ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Με όλες τις δυνάμεις για την ισχυροποίηση του Συνδικάτου

Σε κάθε εργοτάξιο, σε κάθε γιαπί, σε κάθε γειτονιά της Αθήνας φτάνει καθημερινά ακόμα πιο δυνατό, ακόμα πιο επιτακτικό το μήνυμα της μαζικής συμμετοχής των οικοδόμων στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου, που συνεχίζονται στα παραρτήματα και στα κεντρικά γραφεία. Τα μέλη και τα στελέχη του «Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού» «δεν αφήνουν ούτε ώρα να πάει χαμένη» και με καθημερινές εξορμήσεις απλώνουν παντού το κάλεσμα της συμμετοχής αλλά και της υπερψήφισης του συνδυασμού.

Εξηγούν την αναγκαιότητα να δυναμώσει το Συνδικάτο αλλά και η δύναμη των οικοδόμων, για να μπορούν από καλύτερες θέσεις να υπερασπιστούν δικαιώματα και κατακτήσεις και να διεκδικήσουν ακόμα περισσότερα. Για να δυναμώσουν ταυτόχρονα τον ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα και τον αγώνα ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο και στους πεμπτοφαλαγγίτες «εργατοπατέρες». Η σημασία της μαζικότητας του Συνδικάτου είναι μεγάλη σε μια κρίσιμη περίοδο για την εργατική τάξη, που δέχεται τη σφοδρή επίθεση σε όλους τους τομείς από κυβέρνηση-εργοδότες-μεγάλο κεφάλαιο. Γιατί ένα μαζικό και ισχυρό και σε ταξική πορεία Συνδικάτο θα συντονίσει καλύτερα τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στη σύγκρουση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, στην παρέμβασή του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Αυτή τη σημασία αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι οικοδόμοι, που κάθε μέρα όλο και πιο μαζικά συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες, παίρνοντας οι ίδιοι την υπόθεση της ισχυροποίησης του Συνδικάτου στα χέρια τους. Γυρίζουν έτσι την πλάτη τους σε όλες τις βρώμικες επιθέσεις των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, ΚΕΔΑ και των καρεκλοκένταυρων συνδικαλιστών τους, που θέλουν τη χτυπήσουν το ταξικό Συνδικάτο Οικοδόμων. Οι οικοδόμοι έχουν κάνει ήδη καθαρό πως αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη συσπείρωση στο Συνδικάτο όσους συνεχίζουν τις προσπάθειες για δικαστική παρέμβαση στο Συνδικάτο με ψευδείς ισχυρισμούς για τη νομιμότητα των εκλογών. Εχει γίνει ήδη καθαρό πως με μια τέτοια παρέμβαση θέλουν να περιορίσουν την ανάπτυξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και να εντάξουν το Συνδικάτο Οικοδόμων στη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής. Για να μείνουν οι οικοδόμοι ανυπεράσπιστοι πάνω στις σκαλωσιές, έρμαια στα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων. Η μαζική συμμετοχή των οικοδόμων στις αρχαιρεσίες και η υπερψήφιση του «Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού» είναι η απάντηση του κλάδου σ' αυτές τις μεθοδεύσεις.

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΔΕΡΜΑ
Με τη ΔΑΣ στην πρώτη γραμμή

Αποσπάσματα από τη διακήρυξη της Παράταξης, ενόψει του συνεδρίου της Ομοσπονδίας, που αρχίζει σήμερα

Να ενισχύσουν αποφασιστικά με την ψήφο τους τις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) και να τις αναδείξουν για μια ακόμα τριετία πλειοψηφία, καλεί η Παράταξη με τη διακήρυξή της, τους κλωστοϋφαντουργούς, τσαγκαράδες και εργαζόμενους στο ιματισμό, στο 4ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας, που ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο. Η παράταξη καλεί όλους τους αντιπροσώπους του κλάδου στο συνέδριο να την υπερψηφίσουν και να συμβάλουν στο μέτωπο αντίστασης στην επίθεση της κυβέρνησης και των δυνάμεων του κεφαλαίου. Για να υπερασπιστούν από καλύτερες θέσεις δικαιώματα και κατακτήσεις και να συμβάλουν στην οργάνωση και ανάπτυξη των αγώνων της εργατικής τάξης και στον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οπως αναφέρει στη διακήρυξή της η ΔΑΣ, το Συνέδριο της Ομοσπονδίας γίνεται σε μια περίοδο, που η εργατική τάξη της χώρας δέχεται μια καλά οργανωμένη επίθεση διάρκειας, από την κυβερνητική πολιτική, που στις βασικές επιλογές στηρίζεται από ΝΔ και ΣΥΝ, υλοποιώντας κατευθύνσεις της ΕΕ, εξυπηρετώντας το μεγάλο κεφάλαιο, καταργώντας βασικά δικαιώματα, ανατρέποντας ό,τι κατακτήθηκε με συνεχείς αγώνες και ταξική πάλη στον 20ό αιώνα. Μια επίθεση με στόχους, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, τις εργασιακές σχέσεις, την ανεργία.

Στα τρία χρόνια που πέρασαν, η παράταξη αντιπαρατέθηκε με τη λογική της κοινωνικής συναίνεσης και της ταξικής συνεργασίας, με τους κοινωνικούς διαλόγους της υποταγής που χρησιμοποιήθηκαν για την αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων, για τη στήριξη και το πέρασμα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, κατέγραψε πλούσια δράση για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα στους τόπους δουλιάς και πρωτοστάτησε στα συλλαλητήρια και στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά δικαιώματα, με μπροστάρη το ΠΑΜΕ.

Οπως τονίζει η ΔΑΣ, θα συνεχίσει να παλεύει στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της αντιλαϊκής πολιτικής με δράση, πάλη και αντίσταση με σταθερό ταξικό προσανατολισμό στην κατεύθυνση ανατροπής αυτής της πολιτικής. Για την ανασυγκρότηση και τον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, την ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου του ΠΑΜΕ, σε αντίθεση με τις δυνάμεις που δουλεύουν για την ενσωμάτωση της εργατικής τάξης στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου. Για να αντιπαλέψουν μαζικά τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό, όπου με παραλλαγές στηρίζει τους μονόδρομους της ΟΝΕ. Να αλλάξουν οι συσχετισμοί στα σωματεία, να βελτιωθεί η λειτουργία τους, να αποκτήσουν ταξικό προσανατολισμό. Να συγκροτηθούν στους τόπους δουλιάς επιτροπές αγώνα, πυρήνες εργατικής αντίστασης και διεκδίκησης.

Καταθέτοντας τους βασικούς άξονες διεκδίκησης που θα παλέψει, αναφέρει μεταξύ άλλων: Επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ, κατώτερο μισθό 1.000 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 41 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 820 ευρώ, 7ωρο-5ήμερο-35ωρο με πλήρη μισθολογικά- ασφαλιστικά δικαιώματα, επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού σε όλη τη διάρκεια και υπολογισμός συντάξιμου χρόνου, δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση - Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ
Εκτακτη γενική συνέλευση σήμερα

Εκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποιούν σήμερα (Σάββατο), στις 10 το πρωί στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ, τα μέλη του Συνδικάτου Πωλητών - Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας. Τα θέματα που θα απασχολήσουν την έκτακτη αυτή Γενική Συνέλευση είναι οι δικαστικές διώξεις σε βάρος του συνδικάτου, η εφαρμογή της ΣΣΕ του συνδικάτου σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, η εφαρμογή του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου χωρίς μείωση των αποδοχών, συνένωση των ταμείων επικουρικής ασφάλισης (ΤΕΑΠΟΖΟ), καθώς και οργανωτικά και οικονομικά θέματα και επικύρωση απόφασης για γενική 24ωρη απεργία.

Η διοίκηση του Συνδικάτου στο μεταξύ έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη και έχει κοινοποιήσει την απόφαση της απεργίας σε ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, στο Συνδικάτο Ποτοποιών Θεσσαλονίκης, στο Νομάρχη Θεσσαλονίκης, στον ΥΜΑΘ, στη Διεύθυνση Εργασίας, και στο ΕΚΘ. Οι λόγοι της απεργίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδικάτου, είναι «οι σκευωρίες και μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, οι προσπάθειες ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων, για την προάσπιση των εργατικών μας δικαιωμάτων». Το συνδικάτο αξιώνει την άμεση εφαρμογή του 35ωρου, 7ήμερου, 5ήμερου, χωρίς μείωση των αποδοχών και την πλήρη εφαρμογή της ΣΣΕ του συνδικάτου από όλους τους εργοδότες της Β. Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ