ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»
Συνταγές «εθελοντικής» δουλιάς

Επικίνδυνες οι διαθέσεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της «κοινωνικής οικονομίας», με βασικά συστατικά την ευέλικτη εργασία, τον... εθελοντισμό και την «αυτοργάνωση» ώστε άνεργοι και εργαζόμενοι να αναλάβουν την... κοινωνική προστασία τους

Μερικά χρόνια νωρίτερα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαζε τα δυνατά της για να συρρικνώσει την αγροτική συνεταιριστική βάση και σήμερα με την ίδια σπουδή εργάζεται για τη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού. Αυτό δεν εμπόδισε χτες, τον υπουργό Γεωργίας Γ. Δρυ και άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, να «ανακαλύψουν» την «κοινωνική οικονομία» και να αναφερθούν με εξαιρετική ευφράδεια και μεγάλα λόγια στην ανάγκη ανάπτυξής της. Αφορμή στάθηκε η διημερίδα του υπουργείου Εργασίας «Κοινωνική οικονομία και απασχόληση», η οποία ανέδειξε τον τομέα αυτό ως ένα νέο πεδίο άσκησης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Εξαρχής, ξεκαθαρίστηκε ένα ζήτημα, τόσο από τους Ελληνες όσο και από τους ξένους ομιλητές: Η κοινωνική οικονομία συνδέεται άμεσα με τις ευέλικτες μορφές εργασίας, ανεξάρτητα από τις ταυτόχρονες χρησιμότητές της στον οικονομικό τομέα προς όφελος του κεφαλαίου. Επιπρόσθετα, η κοινωνική οικονομία, η οποία έχει αναπτυχθεί περισσότερο στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (900 χιλιάδες επιχειρήσεις, 10% της απασχόλησης, σε αντίθεση με το 2% της απασχόλησης στην Ελλάδα), εμφανίζει τάσεις αύξησης της απασχόλησης, πάντα με αυτούς τους όρους. Με λίγα λόγια, η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τα εκατομμύρια των ανέργων και των εργαζομένων ως υποψήφιους «αυτοργανωμένους» συν-εργάτες που θα μοιράζονται την ανέχεια, τη φτώχεια και την εξαθλίωσή τους.

Σχετικά με τους φορείς που εντάσσονται στην «κοινωνική οικονομία», ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας ανέφερε τις επιχειρήσεις συνεταιριστικού τύπου, αγροτικές - αστικές, τα ταμεία αλληλοβοήθειας, υγείας και άλλους συνταξιοδοτικούς οργανισμούς, ενώσεις, σωματεία, ιδρύματα, μη κυβερνητικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Κατά τον υπουργό Εργασίας, οι φορείς της κοινωνικής οικονομίας μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε τομείς παραγωγής που η εμπλοκή του κράτους κρίνεται ανέφικτη, ενώ οι ιδιώτες κρίνουν ασύμφορη τη συμμετοχή τους. Βασικό στοιχείο της λειτουργίας κάθε σχετικού φορέα είναι η «αλληλεγγύη» των μελών του και ο εθελοντισμός!

Η κυβέρνηση, που έχει ήδη συστήσει διυπουργική ομάδα για την εξέταση του ζητήματος, θεωρεί ότι η κοινωνική οικονομία αφορά ολόκληρη την οικονομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τον Γ. Δρυ, η κοινωνική οικονομία μπορεί να οδηγήσει στην ικανοποίηση του αιτήματος για έναν παραγωγό «ευέλικτο και ανταγωνιστικό» με δυνατότητες παράλληλων δραστηριοτήτων.

«Ο άνθρωπος προηγείται των κερδών». Αυτό είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό των φορέων της κοινωνικής οικονομίας κατά τον υφυπουργό Εργασίας Λ. Τζιόλα, ο οποίος ήταν αποκαλυπτικός. Η ανάπτυξη ευέλικτης απασχόλησης με τη... «θετική έννοια», η μερική απασχόληση και η εθελοντική εργασία είναι στοιχεία αυτής της επιχειρηματικής, «κοινωνικής», δράσης, η οποία παράλληλα μπορεί να οδηγήσει σε νέες σχέσεις στην αγορά (με την ανάθεση δραστηριοτήτων από το δημόσιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς) και σε νέους τρόπους οργάνωσης των επιχειρήσεων. Η κοινωνική οικονομία δραστηριοποιείται, ανέφερε ο Λ. Τζιόλας: «Στην παραγωγή νέων προϊόντων ή νέας ποιότητας προϊόντων που ανταποκρίνονται στη σύγχρονη ζήτηση, καθώς και στην παραγωγή υπηρεσιών προς τα μέλη των κοινωνικών επιχειρήσεων ή προς τρίτους για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, έδωσε μια ακόμη διάσταση του θέματος. Αρχικά αναρωτήθηκε εάν υπάρχει χώρος για την ανάπτυξη αυτών των φορέων στην Υγεία ή την Ασφάλιση, για να απαντήσει στη συνέχεια καταφατικά. Υπάρχει - είπε - χώρος μεταξύ του κράτους και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης τέτοιων επιχειρήσεων σε περιοχές άγονες που δεν πάνε οι φορείς κρατικού ενδιαφέροντος!!!

Στις εργασίες της διημερίδας συμμετέχουν και αρκετοί Ευρωπαίοι, οι οποίοι ανέπτυξαν την εμπειρία τους. Ιδιαίτερη είναι η διάδοση της κοινωνικής οικονομίας στην Ισπανία και τη Γαλλία. Εντύπωση προκάλεσε ωστόσο ο εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ, Σέρτζιο Αρτσέτι, με τις αναφορές του τύπου «η οικονομική ανάπτυξη με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος δεν μπορεί να εξασφαλίσει κοινωνική ευημερία», που «μεταφράζεται» κάπως έτσι: αφήστε τα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο και μοιραστείτε τα ψίχουλα αναλαμβάνοντας και ευθύνες που αναλογούν στο κράτος στο τομέα της κοινωνικής πολιτικής!!!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Απεργία για το ασφαλιστικό

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο στις 27 Νοέμβρη μετά από ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Φαρμάκου ενάντια στις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης και στην πρόθεσή της να συγχωνεύσει το Ταμείο Επικουρικής Ασφαλίσεως Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) με το ΤΕΑΜ.

Τη μέρα της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο θέατρο Γκλόρια και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία έχει καλέσει σε σύσκεψη στις 14 Νοέμβρη όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις κλάδων που έχουν επικουρικά ταμεία και αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα για να συντονίσουν τον αγώνα τους. Η Ομοσπονδία έχει καλέσει όλα τα σωματεία - μέλη της να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μαζική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση στην Αθήνα αλλά και για τοπικές συγκεντρώσεις όπου αυτό είναι δυνατόν.

Οπως σημειώνει συγκεκριμένα στην απόφασή της, κρατάει ανοιχτό και σταθερό μέτωπο αντίστασης και αγώνα για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων και την ανατροπή αυτής της πολιτικής και επαναφέρει στο σύνολό του το διεκδικητικό πλαίσιο για την κοινωνική ασφάλιση.

Ειδικά για το ΤΕΑΥΦΕ, η Ομοσπονδία διεκδικεί να ισχύσουν οι ρυθμίσεις πριν από το 1992 όπου για 40 χρόνια μέχρι τότε υπήρχε εισφορά 2% των εργοδοτών την οποία το 1983 την κατάργησαν, την ονόμασαν κοινωνικό πόρο και τη μετακύλησαν στις τιμές των προϊόντων. Το 1998 την κατάργησαν αφού είχαν παγώσει το ύψος της από το 1992 με αποτέλεσμα το ταμείο να χάνει κάθε χρόνο 6 δισ. δραχμές όταν οι εισφορές των εργαζομένων συνεχώς αυξάνουν. Γι' αυτό η Ομοσπονδία απαιτεί επαναφορά της εργοδοτικής εισφοράς και απόδοσης από την κυβέρνηση των χρωστούμενων. Ακόμα διεκδικεί να ενταχτούν οι εργατοτεχνίτες και άλλες ειδικότητες στο ταμείο και να σταματήσει ο οικονομικός στραγγαλισμός και η αφαίμαξη του ταμείου προς τρίτους κάτι που μεταφράζεται σε πολλά δισεκατομμύρια.

Η Ομοσπονδία και με πρόσφατο έγγραφό της προς τη διοίκηση του ταμείου έχει κάνει ξεκάθαρο ότι διαφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης για συγχώνευση του ταμείου στο ΤΕΑΜ ή άλλη αλλαγή ή ομαδοποίηση. Δηλώνει ακόμα ότι απορρίπτει τη θέση της κυβέρνησης για διαχωρισμό του εφάπαξ από το ταμείο και δημιουργία Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου. Εχει καλέσει ακόμα τη διοίκηση του ταμείου να μην κάνει καμία συζήτηση καθώς οι μόνοι αρμόδιοι είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που σηκώνουν το μεγάλο βάρος των εισφορών. Αντίθετα καλεί τη διοίκηση να συμπαραταχτεί και να υιοθετήσει το αίτημα που προβάλλουν όλα τα Συνδικάτα του κλάδου να ενταχθούν στο ταμείο οι εργατοτεχνίτες και άλλες ειδικότητες.

ΧΙΟΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας γίνεται την Τρίτη 12 Νοέμβρη στις 11 το πρωί έξω από τη Σχολή Μηχανικών της Χίου, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας στο νησί. Τα Σωματεία Συνταξιούχων ΝΑΤ Χίου, καλούν όλους τους ναυτικούς ασφαλισμένους στον Οίκο Ναύτου, να διαδηλώσουν για την αδιαφορία της κυβέρνησης και να απαιτήσουν λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματά τους.

«Ουρές» του αντιασφαλιστικού

Η σπουδή της κυβέρνησης να κατεδαφίσει την Κοινωνική Ασφάλιση με την εσπευσμένη ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου τον περασμένο Ιούνιο αποκαλύπτεται σήμερα και από μία σειρά «παραλείψεις νομοθετικού χαρακτήρα», οι οποίες καλύπτονται εκ των υστέρων με τροπολογίες.

Χθες η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή νέα τροπολογία (είχε προηγηθεί αντίστοιχη για την κατάργηση της κατά 10% κρατικής εισφοράς), σύμφωνα με την οποία: Από την 1η Ιανουαρίου του 2003 δε θα καταβάλλεται στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και η εισφορά 3,8% του κράτους (εκτός του 10%), όπως ήδη προβλέπεται από τον αντιασφαλιστικό νόμο. Η κατάργηση αυτή ισχύει και για όσα Ταμεία από την 1η Ιανουαρίου 2003 θα ενταχθούν στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Η δικαιολογία του υπουργείου Εργασίας για την κατάθεση της τροπολογίας αυτής είναι ότι στον αντιασφαλιστικό νόμο από παραδρομή δεν αναφέρθηκε η συγκεκριμένη περίπτωση στις καταργούμενες διατάξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ