Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη λογική της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΧΑΑ

Και νέα «Λογιστικά πρότυπα»

Στην ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποβλέπει το Σχέδιο Συζήτησης, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας. Η νομοθετική αυτή παρέμβαση, κινείται στη λογική της πλήρους ιδιωτικοποίησης του Χρηματιστηρίου Αξιών της Αθήνας (ΧΑΑ), και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα κληθεί να παίζει πλέον το ρόλο του εποπτικού οργάνου, κατ' αναλογία του ρόλου που παίζουν οι άλλες «ανεξάρτητες» ρυθμιστικές αρχές σε τηλεπικοινωνίες, τράπεζες, ενέργεια κλπ. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται η πρόσληψη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς 90 εργαζομένων (65 ειδικών επιστημόνων και άλλων 25 που θα καλύπτουν λογιστικές και διοικητικές ανάγκες).

Το Σχέδιο Συζήτησης αναλύεται σε τρία υποκεφάλαια, που αναφέρονται: α) Στην «ίδρυση, Λειτουργία και Εποπτεία των χρηματιστηρίων». β) Σε τροποποίηση υφιστάμενων διατάξεων, σχετικών με τη ρύθμιση και έγκριση των ενημερωτικών δελτίων, που εκδίδουν οι εισαγόμενες στο χρηματιστήριο εταιρίες. γ) Σε διάφορες τροποποιήσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Νέα λογιστικά πρότυπα

Επίσης, με άλλο «Σχέδιο Συζήτησης» -που επίσης δημοσιοποιήθηκε χτες- προβλέπεται η συγκρότηση ειδικής επιτροπής που θα ελέγχει την προσαρμογή και τήρηση των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων, με βάση τα λεγόμενα «Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα». Στόχος του εγχειρήματος είναι η παρουσίαση των λογιστικών καταστάσεων κι άλλων στοιχείων της κάθε εταιρίας, με βάση το μοντέλο, που έχει καθιερωθεί στις ΗΠΑ και υιοθετηθεί από την ΕΕ. Η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη στα πλαίσια της ενιαιοποίησης και ηλεκτρονικής διασύνδεσης των αγορών και των χρηματιστηρίων και αποβλέπει στην ενιαία ενημέρωση των ...επενδυτών και των μεγάλων επιχειρήσεων που επιδιώκουν, με εξαγορές και συγχωνεύσεις, να απλώνουν τα πλοκάμια τους σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Στα πλαίσια της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), θα λειτουργούν τα Συμβούλια Λογιστικής Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου, το Πειθαρχικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Επιτροπή. Τα μέλη του ΔΣ του ΕΛΤΕ ορίζονται από την Τράπεζα Ελλάδας, το ΣΕΒ, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και το Οικονομικό Επιμελητήριο. Ο ρόλος της θα ξεκινά από τη διατύπωση εισηγήσεων προς την κυβέρνηση για νομοθετικές ρυθμίσεις και την εποπτεία του Σώματος Ορκωτών Λογιστών και θα αγκαλιάζει ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων που θα φτάνει, πέρα από τον έλεγχο των επιχειρήσεων, μέχρι και την επιβολή προστίμων ή και την αφαίρεση αδειών από ορκωτούς λογιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ