ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
Ο σύγχρονος αντικομμουνισμός...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο ή τρίτο ανάλογο περιστατικό. Από τον 19ο αιώνα ακόμη, όταν οι τότε καπιταλιστές συνειδητοποίησαν ότι «ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη», ο αντικομμουνισμός, η ωμή και πολύμορφη συκοφάντηση του κομμουνιστικού κινήματος έγινε βασικό και αναπόσπαστο στοιχείο της πάλης του κεφαλαίου, να διατηρήσει αλώβητη την εξουσία του πάνω στην εργατική τάξη και την κοινωνία. Κάποτε έλεγαν, ότι οι κομμουνιστές τάσσονται υπέρ της κοινοκτημοσύνης των γυναικών και θέλουν, να πάρουν τα σπίτια των απλών ανθρώπων και τα χωράφια των φτωχών αγροτών. Σήμερα, τα προαναφερόμενα έχουν ξεφτίσει. Ο αντικομμουνισμός όμως συνεχίζεται, ανανεώνεται και ενισχύεται, εκσυγχρονίζεται και εμπλουτίζεται. Εγγυώνται γι' αυτό οι κάθε λογής απολογητές της καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων και του σύγχρονου ιμπεριαλισμού, τα ανάλογα ιδρύματα και οργανισμοί, οι πακτωλοί των χρημάτων, που διαθέτουν οι κυρίαρχες δυνάμεις, για την παραγωγή, αναπαραγωγή και διάδοση των σχετικών θεωριών και επιχειρημάτων.

Αφορμή, για τα παραπάνω, μας έδωσε η «Μεγάλη ιστορία του 20ού αιώνα», που μοιράζεται σε τεύχη, ως καθημερινά ειδικά ένθετα στην εφημερίδα «Τα Νέα». Δε γνωρίζουμε ποιοι συνέβαλαν στη συγγραφή της, αλλά σίγουρα έκαναν ό,τι μπορούσαν, για την ακόμη μεγαλύτερη διαστρέβλωση της ιστορίας και της παραπέρα επεξεργασίας της αντικομμουνιστικής επιχειρηματολογίας. Η απόδειξη ακολουθεί στο επόμενο σχόλιο.

... και η ωμή παραχάραξη της ιστορίας

Διαβάζουμε, λοιπόν, στο προχτεσινό ειδικό ένθετο της «Μεγάλης ιστορίας του 20ού αιώνα», το οποίο ασχολείται με τη Σοβιετική Ενωση και συγκεκριμένα με την «εξωτερική πολιτική 1928 - 1939»:

«Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ο Στάλιν επέλεξε τη διπλωματική απομόνωση. Την ίδια περίοδο, ο παγκόσμιος καπιταλισμός έδειχνε να βαδίζει -τουλάχιστον στα μάτια τής τότε σοβιετικής ηγεσίας- προς το τέλος του βίου του. Για να βοηθήσει το θρίαμβο του κομμουνισμού, ο Στάλιν επιδίωξε να εξουδετερώσει τους μετριοπαθείς σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης, που αποτελούσαν και τους αντιπάλους των κομμουνιστών, στην προσπάθεια να κερδίσουν οι τελευταίοι την υποστήριξη της εργατικής τάξης. Στο πλαίσιο αυτό, η Κομιντέρν διέταξε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γερμανίας να βοηθήσει το αντισοβιετικό Εθνικοσοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Γερμανίας (το κόμμα των ναζί) στον αγώνα του για την κατάληψη της εξουσίας, ελπίζοντας ότι το ναζιστικό καθεστώς θα προκαλούσε σειρά κοινωνικών συγκρούσεων, με αποτέλεσμα να ευνοηθεί μια κομμουνιστική επανάσταση και στη Γερμανία. Είναι σαφές ότι με την πολιτική του αυτή ο Στάλιν φέρει σημαντικό μέρος της ευθύνης για την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, το 1935».

Το μόνον απολύτως σαφές είναι το γεγονός, πως όλα τα παραπάνω βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο στις αντικομμουνιστικές φαντασιώσεις των συγγραφέων τους και δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την όποια ιστορική αλήθεια, μικρή ή μεγάλη...

Η αγένεια ενοχλεί... .

Η άκρως αγενής, προκλητική και απαράδεκτη συμπεριφορά υπαλλήλων της ελεγκτικής υπηρεσίας του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε βάρος του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλα, αναδεικνύει ένα γενικότερο πρόβλημα, που δημιουργήθηκε, τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας, με την ανάθεση των υπηρεσιών φύλαξης και ασφάλειας επιχειρήσεων, οργανισμών και ιδρυμάτων του «στενού» και του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε ιδιωτικές εταιρίες, τις διαβόητες «σεκιούριτι». Με την ανάληψη των «καθηκόντων» τους, αυτές οι εταιρίες μεταφέρουν στους χώρους ευθύνης τους ένα «πνεύμα» αυστηρότητας, αυθάδειας, τσαμπουκά και αυταρχισμού, αντιμετωπίζοντας όλους, σχεδόν, τους πολίτες ως επιρρεπείς στην παρανομία, στρεφόμενοι «κατά δικαίων και αδίκων». Μέσα σ' ένα τέτοιο «κλίμα», το να ζητάει κάποιος από τους υπαλλήλους αυτών των εταιριών - οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, εργάζονται υπό τη συνεχή απειλή της απόλυσης - να είναι ευγενείς στη συμπεριφορά τους, είναι, μάλλον, αφέλεια και, πάντως, πολυτέλεια...

... και «αρρωσταίνει»

Ιδιαίτερα προβλήματα προκαλεί η αγενής συμπεριφορά των λεγόμενων «σεκιουριτάδων», που έχουν αναλάβει να «κάνουν το κουμάντο» στην είσοδο, και εντός των νοσοκομείων, καθώς, προκειμένου να εξασφαλίσουν «αδιασάλευτον την τάξιν και την ηρεμίαν», φτάνουν σε ακραίες και, εν πολλοίς, προσβλητικές ενέργειες σε βάρος των επισκεπτών. Στέκονται με βλοσυρό ύφος στην πύλη και δεν επιτρέπουν την είσοδο, παρά μόνο αν ο επισκέπτης απαντήσεις στις ερωτήσεις που του θέτουν και που είναι από ενημερωτικές μέχρι αδιάκριτες και μερικές δε φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους ούτε το «ιατρικό απόρρητο», αφού ρωτούν να μάθουν ακόμα και από τι ακριβώς πάσχει ο ασθενής κι αν έχει ιδιαίτερη ανάγκη, για να επιτρέψουν σε συγγενή, ή φίλο του να τον επισκεφτεί. Για τους τυχόν αμφισβητούντες, μια επίσκεψη στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας - ιδιαιτέρως των Τρικάλων, το οποίο θεωρείται και από τα πιο υποβαθμισμένα στη χώρα - θα τους πείσει...


«Θερμοκήπιο» ΥΠΕΧΩΔΕ...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ το φαινόμενο του θερμοκηπίου οπωσδήποτε, είναι όμως και τα «φαινόμενα» της διαχείρισης του ΥΠΕΧΩΔΕ από τον Λαλιώτη και την Βάσω Παπανδρέου. Δικαίως λοιπόν, φερόμαστε όλοι οι Αθηναίοι σαν τους ...πρωτόγονους, που έτρεμαν όταν έριχνε βροχές, χαλάζι και κεραυνούς.

Για τους κατοίκους των ...παραποτάμιων περιοχών της Αθήνας, προφανώς η λύση που ενδείκνυται με βάση την κυβερνητική πολιτική είναι οι «εκατόμβες», στην ανάγκη και ...ανθρωποθυσίες, μπροστά από το Μαξίμου, για να μην πλημμυρίσει (πολύ) ο Κηφισός.

Από τον «Χόμο Ερέκτους» στον «Χόμο Σάπιενς» και σήμερα ...στον «Χόμο Πασόκους». Λέτε, τελικά, η εξέλιξη να κάνει ...κύκλο κι ο Δαρβίνος να μην μπορούσε ο δύστυχος να προβλέψει το μέλλον;

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ επιστήμονες, που τους θυμήθηκαν από χτες όλα τα κανάλια και τα ραδιόφωνα, συγκλίνουν οι απόψεις τους (θέλουν δε θέλουν) σε ένα σημείο, ούτε φιλο -περιβαλλοντικές πολιτικές αποφασίζονται κι όσες αποφασίζονται δεν εφαρμόζονται.

Δε συμπεριλαμβάνουμε, φυσικά, σ' αυτήν την κατηγορία, αυτήν τη φοβερή και τρομερή «οικολογική μόδα», που μιλάει για ...εμπόρευση των ρύπων που παράγει κάθε χώρα και ζητά, μεταξύ άλλων, την αποδοχή ασθενέστερων χωρών των ρύπων της «ανάπτυξης» με οικονομικά οφέλη.

Με πρώτους και καλύτερους τους Αμερικανούς και την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάποιοι θέλουν να μπούμε σε μια εποχή που οι κάτοικοι του πλανήτη, προκειμένου να επιβιώσουν, θα πουλάνε την ...υγεία τους.

ΔΕ ΛΕΜΕ ...δημοκρατικότατες οι ευαισθησίες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την πρακτική του Κωστή Στεφανοπούλου να υπογράφει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς τη συμφωνία της αντιπολίτευσης. Τώρα το θυμήθηκε, όμως;

Γιατί τέτοιες πράξεις χρησιμοποιήθηκαν και εναντίον κινητοποιήσεων στο πρόσφατο παρελθόν και δεν είδαμε την επίδειξη ανάλογης ευαισθησίας. Ετσι δεν είναι;

Γρηγοριάδης Κώστας

Σχέδιο διχοτόμησης

Ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι έτοιμος να εμφανίσει το αμερικανοβρετανικό σχέδιο «επίλυσης» του Κυπριακού. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, αλλά οι βασικές αρχές του εν λόγω σχεδίου έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών και έχουν συζητηθεί εκτενώς από τους κύριους Κληρίδη και Ντενκτάς.

Σε γενικές γραμμές, όπως υποστηρίζουν πολιτικοί και διπλωματικοί παράγοντες σε Αθήνα και Κύπρο, το αναμενόμενο σχέδιο πιθανότατα θα προβλέπει:

Εναλλασσόμενη Προεδρία. Μάλιστα, ο Πρόεδρος δε θα εκλέγεται, αλλά θα διορίζεται από τα δύο ξεχωριστά Κοινοβούλια των δύο ομόσπονδων κρατών. Τα δύο αυτά Κοινοβούλια θα διορίζουν και τα εννέα πρόσωπα, έξι Ελληνοκύπριοι και τρεις Τουρκοκύπριοι, που θα απαρτίζουν το συμβούλιο στο οποίο θα λαμβάνονται οι αποφάσεις. Αρκεί, βέβαια, να συμφωνούν οι δύο από τους τρεις Τουρκοκύπριους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη νέα ομοσπονδία θα υπάρχουν και δύο ιθαγένειες.

Αυτά, σε γενικές γραμμές, είναι τα νέα που αναμένονται κάποια στιγμή από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Η ελληνική κυβέρνηση ασφαλώς και δεν τρέφει ψευδαισθήσεις. Απλώς αναζητεί τρόπους να συσκοτίσει το τοπίο. Η προοπτική της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ είναι το ένα από τα «τρικ» που χρησιμοποιεί η Αθήνα γι' αυτό το σκοπό. Το άλλο είναι η «υιοθέτηση» του βελγικού συνταγματικού μοντέλου, για το οποίο μίλησε ο Ερντογάν μετά τη νίκη του στις εκλογές.

Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά, όπως το γνωρίζουν και στη Λευκωσία, πως ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δε σημαίνει τίποτε περισσότερο από την ένταξη της Νότιας Κύπρου, δηλαδή «νομιμοποίηση» της διχοτόμησης. Τα υπόλοιπα, όπως η καλλιέργεια εντυπώσεων για αλλαγή των τουρκικών θέσεων μετά τη νίκη του Ερντογάν, απλώς «κυκλοφορούν» για να δημιουργούν το απαραίτητο προπέτασμα καπνού, που τόσο ανάγκη έχουν όλοι αυτοί που με τις επιλογές τους οδήγησαν το Κυπριακό σε αυτό το σημείο.

Ομως, η Αγκυρα δεν έχει κανένα λόγο να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια συσκότισης. Το πολιτικό κατεστημένο της Αγκυρας έσπευσε άμεσα να υπενθυμίσει ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια και δεν επηρεάζεται από την αλλαγή των κυβερνήσεων. Ταυτόχρονα, με μια λιτή και σύντομη ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε ότι οι τουρκικές θέσεις γύρω από τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και πάγιες είναι και γνωστές.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά, ότι η τουρκική ηγεσία περιμένει από το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ τη «δικαίωση» της πολιτικής της, που με συνέπεια υποστηρίζει ότι στην Κύπρο υπάρχουν από το 1974 δύο κράτη. Ταυτόχρονα, και μετά από αυτή την αναμενόμενη «δικαίωση», η τουρκική εξωτερική πολιτική προχωρά ένα ακόμη βήμα, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι το 2004, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα του Ελσίνκι, Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να έχουν επιλύσει το σύνολο των διαφορών τους στο Αιγαίο.


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ