Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
85 ΧΡΟΝΙΑ ΟΧΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΡΩΣΙΑ
Μαζικές εκδηλώσεις στην επέτειο του Μεγάλου Οχτώβρη

Associated Press

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ, Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).--

Χιλιάδες εργαζόμενοι σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συμμετείχαν σε μαζικές διαδηλώσεις, πορείες και συγκεντρώσεις με την ευκαιρία της 85ης επετείου της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, που διοργάνωσαν οι κομμουνιστές και δυνάμεις της αριστερής αντιπολίτευσης. Μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες, κατάθεση στεφανιών και λουλουδιών στα μνημεία του Λένιν, του Μαρξ, του Στάλιν πραγματοποιήθηκαν και σε πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης, όπως στην Ουκρανία, στη Λευκορωσία, στη Μολδαβία, στην Αρμενία, στη Γεωργία, στην Κιργιζία (όπου φέτος το Φλεβάρη το Κοινοβούλιο καθιέρωσε την 7 Νοέμβρη ως επίσημη γιορτή της «Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης»). Σημειώνουμε ότι, παρά τις προσπάθειες των αστικών κύκλων να ματαιώσουν τις εκδηλώσεις προς τιμήν του Μεγάλου Οκτώβρη, εκφοβίζοντας τους ανθρώπους μέσω των ΜΜΕ με απειλές «για ταραχές και τρομοκρατικές ενέργειες», οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους οργανωμένα και δεν επέτρεψαν καμία προβοκάτσια.

Στη Μόσχα, πάνω από 50.000 άτομα, εκπρόσωποι 40 αριστερών οργανώσεων της αντιπολίτευσης, κρατώντας κόκκινες σημαίες και πορτρέτα του Β.Ι. Λένιν και άλλων ηγετών της επανάστασης, πορεύτηκαν σε δρόμους της πόλης, περνώντας κοντά από την Κόκκινη Πλατεία για να συγκεντρωθούν λίγες εκατοντάδες μέτρα παραπέρα, μπροστά στο μνημείο του Καρλ Μαρξ, απέναντι από το θέατρο «Μπολσόι». Ορισμένα από τα πανό έγραφαν «Ο καπιταλισμός είναι πόλεμος» και «Κάτω η αστική τάξη».

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης: «Στη χώρα μας δεν υπάρχει σήμερα κυβέρνηση. Είναι μια ομάδα που καταστρέφει όλες τις βασικές αξίες και εισάγει καταστρεπτικούς νόμους. Η έξοδος από το αδιέξοδο δεν είναι δυνατή χωρίς μια νέα πολιτική, χωρίς τις ιδέες του Μεγάλου Οκτώβρη και χωρίς την αναγέννηση του ρωσικού πνεύματος». «Είμαι διεθνιστής, όμως πρέπει να πω πως οι Ρώσοι και το ρωσικό πνεύμα εξαφανίζονται. Υπάρχουν ρωσικά χωριά όπου η θνησιμότητα είναι στα υψηλότερα επίπεδα», τόνισε ο ηγέτης του ΚΚΡΟ. Δήλωσε επίσης ότι πρέπει να αποκρουστούν τα σχέδια των ΗΠΑ για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ με σκοπό την αρπαγή και τον έλεγχο των πετρελαίων. Κατηγόρησε τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον προκάτοχό του Μπορίς Γιέλτσιν, ότι αποδυνάμωσαν τη Ρωσία. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα χρόνων πρακτικά κατέστρεψαν μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες δυνάμεις», υπογράμμισε ο Ζιουγκάνοφ.

Μια άλλη μεγάλη φάλαγγα διαδηλωτών των αριστερών κομμάτων και κινημάτων που την αποτελούσαν: το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ενωσης, το Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα Μπολσεβίκων, η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας της Ρωσίας (μπολσεβίκων), το κίνημα «Προστασία της παιδικής ηλικίας», η οργάνωση «Πρωτοπορία της Κόκκινης Νεολαίας», το κίνημα «Εργαζόμενη Πρωτεύουσα», κρατώντας κόκκινες σημαιούλες με το έμβλημα της ΕΣΣΔ, με κόκκινους φιόγκους στο στήθος, όπως οι επαναστατημένοι ναυτικοί και εργάτες της Πετρούπολης τον Οκτώβρη 1917, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Οκτιάμπρ, διέσχισαν το κέντρο της πρωτεύουσας και πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία κοντά στο άγαλμα του Καρλ Μαρξ. Σ' ένα τεράστιο πανό αναγραφόταν: «Θα υπάρξει ένας νέος Οκτώβρης!». Στη φάλαγγα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ενωσης συμμετείχαν εκπρόσωποι και των 15 πρώην Δημοκρατιών της Σοβιετικής Ενωσης, οι οποίοι κρατούσαν ένα τεράστιο έμβλημα της ΕΣΣΔ. Συνθήματα: «Οι εργαζόμενοι της Λευκορωσίας υπέρ της ΕΣΣΔ!», «Οι εργαζόμενοι της Γεωργίας υπέρ της ΕΣΣΔ!», «Κάτω οι αστοί αντεπαναστάτες!», «Κάτω οι πλουτοκράτες που θησαυρίζουν σε βάρος του λαού!», «Δόξα στο Μεγάλο Οκτώβρη!», «Ζήτω η Σοβιετική εξουσία!», «Λένιν, Πατρίδα, Σοσιαλισμός!».

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο συμπρόεδρος της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ Ανατόλι Κριουτσκόφ, ο λαϊκός καλλιτέχνης της ΣΟΣΔ Ρωσίας Γιούρι Ναζάροφ και ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ Κονσταντίν Νικολάγεφ. Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένος, ο Νικολάγεφ τόνισε: «Κανείς δε θα μας φέρει το λυτρωμό - ούτε ο Θεός, ούτε ο τσάρος, ούτε ο ήρωας. Ο λαός οφείλει μόνος του, με τα χέρια του να απαλλαγεί από την εξουσία του κεφαλαίου. Ορισμένοι θεωρούν ότι ο μοναδικός δρόμος σωτηρίας του λαού και της χώρας είναι ο κοινοβουλευτικός δρόμος, ότι, τάχα, πρέπει να εκλεγούν εκείνοι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν νόμους προς όφελος του λαού. Εμείς όμως λέμε ότι το λαό θα σώσει μόνο η σοσιαλιστική επανάσταση που θα εγκαθιδρύσει τη δικτατορία του προλεταριάτου».

Τέλος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Vtsiom που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, 7 Νοέμβρη, το 60% των Ρώσων πιστεύουν πως η Οκτωβριανή Επανάσταση ήταν ένα θετικό γεγονός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ