Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φάτε μάτια... επιδοτήσεις

Να δημιουργήσει την εντύπωση, ότι η ροή κοινοτικών επιδοτήσεων προς τους αγροτοκτηνοτρόφους αυξάνεται, επιδίωξε χτες ο υπουργός Γεωργίας. Στα πλαίσια αυτά, και με στόχο τη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων, ο υπουργός δημοσιοποίησε έναν πίνακα με στοιχεία για την πορεία εισροών από την ΕΕ για το λεγόμενο οικονομικό έτος ΦΕΟΓΚΑ 16/10/2001 - 15/10/2002 σε σύγκριση με το ακριβώς προηγούμενο διάστημα. Ο πίνακας, εμφανίζει τις κοινοτικές ενισχύσεις να έχουν αυξηθεί κατά 2,88% (από 2.647,63 εκατ., ευρώ σε 2.723,94 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα).

Πρόκειται, για μια φαινομενική αύξηση, αφού στο άθροισμα λογίζονται σαν επιδοτήσεις και ποσά που δεν πηγαίνουν στους αγροτοκτηνοτρόφους. Ομως, ακόμα και με αυτά τα ποσά οι επιδοτήσεις είναι μειωμένες, αφού ο πληθωρισμός στη συγκεκριμένη περίοδο ήταν γύρω στο 3,5%. Επί της ουσίας όμως τα νούμερα αυτά απέχουν αρκετά από τα όσα προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό ανά ημερολογιακό έτος, όπου τα σχετικά κονδύλια τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται όλο και πιο μειωμένα.

Με βάση και τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Γεωργίας, προκύπτει, ανάμεσα σε άλλα, μείωση των ποσών των επιδοτήσεων κατά:

  • 4,81% στο ελαιόλαδο
  • 2,05% στα οπωροκηπευτικά
  • 1,95% στον καπνό
  • 34,41% στο αιγοπρόβειο κρέας.

Μπορεί βέβαια ο υπουργός Γεωργίας να είχε «καλομαγειρεμένα» στοιχεία να ανακοινώσει, προκειμένου να εμφανίσει αύξηση στις εισροές κοινοτικών επιδοτήσεων, όμως τι θα «μαγειρέψει» και ανακοινώσει στο εξής - ο ίδιος ή όποιος άλλος βρεθεί στη θέση του - αν γίνουν πράξη τα όσα σχεδιάζονται από την ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε βάρος του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ