Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η φυματίωση χτυπά τα παιδιά των μεταναστών

Θραύση κάνει η φυματίωση μεταξύ των παιδιών των μεταναστών. Μάλιστα, όπως τόνισε ο καθηγητής της παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, από τα 600-700 παιδιά, που νοσηλεύονται στο φυματιολογικό εξωτερικό ιατρείο του «Αγλαϊα Κυριακού», το 49% των παιδιών πάσχει από φυματίωση.

Ο καθηγητής απέδωσε αυτή την αύξηση στο γεγονός ότι τα παιδιά κόλλησαν από τους γονείς τους.

Αναφερόμενος στη χρήση των νέων εμβολίων ο καθηγητής είπε ότι η πολιτική του υπουργείου Υγείας μετακυλίει το κόστος στους ίδιους τους γονείς των παιδιών, τη στιγμή που στην αρμόδια επιτροπή διατυπώνεται μερικές φορές και ομόφωνη άποψη για την αναγκαιότητα του εμβολίου. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα το εμβόλιο για την ηπατίτιδα C που το επιβαρύνονται καθ' ολοκληρίαν οι γονείς.

Ακόμα, στην Ελλάδα, υπάρχει αναγκαιότητα για τρία πολυδύναμα εμβόλια (σσ έτσι ονομάζονται τα εμβόλια που προφυλάσσουν τον οργανισμό από περισσότερες από μία ασθένειες) το κόστος (15-45 ευρώ) των οποίων όμως δεν καλύπτεται από το κράτος ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μιλώντας για τη νέα γενιά εμβολίων είπε ότι αναμένεται να έρθει στην Ευρώπη το επταδύναμο εμβόλιο (σσ περιλαμβάνει εμβόλια διφθερίτιδας, τετάνου, κοκίτη, πολιομυελίτιδας, ηπατίτιδας Β, αιμοφίλου και παθήσεων πνευμονιόκοκκου), που ήδη κυκλοφορεί στις ΗΠΑ. Χορηγείται στα παιδιά από την ηλικία των δύο μηνών και καλύπτει το 85% των παθήσεων που προκαλεί ο πνευμονιόκοκκος. Είναι από τα πιο ακριβά εμβόλια, καθώς η κάθε δόση του (σσ πρέπει να γίνουν τρεις) κοστίζει περίπου 100 ευρώ.

Στις ΗΠΑ κυκλοφορεί κι ένα άλλο, πιο εξελιγμένο εμβόλιο, το ενδεκαδύναμο (σσ προστατεύει από έντεκα ασθένειες), το οποίο καλύπτει σε ποσοστό 90% παθήσεις που προκαλεί ο πνευμονιόκοκκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ