ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΚΑΖΑΚΟΥ
Το ρατσιστικό μένος όπλισε το χέρι του δράστη

Το ρατσιστικό του μένος τον οδήγησε στη διάπραξη των στυγερών εγκλημάτων υποστήριξαν χτες οι μάρτυρες στη δίκη του 28χρονου Παντελή Καζάκου, ο οποίος στο διάστημα 19-22 Οκτώβρη 1999 σκότωσε δύο και τραυμάτισε επτά οικονομικούς μετανάστες και πολιτικούς πρόσφυγες. Αντίθετα, ο πατέρας του 28χρονου, ο Ν. Καζάκος προσπάθησε να βρει «άλλοθι» για τις εγκληματικές πράξεις του γιου του, υποστηρίζοντας ότι ήταν άρρωστος και είχε ψυχολογικά προβλήματα.

Κατηγορηματική για τα κίνητρα των εγκληματικών πράξεων του κατηγορούμενου ήταν η κ. Χατζηγιάννη, διευθύντρια υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ, η οποία υποστήριξε στο δικαστήριο ότι τα ρατσιστικά ένστικτα και όχι τα ψυχολογικά προβλήματα όπλισαν το χέρι του Π. Καζάκου. Η κ. Χατζηγιάννη, λόγω της θέσης της, είχε επισκεφτεί τότε τους τραυματίες στο νοσοκομείο και είχε παρακολουθήσει την εξέλιξη της υγείας τους. Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης του κατηγορουμένου για πάθηση από «σχιζοφρενική ψύχωση παρανοϊκού τύπου», η μάρτυς ανέφερε ότι σήμερα μπορεί να παρουσιάζει συμπτώματα αυτής της ασθένειας και να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο των φυλακών, αλλά όταν διέπραττε τα εγκλήματα δεν είχε πρόβλημα υγείας.

Επίσης, πρόσθεσε ότι τα χτυπήματα ήταν σε ζωτικά όργανα (καρδιά, κεφάλι, σπονδυλική στήλη) που στόχευαν να επιφέρουν το μοιραίο για τα θύματα.

Η αδερφή του Γεωργιανού Τζ. Ουντεσιάνι, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του Π. Καζάκου είπε στο δικαστήριο ότι ο κατηγορούμενος σκότωσε τον αδερφό της, γιατί δε γνώριζε ότι είναι χριστιανός. Επίσης, ο Α. Καρράς, πρώην υποδιοικητής του ΙΚΑ κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος Π. Καζάκος είχε αναλάβει να... καθαρίσει την κοινωνία από τους μαύρους και τους μη χριστιανούς.

Ο Ν. Καζάκος, πατέρας του κατηγορούμενου προσπάθησε να αμβλύνει τις πράξεις του γιου του και να τις αποδώσει σε ψυχολογικά προβλήματα. Ο πατέρας του κατηγορούμενου υποστήριξε ότι ο γιος του ήταν χρήστης ναρκωτικών και αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

- Εισαγγελέας: Ο γιος σας στην Αστυνομία και στην κατάθεση στον ανακριτή υποστήριξε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας. Τι έχετε να πείτε γι' αυτό;

- Μάρτυρας ...

- Εισαγγελέας: Υπάρχει κι ένα πρόβλημα προσποίησης που το δικαστήριο δεν μπορεί να το αποκλείει. Δε θα διστάζει ο οποιοσδήποτε Καζάκος να ξεγελάσει το δικαστήριο.

ΥΠΟΘΕΣΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Για «λευκά κελιά» μιλούν οι έγκλειστοι στον Κορυδαλλό

Με ένα κοινό κείμενο εμφανίστηκαν χτες όλοι οι έγκλειστοι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη», όπου αναγγέλλουν την αποχή από το φαγητό, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται προς τα έξω με κοινό μέτωπο και χαρακτηρίζουν ως «λευκά κελιά» τις συνθήκες κράτησής τους.

«Είμαστε τα πειραματόζωα για την αποδοχή της νομιμοποίησης των λευκών κελιών που θα αποτελέσουν το ζοφερό μέλλον του σωφρονιστικού συστήματος», αναφέρουν στο κείμενό τους οι «18» κατηγορούμενοι για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη».

Στο κείμενό τους μιλούν για απόλυτη απομόνωση και ζητούν την ελεύθερη επικοινωνία με τους συνηγόρους τους για την προετοιμασία της δίκης, και κατάργηση της απομόνωσης.

Στο ίδιο κείμενο υποστηρίζουν ότι στόχος των συνθηκών κράτησης είναι η πλήρης εξουθένωσή τους και η αποδόμηση της προσωπικότητάς τους και ότι λειτουργούν ως πειραματόζωα για την αποδοχή από την κοινωνία των «λευκών κελιών».

Επίσης, επισημαίνουν ότι προαυλίζονται δύο φορές της ημέρα (1,5 ώρα την κάθε φορά) σ' ένα μικρό τσιμεντένιο προαύλιο και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, είναι «σαν να είμαστε σε πάτο βαρελιού με τον ουρανό να κλείνεται με πυκνό δίχτυ».

Ενδεικτικά επισημαίνουν ότι δεν τους παραδίνεται ούτε το διδακτικό υλικό για το λεγόμενο ανοιχτό πανεπιστήμιο που αφορά τους κατηγορούμενους Α. Γιωτόπουλο και Α. Σωτηροπούλου. Η πλήρης απομόνωση δημιουργεί προβλήματα στην υγεία τους και τέτοια προβλήματα αντιμετωπίζουν κυρίως οι Κ. Τέλλιος και Θ. Ψαραδέλης.

Στο μεταξύ, με κοινή διάταξη του ειδικού εφέτη ανακριτή αποδεσμεύτηκαν δύο λογαριασμοί του υπόδικου για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» Κ. Τέλλιου. Ο ένας από τους δύο λογαριασμούς ήταν κοινός με τη μητέρα του και προερχόταν από τη σύνταξή της.

Η φυματίωση χτυπά τα παιδιά των μεταναστών

Θραύση κάνει η φυματίωση μεταξύ των παιδιών των μεταναστών. Μάλιστα, όπως τόνισε ο καθηγητής της παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, από τα 600-700 παιδιά, που νοσηλεύονται στο φυματιολογικό εξωτερικό ιατρείο του «Αγλαϊα Κυριακού», το 49% των παιδιών πάσχει από φυματίωση.

Ο καθηγητής απέδωσε αυτή την αύξηση στο γεγονός ότι τα παιδιά κόλλησαν από τους γονείς τους.

Αναφερόμενος στη χρήση των νέων εμβολίων ο καθηγητής είπε ότι η πολιτική του υπουργείου Υγείας μετακυλίει το κόστος στους ίδιους τους γονείς των παιδιών, τη στιγμή που στην αρμόδια επιτροπή διατυπώνεται μερικές φορές και ομόφωνη άποψη για την αναγκαιότητα του εμβολίου. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα το εμβόλιο για την ηπατίτιδα C που το επιβαρύνονται καθ' ολοκληρίαν οι γονείς.

Ακόμα, στην Ελλάδα, υπάρχει αναγκαιότητα για τρία πολυδύναμα εμβόλια (σσ έτσι ονομάζονται τα εμβόλια που προφυλάσσουν τον οργανισμό από περισσότερες από μία ασθένειες) το κόστος (15-45 ευρώ) των οποίων όμως δεν καλύπτεται από το κράτος ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μιλώντας για τη νέα γενιά εμβολίων είπε ότι αναμένεται να έρθει στην Ευρώπη το επταδύναμο εμβόλιο (σσ περιλαμβάνει εμβόλια διφθερίτιδας, τετάνου, κοκίτη, πολιομυελίτιδας, ηπατίτιδας Β, αιμοφίλου και παθήσεων πνευμονιόκοκκου), που ήδη κυκλοφορεί στις ΗΠΑ. Χορηγείται στα παιδιά από την ηλικία των δύο μηνών και καλύπτει το 85% των παθήσεων που προκαλεί ο πνευμονιόκοκκος. Είναι από τα πιο ακριβά εμβόλια, καθώς η κάθε δόση του (σσ πρέπει να γίνουν τρεις) κοστίζει περίπου 100 ευρώ.

Στις ΗΠΑ κυκλοφορεί κι ένα άλλο, πιο εξελιγμένο εμβόλιο, το ενδεκαδύναμο (σσ προστατεύει από έντεκα ασθένειες), το οποίο καλύπτει σε ποσοστό 90% παθήσεις που προκαλεί ο πνευμονιόκοκκος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ