Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Σε παράλληλη πορεία το ΝΑΤΟ και η ΕΕ

Την ανάγκη ανάπτυξης της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους οργανισμούς του ανέδειξε η χτεσινή πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που οργάνωσε στη Φλωρεντία το Αντινατοϊκό Βαλκανικό Κέντρο με τίτλο: «ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ», «ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ». Ο Α. Αλυσσανδράκης, ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέδειξε στην τοποθέτησή του ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ βαδίζουν παράλληλες πορείες, λέγοντας ότι και οι δυο επεκτείνονται, αναπτύσσουν δυνάμεις ταχείας επέμβασης και χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την τρομοκρατία προκειμένου να χτυπήσουν λαούς, χώρες και κινήματα για να υπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Ακόμα, επισήμανε ότι δεν έχει καμία σχέση η ανάπτυξη του Ευρωστρατού με την αντίθεση της ΕΕ προς το ΝΑΤΟ. Ο Ευρωστρατός θα δρα σε μέρη που είτε έχουν συμφωνηθεί από πριν με το ΝΑΤΟ, είτε σε μέρη που για το ΝΑΤΟ είναι αδιάφορα. Η ΕΕ επιδιώκει, σημείωσε, να ενισχύσει τη θέση της ώστε να διεκδικήσει καλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια κυριαρχία. Και γι' αυτό, δεν της αρκεί μόνο να ισχυροποιείται οικονομικά, αλλά απαιτείται και μια ισχυρή παρουσία σε στρατιωτικό επίπεδο. Μόνος δρόμος, κατέληξε, είναι η πάλη των λαών και «εμείς κάνουμε έκκληση στους λαούς να αναπτύξουμε την πάλη μας και να αντισταθούμε στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Δεν μπορούμε να είμαστε ενάντια στον πόλεμο γενικά, κατηγορώντας μόνο τις ΗΠΑ και αγνοώντας το ΝΑΤΟ και τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, σημείωσε ο Ν. Σερετάκης, από το Αντινατοϊκό Βαλκανικό Κέντρο. Μόνος μας δρόμος είναι η ανάπτυξη του αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, στην ανάπτυξη στρατών και στη στρατιωτικοποίηση της κοινωνικής ζωής των λαών της ΕΕ.

Ο ρόλος του ΝΑΤΟ επισήμανε, οφείλεται σε μια βαθύτερη στρατηγική που είναι να διασφαλίζει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στην καπιταλιστική Ευρώπη και την ταυτόχρονη στρατιωτική και πολιτική αντιπαράθεση με τα σοσιαλιστικά και κομμουνιστικά κινήματα. Αλλωστε, είπε, και η νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ ανταποκρίνεται στα ηγεμονικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Αυτή χαρακτηρίζεται, από την προσπάθεια για πλήρη κυριαρχία των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο - διεύρυνση του ΝΑΤΟ - τη χρησιμοποίηση των νέων και των παλιών χωρών μελών του ΝΑΤΟ στα επιθετικά του σχέδια για την κυριαρχία του πολυεθνικού κεφαλαίου και την ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα απέναντι στα λαϊκά κινήματα και τις χώρες που αντιστέκονται.

Τέλος, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν στην αντινατοϊκή συνάντηση και διαδήλωση που θα γίνει στην Πράγα στις 18 - 19 του Νοέμβρη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει εκεί για τη διεύρυνσή του.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης και τοποθετήθηκαν οι εξής: Πολ Ντέβος, συγγραφέας και δημοσιογράφος από το Βέλγιο, Χασάν Σαρφό, γραμματέας διεθνών σχέσεων του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας από την Τσεχία, Ατζελο Αλβέζ, συγγραφέας βιβλίου σχετικά με το απεμπλουτισμένο ουράνιο από την Πορτογαλία, Κοσταντίν Κρέτσου, μέλος της Ενωσης Καρπαθίων από τη Ρουμανία, Αλπερ Ντιζντάρ, μέλος της ΚΕ του TKP από την Τουρκία και πολλοί άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ