Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Δύο νέες μονάδες στην Κρήτη

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΠΑ στην ιδιωτικοποίησή της

Με την εγκατάσταση δύο αεροστροβιλικών μονάδων, ισχύος από 22 έως 28 Μεγαβάτ εκάστη, στον υφιστάμενο ΑΗΣ Χανίων, επιδιώκει η ΔΕΗ να καλύψει το ενεργειακό έλλειμμα στην Κρήτη. Χτες η ΔΕΗ δημοσίευσε την προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση κατασκευής του έργου, ώστε οι αεροστροβιλικές ανοιχτού κύκλου μονάδες με καύσιμο diesel να λειτουργήσουν κατά την περίοδο 2003-2005 για την προσωρινή κάλυψη των φορτίων αιχμής. Το τίμημα που προσφέρει η ΔΕΗ είναι 28 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, «η ΔΕΗ έχει την υποχρέωση να αποφασίσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2003 την ανάθεση στον ανάδοχο της προμήθειας και εγκατάστασης μιας τρίτης καινούριας ίδιας αεροστροβιλικής μονάδας». Οι δύο μονάδες θα πρέπει να τεθούν σε εμπορική λειτουργία στις 15/6 και 15/7/2003.

Η απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει στην κατασκευή νέων μονάδων στην Κρήτη έρχεται πολύ καθυστερημένα, αφού το ενεργειακό έλλειμμα στο νησί υφίσταται εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα κατά τις περιόδους αιχμής να δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα στους κατοίκους και στην οικονομία του.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΑ

Την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης. Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι κατά τη Γενική τους Συνέλευση κατέληξαν στα εξής:

  • Δεν επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της εταιρίας με την πώληση του 35% αλλά γίνεται για τις ταμειακές ανάγκες του δημοσίου
  • Δεν εξασφαλίζεται ότι ο ιδιώτης επενδυτής θα ενδιαφερθεί πραγματικά για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της ΔΕΠΑ μια και αρκετοί υποψήφιοι δε θα δεχτούν η Ελλάδα να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο φυσικού αερίου
  • Δε διασφαλίζεται η ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου εντός της Ελλάδας ώστε να παρέχεται φθηνή και καθαρή ενέργεια σε περιοχές που έχουν ανάγκη

Τέλος, το ΔΣ του συλλόγου σημειώνει ότι οι παραπέρα κινήσεις των εργαζομένων θα καθοριστούν από την εξέλιξη του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ