ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Προετοιμάζονται για τους νέους αγώνες

Για τους νέους αγώνες κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης προετοιμάζονται οι αγρότες της Θεσσαλίας. Στη Λάρισα, όπου οι αγρότες ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους, πριν λίγες μέρες με συγκεντρώσεις παγετόπληκτων στον Τύρναβο και στον Αμπελώνα, σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων του νομού, που διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στη σύσκεψη θα ληφθούν αποφάσεις για τον περαιτέρω συντονισμό της δράσης των αγροτών.

Στον αγώνα μπαίνουν και οι αγρότες στην Καρδίτσα, όπου, με απόφαση της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού, ξεκινούν συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε χωριά και σε επίπεδο δήμων και νομού για να γίνει η ενημέρωση των αγροτών και ο προγραμματισμός των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων.

Οι Θεσσαλοί αγρότες ξεκινούν τους νέους αγώνες τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πιο καθαρό προσανατολισμό, καθώς συνειδητοποιούν, όλο και περισσότερο, ότι η εφαρμοζόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ είναι αυτή που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους, οδηγώντας στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Βεβαίως, και οι φετινοί αγώνες στοχεύουν στην επίλυση των άμεσων και επειγόντων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί όλων σχεδόν των αγροτικών προϊόντων και ιδιαιτέρως του βαμβακιού. Γνωρίζουν, όμως, καλύτερα τώρα οι αγρότες της Θεσσαλίας ότι για να έχει ο αγώνας τους άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα πρέπει να στρέφεται κατά της πολιτικής που «γεννά» και οξύνει τα προβλήματά τους.

Απεργούν οι βενζινοπώλες

Ακαρπη απέβη η χτεσινή συνάντηση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Απ. Φωτιάδη με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) για το θέμα της εγκατάστασης φορολογικών μηχανισμών στις αντλίες πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, για το οποίο αντιδρούν οι βενζινοπώλες. Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΟ, με στόχο να πιέσει, αλλά και να συκοφαντήσει τους βενζινοπώλες, έδωσε στη δημοσιότητα, λίστα με 34 επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαίου και πρατηρίων, οι οποίες ενέχονται σε λαθρεμπόριο και φορολογικές παραβάσεις. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι αυτά που τώρα διαπιστώνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Οικονομίας και Οικονομικών, οι βενζινοπώλες τα έχουν επισημάνει και τα καταγγέλλουν εδώ και χρόνια.

Ταυτόχρονα, ο Απ. Φωτιάδης προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις των βενζινοπωλών, παρέτεινε την περίοδο προσαρμογής του μέτρου για τα πρατήρια των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης μέχρι τις 30 Ιούνη, ενώ για τα πρατήρια των υπόλοιπων περιοχών έως τις 31 Αυγούστου. Σύμφωνα με δηλώσεις των βενζινοπωλών, το θέμα σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται με την παράταση του χρόνου εφαρμογής του μέτρου. Το βασικό ζήτημα γι' αυτούς, είναι το σφράγισμα των δεξαμενών από τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών. Γι' αυτό οι βενζινοπώλες την προσεχή Δευτέρα θα κλείσουν τα πρατήριά τους.

Εντείνεται ο εκβιασμός

Τους εκβιαστικούς φορολογικούς ελέγχους σε βάρος των ΕΒΕ συνεχίζει ακάθεκτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Στόχος να εφαρμόσουν με κάθε τρόπο την κατάπτυστη ρύθμιση της συνάφειας, επιβάλλοντας πρόσθετα αναδρομικά χαράτσια για την εξαετία 1993 - 1998. Μάλιστα, την ερχόμενη βδομάδα, ο αρμόδιος υφυπουργός Απ. Φωτιάδης θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να δώσει και προφορικές εντολές και κατευθύνσεις στους διευθυντές των Εφοριών της Βόρειας Ελλάδας για ένταση των εκβιαστικών ελέγχων σε όσες μικρές επιχειρήσεις δεν υπέβαλλαν τα σχετικά σημειώματα. Παρά τις απειλές, οι ΕΒΕ στη συντριπτική τους πλειονότητα εξακολουθούν να γυρίζουν την πλάτη στις μεθοδεύσεις του υπουργείου, γεγονός που αποδεικνύει την πλήρη αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στη φορολογική αφαίμαξη που τους επιβάλει η κυβέρνηση.

«Λίπασμα» στην υπερχρέωση

Η κυβέρνηση Σημίτη και το οικονομικό της επιτελείο, «πιπιλάνε συνέχεια την καραμέλα» ότι δήθεν με την οικονομική τους πολιτική κατάφεραν και να αυξήσουν τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων και να κάνουν ισχυρότερη την ελληνική οικονομία! Δυστυχώς γι' αυτούς - και όσους υπερασπίζονται την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική - τους διαψεύδουν τα ίδια επίσημα στοιχεία, που δίνουν ότι όσο πιο ισχυρή γίνεται η ελληνική οικονομία, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η υπερχρέωση των εργαζομένων, αλλά και του Δημοσίου στους τραπεζίτες.

Για παράδειγμα, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που δόθηκαν αυτές τις μέρες στη δημοσιότητα, μας πληροφορούν ότι στο δωδεκάμηνο Αύγουστος 2001 - Αύγουστος 2002 τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 36,4% ήτοι κατά 7,6 δισ. ευρώ! Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας το δημόσιο χρέος (χρέος Γενικής Κυβέρνησης), θα είναι φέτος περίπου 10 δισ. ευρώ (περίπου 3,5 τρισ. δραχμές) μεγαλύτερο από το ποσό που το προϋπολόγιζαν πέρσι. Συγκεκριμένα, ενώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2002 που ψηφίστηκε πέρσι στη Βουλή η κυβέρνηση προέβλεπε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα διαμορφωθεί φέτος στο 98,7% του ΑΕΠ (137.344 δισ. ευρώ) τελικά θα κλείσει στο 105,3% του ΑΕΠ (147.682 διά. ευρώ), όπως ομολόγησε την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Οικονομίας με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2003.

Και τίθεται το ερώτημα: Πώς είναι δυνατό να πηγαίνει καλά η ελληνική οικονομία όταν και τα χρέη των νοικοκυριών στις τράπεζες αυξάνονται (που σημαίνει ότι τα εισοδήματά τους από μισθούς και συντάξεις δεν αρκούν για να τα φέρουν βόλτα) και η υπερχρέωση του Δημοσίου διογκώνεται (που σημαίνει μελλοντική φορολογία των λαϊκών εισοδημάτων); Αν η κυβέρνηση επιμένει, πως η ελληνική οικονομία πάει καλά - και έτσι είναι με βάση τους επίσημους ρυθμούς ανάπτυξης (αύξησης του ΑΕΠ) - τότε πρέπει να ομολογήσει ότι η οικονομία πάει καλά μόνο για την ολιγαρχία του πλούτου και όχι για τον εργαζόμενο ελληνικό λαό.

Γιατί, δε γίνεται να έχουμε και πραγματική αύξηση των λαϊκών εισοδημάτων - όπως διατείνονται οι κυβερνώντες - και αύξηση της υπερχρέωσης των εργαζόμενων νοικοκυριών στις τράπεζες. Στην πράξη, η μακροχρόνια αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας, λειτούργησε σαν πρώτης ποιότητας λίπασμα για την καταχρέωση των νοικοκυριών στις τράπεζες.


Λ. Τ.

ΤΡΑΠΕΖΑ «ΑΣΠΙΣ»
Θησαυρίζουν από τους τόκους

Τα καθαρά έσοδα από τόκους συντηρούν και αυξάνουν την κερδοφορία του τραπεζικού κεφαλαίου. Το γεγονός αυτό προκύπτει και από τα αποτελέσματα 9μηνου Γενάρη - Σεπτέμβρη του 2002 που ανακοίνωσε η «Aspis Bank», σύμφωνα με τα οποία:

  • Τα κέρδη προ φόρων της τράπεζας αυξήθηκαν σε ποσοστό 64,2% στα 2,1 εκατ. ευρώ (από 1,2 εκατ. ευρώ στο περσινό 9μηνο).
  • Τα κέρδη προ φόρων για τον Ομιλο έφτασαν σε 1,8 εκατ. ευρώ (από 1,62 εκατ. πέρυσι) με αύξηση 11,1%

Η αύξηση της κερδοφορίας οφείλεται στη σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους (δηλαδή της διαφοράς ανάμεσα στα έσοδά τους από τους τόκους των διαφόρων δανείων που χορηγούν και των «εξόδων» τους για τις καταθέσεις των πελατών τους. Οπως αναφέρουν, τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας αυξήθηκαν στο 9μηνο φέτος σε ποσοστό 54,9% και έφτασαν στα 22,8 εκατ. ευρώ.

ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Αυξάνονται οι εμπορικές συναλλαγές

Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας κατά την περασμένη δεκαετία, με αποτέλεσμα, από ποσοστό 1,4 που ήταν κατά το 1990 οι εξαγωγές της χώρας μας προς την Τουρκία, το 2000 να φτάσουν στο 5%, κατατάσσοντας την Τουρκία στην 5η θέση των χωρών που εξάγει η Ελλάδα, από τη 14η που κατείχε το 1990. Κατά την ίδια χρονική περίοδο οι ελληνικές εισαγωγές από την Τουρκία αυξάνονται, αλλά με μέσο ετήσιο ρυθμό βραδύτερο (12%) σε σχέση με τις εξαγωγές (18%), με αποτέλεσμα η Τουρκία να καταλαμβάνει τη 19η θέση μεταξύ των προμηθευτών της χώρας μας. Το συνολικό εμπόριο, (εξαγωγές και εισαγωγές) από 223 εκατομμύρια δολάρια το 1990, το 2000 ανήλθε στα 976 εκατ. δολάρια.

Μερικά από τα προϊόντα που εξάγουμε στην Τουρκία είναι: βαμβάκι μη λαναρισμένο ούτε χτενισμένο, ελαφρά λάδια πετρελαίου, βενζίνη για κινητήρες και βενζίνη αεροπλάνων, φωτιστικό πετρέλαιο και καύσιμο αεριωθουμένων, πετρέλαιο εξωτερικής καύσης μακ, σπόροι βαμβακιού κ.ά. Εισάγουμε από την Τουρκία: ημιτελή προϊόντα σιδήρου, βαμβακερά νήματα, ράβδους από σίδηρο ή όχι σε κράμα χάλυβες, κρύσταλλο μη οπλισμένο, μέρη για ψυγεία καταψύκτες, φουντούκια νωπά ή αποξηραμένα, κεραμικά πλακάκια και πλάκες δαπέδου κ.ά.

Χωρίς να τους παρέχονται υπηρεσίες περίπου 40 χιλιάδες πρώην συνδρομητές της «Alfa Digital» η οποία έχει διακόψει τη λειτουργία της, καταβάλλουν κανονικά μηνιαίες δόσεις προς τις τράπεζες, που ανέρχονται στα περίπου 40 ευρώ το μήνα. Το θέμα ανακινείται από την ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ, μετά από διαμαρτυρίες πρώην συνδρομητών! Η ίδια η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, εκφράζει την απορία της σε ποιους θα αποδοθούν οι συνδρομές που εισπράττουν οι τράπεζες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ