ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
29η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Παλλαϊκός γιορτασμός σε πολλές πόλεις

Από την περσινή μεγάλη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία
Από την περσινή μεγάλη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία
Σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση θα είναι και φέτος ο γιορτασμός της 29ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που θα κορυφωθεί στην Αθήνα με μεγάλη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία στις 17 του Νοέμβρη. Ηδη συγκροτήθηκε η Επιτροπή Φορέων, στην οποία συμμετέχουν: η Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Σύλλογος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αγωνιστών της περιόδου 1967-'74, η Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδας, οι φοιτητικές παρατάξεις της ΕΦΕΕ και εκπρόσωποι εργατικών σωματείων.

Αποφάσεις συμμετοχής στον τριήμερο γιορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικανική πρεσβεία την Κυριακή 17/11 έχουν ήδη πάρει οι Σύλλογοι Φοιτητών του Φυσικού και του Τμήματος Μεθοδολογίας της Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του Πανεπιστημίου Αθήνας. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει επίσης η σπουδαστική συνέλευση του Τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων του ΤΕΙ Πειραιά και της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη

Χαρακτήρα παλλαϊκού συλλαλητηρίου αντίστασης στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη και στον προετοιμαζόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ παίρνει ο γιορτασμός της 29ης επετείου της ηρωικής παλλαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη. Σε σύσκεψη φορέων, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο, αποφασίστηκε ο κοινός γιορτασμός την Κυριακή 17 του Νοέμβρη. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6 μ.μ. στην Πλατεία Αριστοτέλους. Από εκεί θα ξεκινήσει η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς το αμερικανικό προξενείο, που θα καταλήξει στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), του Συλλόγου Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων περιόδου '67-'74, της Φοιτητικής Ενωσης ΑΠΘ (ΦΕΑΠΘ) και της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης.

Στη Θεσσαλία

Στη Λάρισα, αποφασίστηκε να γίνει παλλαϊκή συγκέντρωση, την Κυριακή 17 του Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου. Ανάλογη σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση του γιορτασμού του Πολυτεχνείου συγκαλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Νομού Μαγνησίας αύριο, Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Επίσης, στα Τρίκαλα η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων πραγματοποιεί τον αγωνιστικό γιορτασμό την Κυριακή 17 του Νοέμβρη, στις 5 μ.μ. στην Πλατεία Ηρώων του Πολυτεχνείου. Σύσκεψη φορέων επίσης πραγματοποιείται στην Καρδίτσα τη Δευτέρα για να αποφασιστεί ο αγωνιστικός γιορτασμός στην πόλη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΠΑΤΡΑ
Δυναμικές φοιτητικές διαδηλώσεις

Φοιτητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Πάτρα, διατρανώνοντας την αντίθεση των φοιτητών στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Παρά τη βροχή και το κρύο, εκατοντάδες φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των 10 Φοιτητικών Συλλόγων και χτες διαδήλωσαν την αντίθεσή τους. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Χημείου και από εκεί, συγκροτημένα, πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, διεκδικώντας «πτυχία για δουλιά, πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία». Η πορεία κατέληξε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και οι φοιτητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Κυριακή 17 Νοέμβρη στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση του Πολυτεχνείου.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι δρομολογείται η διάλυση του δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Καθημερινά υποβαθμίζεται η Ανώτατη Εκπαίδευση με την πολυδιάσπαση, την απαξίωση των πτυχίων, την ιδιωτικοποίηση. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα μετατρέπονται σε ΑΕ, η μόρφωση, η γνώση μετατρέπονται σε εμπόρευμα προς πώληση σε κάθε είδους εργοδότες που αντλούν φθηνό μισοειδικευμένο εργατικό δυναμικό από τα Πανεπιστήμια.

Στα Γιάννενα

Σε συστράτευση στον αγώνα για ενιαία ανώτατη, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση κάλεσαν τους πρωτοετείς φοιτητές που βρίσκονταν χτες το πρωί στην τελετή υποδοχής πρωτοετών που διοργάνωσε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι φοιτητικοί σύλλογοι που συγκροτούν το Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων Γιαννίνων, δηλαδή το Φυσικό, το Χημικό, το Μαθηματικό και τα τμήματα Επιστημών της Τέχνης, Βιολογικών Εφαρμογών, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους του ΦΠΨ και του Τμήματος Επιστήμης Υλικών και Τεχνολογιών, με αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων που πάρθηκαν τη βδομάδα που διανύουμε. Σημειώνουμε ότι στην κινητοποίηση των συλλόγων συμμετείχαν αρκετοί πρωτοετείς φοιτητές.

Με μια δυναμική «έφοδο» στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Γιαννίνων, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της εκδήλωσης, και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω οι εταιρίες από τις σχολές», «Κάντε το ΞΕΝΙΑ φοιτητική εστία και οι εστίες ξενοδοχεία», «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται δικαίωμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται». Πιο ειδικά, όσον αφορά στα προβλήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι φοιτητές σημειώνουν πως, όπως και κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια, έρχονται αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα που κάνουν όλο και πιο δύσκολη την επιβίωση ενός φοιτητή στα Γιάννενα. Και ζητούν κατάργηση του ενοικίου στις εστίες, ανέγερση νέων εστιών, νοικίαση ξενοδοχείου ως προσωρινή λύση, επιδότηση των ενοικίων στην πόλη, αγορά λεωφορείων από το Πανεπιστήμιο για δωρεάν μεταφορά, να δοθεί κάρτα απεριορίστων διαδρομών, επιδότηση του εισιτηρίου, χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των ανεξάρτητων τμημάτων.

Στην Πάτρα

Αγωνιστική κινητοποίηση φοιτητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης έγινε χτες και στην Πάτρα. Εκτός από τα γενικά κοινά αιτήματα απαίτησαν να μην εφαρμοστεί η απόφαση για το κλείσιμο ουσιαστικά του ξενώνα του «Κούκου». Στο Πανεπιστήμιο, οι φοιτητές δίνοντας τη δική τους μάχη απέναντι στην επιχειρούμενη προσπάθεια, από κυβέρνηση και ΕΕ, απαξίωσης των πτυχίων τους και υποβάθμισης συνολικά των θεμάτων φοιτητικής μέριμνας, ολοκλήρωναν την κινητοποίησή τους με κατάληψη της Πρυτανείας, στην οποία είχαν προχωρήσει από προχτές και έληξε χτες το βράδυ.

Οι φοιτητές, συντονίζοντας τη δράση τους μέσω των συλλόγων τους κλιμακώνουν τη δράση τους για το επόμενο διάστημα. Ετσι, τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη καλούν στο χώρο του ΤΕΙ τους μαζικούς φορείς της πόλης, για να συζητήσουν για τα προβλήματα των φοιτητών, σπουδαστές και παράλληλα δίνουν νέο αγωνιστικό ραντεβού την Τετάρτη 13 Νοέμβρη το πρωί μπροστά από τη νομαρχία.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορίου

Σε παράσταση διαμαρτυρίας θα προχωρήσουν, τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη, οι σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών, έξω από το υπουργείο Εμπορίου, στις 10 το πρωί.

H κινητοποίηση γίνεται με πρωτοβουλία του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ) και αφορμή τις εξελίξεις στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που επιδεινώνουν δραματικά την οικονομική κατάσταση των σπουδαστών. Οι αυξήσεις στα είδη μαζικής κατανάλωσης, στα ενοίκια, στα τιμολόγια των Δημόσιων Επιχειρήσεων έρχονται να προστεθούν στα ποσοστά αυξήσεων που επιβλήθηκαν στα δίδακτρα των σχολών, που έφτασαν φέτος το 4%.

Ο ΣΥΣΠΙΣ επισημαίνει, με ανακοίνωσή του, για άλλη μια φορά, το πάγιο αίτημά του, που αφορά στο πάγωμα των αυξήσεων στα δίδακτρα και υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση συγκρότηση επιτροπών αγώνα σε κάθε σχολή, που θα διεκδικούν τα ιδιαίτερα, αλλά και τα κοινά αιτήματα.

Παράλληλα, το ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών, αποφάσισε τη συμπλήρωση των κενών θέσεων του ΔΣ, που δημιουργήθηκε από την αποφοίτηση των μελών του. Ακόμη, αποφάσισε τη διοργάνωση εκδήλωσης, την Πέμπτη 14 Νοέμβρη, με θέμα: «Τα αιτήματα του Πολυτεχνείου επίκαιρα όσο ποτέ», στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών, στις 7 το βράδυ.

«Τα αιτήματα του Πολυτεχνείου για ψωμί - παιδεία - ελευθερία είναι, ιδιαίτερα για τους σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών, επίκαιρα τώρα όσο ποτέ άλλοτε. Η μαύρη, ανασφάλιστη απλήρωτη εργασία οργιάζει στις πρακτικές που μας στέλνουν οι σχολάρχες. Τη λειψή γρήγορα αναλώσιμη κατάρτιση που μας προσφέρουν οι σχολές την πληρώνουμε πανάκριβα. Τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματά μας βρίσκονται υπό διωγμό. Συνεχίζουμε το δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης του '73. Συνεχίζουμε το δρόμο της οργανωμένης πάλης για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΣΠΙΣ.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αναδεικνύοντας την ιστορική της σημασία, την επικαιρότητα των μηνυμάτων της και τον αντιιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα. Εκθέσεις βιβλίων και ντοκουμέντων, βιντεοπροβολές και σχετικές συζητήσεις πλαισιώνουν αυτές τις εκδηλώσεις, που ξεκινούν από αύριο και πληθαίνουν την επόμενη βδομάδα.

Συγκεκριμένα, εκδηλώσεις πραγματοποιούν:

  • Σήμερα, Παρασκευή:

- Η ΟΒ Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ.

  • Αύριο, Σάββατο:

- Οι ΟΒ Ιλίου της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ.

- Η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Κέντρου Θεσσαλονίκης, στις 7 μ.μ., στην Ανεμώνη Αγίου Παύλου.

- Η ΟΒ Αγ. Νικολάου Αχαρνών, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της Οργάνωσης.

  • Την Κυριακή 10/11:

- Οι ΟΒ Αγ. Αναργύρων - Καματερού, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών Αγ. Αναργύρων.

- Η Οργάνωση Αλεξανδρούπολης της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ στην πόλη, με θέμα «Πολυτεχνείο και νέοι εργαζόμενοι».

- Οι ΟΒ Κυψέλης, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ.

- Η ΟΒ Αγ. Βαρβάρας Πατησίων, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ