Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΠΑΤΡΑ
Δυναμικές φοιτητικές διαδηλώσεις

Φοιτητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Πάτρα, διατρανώνοντας την αντίθεση των φοιτητών στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Παρά τη βροχή και το κρύο, εκατοντάδες φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των 10 Φοιτητικών Συλλόγων και χτες διαδήλωσαν την αντίθεσή τους. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Χημείου και από εκεί, συγκροτημένα, πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, διεκδικώντας «πτυχία για δουλιά, πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία». Η πορεία κατέληξε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και οι φοιτητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Κυριακή 17 Νοέμβρη στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση του Πολυτεχνείου.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι δρομολογείται η διάλυση του δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Καθημερινά υποβαθμίζεται η Ανώτατη Εκπαίδευση με την πολυδιάσπαση, την απαξίωση των πτυχίων, την ιδιωτικοποίηση. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα μετατρέπονται σε ΑΕ, η μόρφωση, η γνώση μετατρέπονται σε εμπόρευμα προς πώληση σε κάθε είδους εργοδότες που αντλούν φθηνό μισοειδικευμένο εργατικό δυναμικό από τα Πανεπιστήμια.

Στα Γιάννενα

Σε συστράτευση στον αγώνα για ενιαία ανώτατη, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση κάλεσαν τους πρωτοετείς φοιτητές που βρίσκονταν χτες το πρωί στην τελετή υποδοχής πρωτοετών που διοργάνωσε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι φοιτητικοί σύλλογοι που συγκροτούν το Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων Γιαννίνων, δηλαδή το Φυσικό, το Χημικό, το Μαθηματικό και τα τμήματα Επιστημών της Τέχνης, Βιολογικών Εφαρμογών, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους του ΦΠΨ και του Τμήματος Επιστήμης Υλικών και Τεχνολογιών, με αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων που πάρθηκαν τη βδομάδα που διανύουμε. Σημειώνουμε ότι στην κινητοποίηση των συλλόγων συμμετείχαν αρκετοί πρωτοετείς φοιτητές.

Με μια δυναμική «έφοδο» στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Γιαννίνων, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της εκδήλωσης, και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω οι εταιρίες από τις σχολές», «Κάντε το ΞΕΝΙΑ φοιτητική εστία και οι εστίες ξενοδοχεία», «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται δικαίωμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται». Πιο ειδικά, όσον αφορά στα προβλήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι φοιτητές σημειώνουν πως, όπως και κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια, έρχονται αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα που κάνουν όλο και πιο δύσκολη την επιβίωση ενός φοιτητή στα Γιάννενα. Και ζητούν κατάργηση του ενοικίου στις εστίες, ανέγερση νέων εστιών, νοικίαση ξενοδοχείου ως προσωρινή λύση, επιδότηση των ενοικίων στην πόλη, αγορά λεωφορείων από το Πανεπιστήμιο για δωρεάν μεταφορά, να δοθεί κάρτα απεριορίστων διαδρομών, επιδότηση του εισιτηρίου, χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των ανεξάρτητων τμημάτων.

Στην Πάτρα

Αγωνιστική κινητοποίηση φοιτητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης έγινε χτες και στην Πάτρα. Εκτός από τα γενικά κοινά αιτήματα απαίτησαν να μην εφαρμοστεί η απόφαση για το κλείσιμο ουσιαστικά του ξενώνα του «Κούκου». Στο Πανεπιστήμιο, οι φοιτητές δίνοντας τη δική τους μάχη απέναντι στην επιχειρούμενη προσπάθεια, από κυβέρνηση και ΕΕ, απαξίωσης των πτυχίων τους και υποβάθμισης συνολικά των θεμάτων φοιτητικής μέριμνας, ολοκλήρωναν την κινητοποίησή τους με κατάληψη της Πρυτανείας, στην οποία είχαν προχωρήσει από προχτές και έληξε χτες το βράδυ.

Οι φοιτητές, συντονίζοντας τη δράση τους μέσω των συλλόγων τους κλιμακώνουν τη δράση τους για το επόμενο διάστημα. Ετσι, τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη καλούν στο χώρο του ΤΕΙ τους μαζικούς φορείς της πόλης, για να συζητήσουν για τα προβλήματα των φοιτητών, σπουδαστές και παράλληλα δίνουν νέο αγωνιστικό ραντεβού την Τετάρτη 13 Νοέμβρη το πρωί μπροστά από τη νομαρχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ