ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΚΑ
Απαίτηση ... ανταγωνισμού με εκχώρηση υπηρεσιών!

Πρόκειται για ένα χυδαίο αλισβερίσι στις πλάτες εκείνων που στήριξαν με το αίμα τους το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό στη χώρα μας

Ολόκληρη ζωή των ταλαίπωρων ηλικιωμένων μετατρέπεται -προς δόξαν των «εκσυγχρονιστών» της κυβέρνησης - σε αγοραστή των υπηρεσιών Υγείας
Ολόκληρη ζωή των ταλαίπωρων ηλικιωμένων μετατρέπεται -προς δόξαν των «εκσυγχρονιστών» της κυβέρνησης - σε αγοραστή των υπηρεσιών Υγείας
Σε μια απόφαση αντίθετη με τον κοινωνικό χαρακτήρα του ΙΚΑ προχώρησε - κατά πλειοψηφία - η διορισμένη απ' την κυβέρνηση διοίκηση του Ιδρύματος στην προχτεσινή συνεδρίασή της: Ενέκρινε - μεταξύ των άλλων - τις εισηγήσεις για τη μετατροπή του ΙΚΑ σε «αγοραστή» υπηρεσιών απ' τα δημόσια νοσοκομεία και τον επιχειρηματικό τομέα στο χώρο της Υγείας.

Πρόκειται για μια λεόντειο - κατά τη νομική έκφραση - επιλογή που θα καταλήξει σε βάρος των δημόσιων μονάδων έναντι των επιχειρηματικών μονάδων στο χώρο της Υγείας. Μάλιστα, την ίδια ώρα που η διοίκηση του ΙΚΑ εμφανίζεται ως «αγοραστής» των υπηρεσιών Υγείας, παρουσιάζεται και ως πωλητής υπηρεσιών με - κατόπιν απόφασης του υπουργείου Υγείας - την εκχώρηση σε εταιρία των υπηρεσιών σίτισης του 3ου Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ. Πρόκειται για ένα «δούναι και λαβείν» μιας αγοραίας πολιτικής που δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του ΙΚΑ, οι οποίοι στήριξαν με το αίμα τους αυτόν τον ασφαλιστικό φορέα.

Πρόκειται για μια ακόμα επιλογή των χυδαίων εκσυγχρονιστικών πειραμάτων της κυβέρνησης Σημίτη, των διορισμένων και των συναινετικών υποτακτικών της στη διοίκηση του Ιδρύματος, που απεμπολούν χωρίς κανέναν ενδοιασμό στην ελεύθερη αγορά τις ελάχιστες απαιτήσεις των ανθρώπων του μόχθου στην ώρα της ανημπόριας.

Στο προχτεσινό ΔΣ του Ιδρύματος εγκρίθηκε -με την αρνητική ψήφο των εκλεγμένων στελεχών του ΠΑΜΕ - το σχέδιο για την «παροχή υπηρεσιών σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα για το σχεδιασμό και την οργάνωση Συστήματος Ολοκληρωμένης Οικονομικής διαχείρισης νοσηλευτικών πράξεων των ασφαλισμένων του ΙΚΑ».

Σε αυτό το σχέδιο εκείνο που προέχει είναι η ανταγωνιστικότητα με τη διαδικασία της αγοράς υγειονομικών υπηρεσιών απ' τους προμηθευτές υπηρεσιών τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για μια προσχηματική εξίσωση, που καταλήγει σε βάρος του δημόσιου τομέα Υγείας.

«Πωλητήριο» για το 3ο Θεραπευτήριο

Το ΔΣ του ΙΚΑ ενέκρινε - μετά από απόφαση του υπουργείου Υγείας - την εκχώρηση της σίτισης των ασθενών και του εφημερεύοντος προσωπικού του 3ου Νοσοκομείου του Ιδρύματος σε ιδιωτική εταιρία έναντι του ποσού των 247.800 ευρώ και με το επιχείρημα ότι αυτή η προσφορά είναι η χαμηλότερη στα πλαίσια της λειτουργίας του παραπάνω νοσοκομείου ως μονάδας βραχείας νοσηλείας.

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Αυθαιρεσία και απαξίωση αντί για διοίκηση

Καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων για τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η νέα διοίκηση και σε σχέση με τις ανάγκες της νοσηλείας

Αυθαίρετες παρεμβάσεις, πέρα από τα επιστημονικά όργανα του νοσοκομείου και χωρίς τον απαραίτητο προγραμματισμό σχεδιάζει η διοίκηση του «Ευαγγελισμού», προκαλώντας ένταση και προβλήματα στο νοσοκομείο, αλλά και τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι εργαζόμενοι και με πλήρη άγνοια της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Κοινότητας του νοσοκομείου αναπτύσσονται 20 κλίνες Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στον 9ο όροφο του νοσοκομείου, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων σε υπόμνημά του προς τις διοικήσεις του «Ευαγγελισμού» και του Α΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ).

Γι' αυτές τις κλίνες, τονίζει το σωματείο, δεν έχει προβλεφτεί καμία πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, ούτε ενίσχυση των βασικών υποστηρικτικών τμημάτων, δηλαδή Βιοχημικού Εργαστηρίου, Αιμοδοσίας, Φυσικοθεραπευτών κλπ. Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει ακόμα η πληροφορία που θέλει τη ΜΑΦ να λειτουργεί προσωρινά στον 9ο όροφο και αργότερα να μεταφέρεται στον 3ο όροφο, που συνεπάγεται προχειρότητα, σπατάλη δημόσιου χρήματος και αναστάτωση του νοσοκομείου.

Πέραν των άλλων, οι κλίνες αυτές ανήκουν στην κλινική Εντατικής Θεραπείας. Η διεύθυνση της ΜΕΘ (30 κλίνες), της ΜΑΦ (20 κλίνες) και πνευμονολογικών ασθενών (20 κλίνες) ανήκει στο Πανεπιστήμιο, σε έναν και μόνο διευθυντή, γεγονός που αντίκειται στον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ και δημιουργεί φέουδα στα νοσοκομεία.

Ετσι, το σωματείο διεκδικεί κρατική ΜΕΘ και ΜΑΦ, διαφάνεια και μελέτη χωρίς προχειρότητα, την πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, άμεσα, που να συμβαδίζει με την ανάπτυξη των κλινών.

Το σωματείο, σε συνέχεια του υπομνήματος που είχε στείλει στις 24.9.2002 στον υπουργό Υγείας, επαναφέρει το φλέγον ζήτημα της λειτουργίας των καρδιοχειρουργικών τραπεζιών. Το νοσοκομείο λειτουργεί με ένα και μοναδικό καρδιοχειρουργικό τραπέζι, το οποίο κινδυνεύει να τεθεί εκτός λειτουργίας μια και το απαραίτητο μηχάνημα της εξωσωματικής λειτουργίας της καρδιάς δουλεύει σε μια βάρδια τη μέρα, αφού το νοσοκομείο έχει μείνει με έναν μόνο χειριστή. Το μηχάνημα είναι παροπλισμένο και τις μέρες γενικής εφημερίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ασθενείς που χρειάζονται επείγουσα αντιμετώπιση, ενώ ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο περιμένουν μέχρι και δυο μήνες για εγχείρηση!

Καταλήγοντας, το σωματείο διαμαρτύρεται για την υποβάθμιση των θεσμοθετημένων οργάνων του νοσοκομείου, όπως στην περίπτωση της Επιτροπής Λοιμώξεων, όπου ο διοικητής ορίζει μέλη που δεν προβλέπονται από το νόμο και παραβλέποντας τη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου. Ζητάει, ακόμη, να γίνει δεκτή η εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου για την Επιτροπή Λοιμώξεων και να μην αποτελεί η επιτροπή παράρτημα ιδιωτών για την υγιεινή και ασφάλεια.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Αγνοια για το προσωπικό των νοσοκομείων

Μια αποκαλυπτική αίτηση εγγράφων βουλευτών του ΚΚΕ, για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία

Αγνοια για την πληρότητα και συνολικά για την κινητικότητα (προσλήψεις, αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις) του προσωπικού των δημοσίων νοσοκομείων παρουσιάζει η κυβέρνηση. Από τις 6-8-2001 βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στον υπουργό Υγείας, σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας από το 1995 μέχρι σήμερα. Και το υπουργείο Υγείας στην απάντησή του στις 12-9-2002 ανέφερε ότι έχει ζητήσει να του αποσταλούν όλα τα αιτούμενα στοιχεία και ότι μόλις τα λάβει θα τα διαβιβάσει άμεσα.

Στο μεταξύ, πέρασε πάνω από ένας χρόνος και από το υπουργείο δεν υπήρξε καμία απάντηση. Ετσι, οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Γιώργος Χουρμουζιάδης επανέρχονται και ζητούν από τον υπουργό Υγείας να καταθέσει, μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής, τα παρακάτω στοιχεία:

  • Πόσες προσλήψεις έγιναν ξεχωριστά ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού κάθε χρόνο την περίοδο από το 1995 και μέχρι σήμερα σε κάθε νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας και Περιφερειακό Ιατρείο.
  • Πόσες είναι σήμερα οι οργανικές θέσεις ξεχωριστά ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού σε κάθε νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας και Περιφερειακό Ιατρείο, πόσες από αυτές είναι καλυμμένες με μόνιμο προσωπικό, πόσες με συμβασιούχους ή άλλη σχέση και πόσες παραμένουν κενές.
  • Πόσες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης ή άλλη αιτία ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού ξεχωριστά έγιναν κάθε χρόνο την περίοδο από το 1995 και μέχρι σήμερα σε κάθε νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας και Περιφερειακό Ιατρείο του ΕΣΥ.
Εξετάσεις οδοντοτεχνιτών

Το Δεκέμβρη θα γίνουν οι εξετάσεις για την άδεια άσκησης επαγγέλματος Οδοντοτεχνίτη, ενημερώνει το υπουργείο Υγείας.

Η θεωρητική εξέταση θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 5 Δεκέμβρη 2002 και ώρα 3 μ.μ - 5 μ.μ και θα ακολουθήσει η Πρακτική Εξέταση, η οποία θα αφορά τους υποψήφιους που έχουν περάσει επιτυχώς τη Θεωρητική Εξέταση.

Αιτήσεις και δικαιολογητικά υποψηφίων θα γίνονται δεκτά από τις Διευθύνσεις και τα Τμήματα Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων μέχρι 15 Νοέμβρη 2002.

Στάσεις εργασίας στην Πολυκλινική

Τετράωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ - 12 μ.) ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα (11.11.2002) μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή (16.11.2002), οι εργαζόμενοι της Πολυκλινικής Αθηνών.

Διεκδικούν τη χρηματοδότηση του νοσοκομείου για την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων και για την πραγματοποίηση έργων τα οποία εκκρεμούν, για την καλύτερη λειτουργία (οροφές που στάζουν, χώροι που παραμένουν αναξιοποίητοι κ.ά.). Ζητούν ακόμα προσλήψεις προσωπικού σε όλους τους κλάδους, αφού υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, ενώ εντονότατο είναι το πρόβλημα στο διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Μάλιστα, σαν να μην έφταναν οι ελλείψεις αποσπάστηκε προσωπικό του νοσοκομείου για τη στελέχωση των υπηρεσιών του Α' ΠεΣΥ, αλλά και για τη λειτουργία του Αττικού Νοσοκομείου στο Χαϊδάρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ