ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συντονίζονται για τις λαϊκές αντιδράσεις κατά τη Σύνοδο Κορυφής

Διεθνή συνάντηση στη Θεσσαλονίκη οργανώνει, στις 16 και 17 του Νοέμβρη, η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Στόχος της συνάντησης είναι ο συντονισμός για τις μεγάλες διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την περίοδο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον Ιούνη του 2003. Η διεθνής συνάντηση θα γίνει στο Πανεπιστήμιο «Μακεδονία». Θα συμμετάσχουν κόμματα, οργανώσεις, κινήματα και προσωπικότητες από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί του Σαββάτου 16/11 και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Κυριακής 17/11. Το απόγευμα της πρώτης μέρας όλοι οι συμμετέχοντες, Ελληνες και ξένοι, θα πάρουν μέρος στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία για την 29η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Το πρόγραμμα εργασιών

Η διεθνής συνάντηση θα ξεκινήσει με το καλωσόρισμα από μέρους του εκπροσώπου της Κίνησης Κώστα Δρούτσα. Στη συνέχεια ο Στέλιος Βαλανάς, μέλος της Γραμματείας της Κίνησης, θα παρουσιάσει το τι είναι και τι θέλει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Στη διάρκεια του πρώτου μέρους των εργασιών, που θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι του Σαββάτου 16 του Νοέμβρη, θα γίνουν θεματικές παρεμβάσεις. Αναλυτικά, θα μιλήσουν οι: Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Η φιλοσοφία της Κίνησης και βασικά μέτωπα πάλης του ελληνικού λαού και της νεολαίας ενάντια στην ΕΕ - Γραμμή αντιπαράθεσης ενάντια στη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση». Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με θέμα «Το ΠΑΜΕ ως ταξικό ρεύμα στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα και ως συνιστώσα της "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003"». Θανάσης Παφίλης, γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, με θέμα «Το αντιπολεμικό κίνημα ενόψει του επικείμενου πολέμου κατά του Ιράκ και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη του 2003».

Από παλιότερη κινητοποίηση της «Δράσης Θεσσαλονίκη 2003»
Από παλιότερη κινητοποίηση της «Δράσης Θεσσαλονίκη 2003»
Στο δεύτερο μέρος των εργασιών (Σάββατο 1.30 μ.μ. έως 6 μ.μ. και Κυριακή 9 π.μ. έως 1.30 μ.μ.) θα γίνουν ομιλίες και παρεμβάσεις από τους εκπροσώπους των ξένων αντιπροσωπειών, των κομμάτων, των κινημάτων και των φορέων.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΗΠΑ
Μυστική συμφωνία αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας

Η δανέζικη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, με σκοπό την υπογραφή συμφωνίας δικαστικής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών, που δε θα περιορίζεται μόνο στα ζητήματα της «τρομοκρατίας», αλλά θα επεκτείνεται σε όλες τις ποινικές υποθέσεις.

Απαντώντας σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο Δανός προεδρεύων επιχείρησε να κατευνάσει τις εύλογες ανησυχίες, κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς ωστόσο να δώσει απάντηση στα συγκεκριμένα ερωτήματα για το περιεχόμενο των συνομιλιών, και ειδικότερα τις κοινές αστυνομικές επιχειρήσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, τον εντοπισμό και τη δήμευση των προϊόντων εγκλήματος, τη λεγόμενη απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης και τους περιορισμούς στο δικαίωμα ασύλου.

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του Συμβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Ως προς τις διαβεβαιώσεις σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δε θα είχα πρόβλημα να τις δεχτώ, εάν η έννοια που δίνει στην πράξη η Ευρωπαϊκή Ενωση στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ήταν αρκετά διαφορετική απ' αυτό που έχει στο μυαλό του ο κάθε κοινός άνθρωπος. Εάν, βοηθούμενη και από την τρομοκρατία, η ΕΕ δεν οικοδομούσε έναν αυταρχικό κατασταλτικό μηχανισμό εφαρμόσιμο κατά οιουδήποτε αντιπαλεύει την πολιτική της.

Ανησυχία για τις επιπτώσεις αυτών των συνομιλιών με τις ΗΠΑ εξέφρασε και η αγγλική εφημερίδα "Γκάρντιαν" (Guardian). Εάν η "Guardian" ανησυχεί μια φορά, εμείς δικαιούμαστε να ανησυχούμε δέκα.

Θα ήθελα να σας κάνω μια συγκεκριμένη ερώτηση: με ποιο τρόπο τα εθνικά Κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμμετάσχουν στη διαμόρφωση του περιεχομένου αυτών των συμφωνιών και, γενικότερα, τι ρόλο θα παίξουν στην επικύρωσή τους»;

Στην απάντησή του ο Δανός προεδρεύων έδωσε την... πρωτότυπη άποψη ότι θα εφαρμοστούν οι νόμοι των κρατών - μελών και οι συνθήκες της ΕΕ. Αυτό που εσκεμμένα παρέλειψε να πει - παρόλο που προκλήθηκε από άλλον ερωτώντα - είναι ότι με βάση τα άρθρα 38 και 24 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί κάλλιστα να συναφθεί συμφωνία με το παραπάνω περιεχόμενο μόνο από το Συμβούλιο, δηλαδή πίσω από τις πλάτες των εθνικών Κοινοβουλίων, πολύ δε περισσότερο, των λαών και του δημοκρατικού κινήματος!

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Αριστεριστές

Τους χωρίζω σε δύο κατηγορίες: του φελλούς και τους παραστρατημένους.

Οι πρώτοι μού έχουν χαρίσει στιγμές απείρου κάλλους. Η κατάληξη των φελλών είναι ισάξια του ξεκινήματός τους. Πρόσφατο παράδειγμα: Το Πανελλήνιο απασχολήθηκε σε απευθείας μετάδοση με το γάμο μιας γνωστής παρουσιάστριας. Καλώς. Πλάι της όμως, ο γαμπρός -κι κι κι ένα κοκοράκι- μ' έκανε να φωνάζω, σαν τον Κωνσταντάρα στη γνωστή ταινία με τ' αδέλφια του, τη φράση: «Δεν είναι αυτός, μωρέ παιδιά!». Ο Αυτός, αρχή της μεταπολίτευσης, Μαοϊκός φανατικός, αφού εισέβαλε στο σπίτι μας, φώναζε στον πατέρα μου πως ήρθε η ώρα της ένοπλης εξέγερσης και ότι ο Στάλιν επί Τσάρου μόνο για τέτοια εξέγερση μιλούσε. Και ο ατυχής πατέρας μου του απάντησε: «Μα φυσικά, δε νομίζεις ότι τότε ήταν λιγάκι δύσκολο για τον Στάλιν να πάει στα βασιλικά ανάκτορα και να πουλήσει στον Τσάρο κουπόνια υπέρ των Μπολσεβίκων;».

Και πέρασαν χρόνια πολλά και συνάντησα τον Μαοϊκό στέλεχος σ' ένα μεγάλο κανάλι. Και πριν προλάβω να τον ρωτήσω είχε έτοιμη, ο μπαγάσας, την απάντηση: «Τους διαβρώνω από μέσα».

Τώρα, όσον αφορά τους παραστρατημένους Αριστεριστές, που είναι κι επικίνδυνοι: Δεν ξέρω πότε ξυπνάει μέσα στον καθένα η ιδέα πως είναι το ξίφος του θεού. Χρειάζεται μια γερή δόση, που βολοδέρνει σαν ιερή μάστιγα μέσα σε κάθε άνθρωπο... κι έτοιμο το δηλητήριο. Μια «οικογένεια» που τη διαπερνούσε η θρησκοληψία κι ένα φάντασμα από την εποχή του γαλλικού Μάη διαμόρφωσε το χειρότερο σκηνικό της μεταπολιτευτικής περιόδου. Το χαρακτηριστικό της οργάνωσης αυτής ήταν η περιφρόνηση και η αλαζονεία απέναντι στην εργατική τάξη, γι' αυτό και στην πράξη την υποκατέστησε. Η εικόνα του άσπιλου επαναστάτη -το άκρον άωτον του ρατσισμού- ήταν αρκετή για το θρίαμβο των μυστικών υπηρεσιών και του κράτους. Εξαιτίας τους γέμισε, από τη μια μέρα στην άλλη, η ζωή μας από βατράχια μεγαλοδημοσιογράφους, που φετιχοποιούν το κράτος και φωνάζουν για περισσότερη αστυνομία.

Από τον καιρό που θυμάμαι τον εαυτό μου ποτέ δεν είδα την αστική τάξη τόσο δυνατή, να γεννάει νόμους που μας έχουν δέσει χειροπόδαρα. Δεν απομένει παρά η εφαρμογή τους.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Παρενόχληση από τουρκικά «F-16»

Παρενόχληση στον αέρα από δύο τουρκικά «F-16» δέχτηκαν το πρωί της Πέμπτης ένα πολιτικό αεροσκάφος της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» και ένα των Κυπριακών Αερογραμμών στα σημεία εισόδου και εξόδου του FIR Αθηνών προς το FIR Λευκωσίας και αντίστροφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, στις 10.24 π.μ. ζεύγος τουρκικών «F-16» παρενόχλησε την πτήση 332 της ΟΑ που εκτελούσε το δρομολόγιο Λάρνακα - Αθήνα σε ύψος 34.000 ποδιών, 30 ναυτικά μίλια δυτικά της Ρόδου.

Δέκα λεπτά αργότερα, πιθανώς το ίδιο ζεύγος αεροσκαφών παρενόχλησε την πτήση 323 των Κυπριακών Αερογραμμών σε ύψος 33.000 ποδιών, 35 ναυτικά μίλια δυτικά της Ρόδου από Αθήνα προς Λάρνακα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ