος του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ