Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΗΠΑ
Μυστική συμφωνία αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας

Η δανέζικη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, με σκοπό την υπογραφή συμφωνίας δικαστικής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών, που δε θα περιορίζεται μόνο στα ζητήματα της «τρομοκρατίας», αλλά θα επεκτείνεται σε όλες τις ποινικές υποθέσεις.

Απαντώντας σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο Δανός προεδρεύων επιχείρησε να κατευνάσει τις εύλογες ανησυχίες, κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς ωστόσο να δώσει απάντηση στα συγκεκριμένα ερωτήματα για το περιεχόμενο των συνομιλιών, και ειδικότερα τις κοινές αστυνομικές επιχειρήσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, τον εντοπισμό και τη δήμευση των προϊόντων εγκλήματος, τη λεγόμενη απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης και τους περιορισμούς στο δικαίωμα ασύλου.

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του Συμβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Ως προς τις διαβεβαιώσεις σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δε θα είχα πρόβλημα να τις δεχτώ, εάν η έννοια που δίνει στην πράξη η Ευρωπαϊκή Ενωση στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ήταν αρκετά διαφορετική απ' αυτό που έχει στο μυαλό του ο κάθε κοινός άνθρωπος. Εάν, βοηθούμενη και από την τρομοκρατία, η ΕΕ δεν οικοδομούσε έναν αυταρχικό κατασταλτικό μηχανισμό εφαρμόσιμο κατά οιουδήποτε αντιπαλεύει την πολιτική της.

Ανησυχία για τις επιπτώσεις αυτών των συνομιλιών με τις ΗΠΑ εξέφρασε και η αγγλική εφημερίδα "Γκάρντιαν" (Guardian). Εάν η "Guardian" ανησυχεί μια φορά, εμείς δικαιούμαστε να ανησυχούμε δέκα.

Θα ήθελα να σας κάνω μια συγκεκριμένη ερώτηση: με ποιο τρόπο τα εθνικά Κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμμετάσχουν στη διαμόρφωση του περιεχομένου αυτών των συμφωνιών και, γενικότερα, τι ρόλο θα παίξουν στην επικύρωσή τους»;

Στην απάντησή του ο Δανός προεδρεύων έδωσε την... πρωτότυπη άποψη ότι θα εφαρμοστούν οι νόμοι των κρατών - μελών και οι συνθήκες της ΕΕ. Αυτό που εσκεμμένα παρέλειψε να πει - παρόλο που προκλήθηκε από άλλον ερωτώντα - είναι ότι με βάση τα άρθρα 38 και 24 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί κάλλιστα να συναφθεί συμφωνία με το παραπάνω περιεχόμενο μόνο από το Συμβούλιο, δηλαδή πίσω από τις πλάτες των εθνικών Κοινοβουλίων, πολύ δε περισσότερο, των λαών και του δημοκρατικού κινήματος!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ