Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Αριστεριστές

Τους χωρίζω σε δύο κατηγορίες: του φελλούς και τους παραστρατημένους.

Οι πρώτοι μού έχουν χαρίσει στιγμές απείρου κάλλους. Η κατάληξη των φελλών είναι ισάξια του ξεκινήματός τους. Πρόσφατο παράδειγμα: Το Πανελλήνιο απασχολήθηκε σε απευθείας μετάδοση με το γάμο μιας γνωστής παρουσιάστριας. Καλώς. Πλάι της όμως, ο γαμπρός -κι κι κι ένα κοκοράκι- μ' έκανε να φωνάζω, σαν τον Κωνσταντάρα στη γνωστή ταινία με τ' αδέλφια του, τη φράση: «Δεν είναι αυτός, μωρέ παιδιά!». Ο Αυτός, αρχή της μεταπολίτευσης, Μαοϊκός φανατικός, αφού εισέβαλε στο σπίτι μας, φώναζε στον πατέρα μου πως ήρθε η ώρα της ένοπλης εξέγερσης και ότι ο Στάλιν επί Τσάρου μόνο για τέτοια εξέγερση μιλούσε. Και ο ατυχής πατέρας μου του απάντησε: «Μα φυσικά, δε νομίζεις ότι τότε ήταν λιγάκι δύσκολο για τον Στάλιν να πάει στα βασιλικά ανάκτορα και να πουλήσει στον Τσάρο κουπόνια υπέρ των Μπολσεβίκων;».

Και πέρασαν χρόνια πολλά και συνάντησα τον Μαοϊκό στέλεχος σ' ένα μεγάλο κανάλι. Και πριν προλάβω να τον ρωτήσω είχε έτοιμη, ο μπαγάσας, την απάντηση: «Τους διαβρώνω από μέσα».

Τώρα, όσον αφορά τους παραστρατημένους Αριστεριστές, που είναι κι επικίνδυνοι: Δεν ξέρω πότε ξυπνάει μέσα στον καθένα η ιδέα πως είναι το ξίφος του θεού. Χρειάζεται μια γερή δόση, που βολοδέρνει σαν ιερή μάστιγα μέσα σε κάθε άνθρωπο... κι έτοιμο το δηλητήριο. Μια «οικογένεια» που τη διαπερνούσε η θρησκοληψία κι ένα φάντασμα από την εποχή του γαλλικού Μάη διαμόρφωσε το χειρότερο σκηνικό της μεταπολιτευτικής περιόδου. Το χαρακτηριστικό της οργάνωσης αυτής ήταν η περιφρόνηση και η αλαζονεία απέναντι στην εργατική τάξη, γι' αυτό και στην πράξη την υποκατέστησε. Η εικόνα του άσπιλου επαναστάτη -το άκρον άωτον του ρατσισμού- ήταν αρκετή για το θρίαμβο των μυστικών υπηρεσιών και του κράτους. Εξαιτίας τους γέμισε, από τη μια μέρα στην άλλη, η ζωή μας από βατράχια μεγαλοδημοσιογράφους, που φετιχοποιούν το κράτος και φωνάζουν για περισσότερη αστυνομία.

Από τον καιρό που θυμάμαι τον εαυτό μου ποτέ δεν είδα την αστική τάξη τόσο δυνατή, να γεννάει νόμους που μας έχουν δέσει χειροπόδαρα. Δεν απομένει παρά η εφαρμογή τους.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ