ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Διεκδικούν σίτιση, στέγαση και μεταφορά

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορά για όλους διεκδίκησαν, χτες, μέσα από μια μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, οι φοιτητές των σχολών που λειτουργούν στην Κομοτηνή. Η κινητοποίηση έγινε στις 12 το μεσημέρι, μετά από πρωτοβουλία της ΠΚΣ και με απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής. Συμμετείχαν όμως μαζικά φοιτητές από όλες τις σχολές.

Οπως κατήγγειλαν, η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, στο πλαίσιο της εφαρμογής των αποφάσεων της ΕΕ, έχει αφήσει τα σημάδια της παντού.

Το φαγητό στη Λέσχη δεν επαρκεί. Σιτίζονται μόλις 1.100 φοιτητές από τους 3.000-3.500, κι αυτοί με μειωμένες μερίδες. Οι εστίες δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους αφού υπάρχουν μόλις 650 κλίνες. Και η μεταφορά τους στα κτίρια της Πανεπιστημιούπολης, στην περιοχή του Δήμου Σώστου, γίνεται με τη μέθοδο «της σαρδέλας». Η πρόσβαση με τα πόδια είναι αδύνατη, αφού η Πανεπιστημιούπολη είναι αρκετά χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή. Ετσι οι φοιτητές μετακινούνται με λεωφορεία, που κάνουν ένα έως το πολύ δύο δρομολόγια την ώρα, παρά τη ρητή δέσμευση των εμπλεκόμενων φορέων για πύκνωση των δρομολογίων.

Στις επανειλημμένες διαμαρτυρίες τους οι φοιτητές συνεχίζουν να παίρνουν την ίδια απάντηση: «Θα λυθούν όλα μόλις αποφασίσετε να βάλετε το χέρι στην τσέπη». Ομως, οι φοιτητές αρνούνται και συνεχίζουν να υπερασπίζονται το δικαίωμα για δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορά για όλους. «Είναι αναγκαίο και ρεαλιστικό, αρκεί να υπάρξει μια άλλη πολιτική που θα υπηρετεί τις ανάγκες μας και όχι το μεγάλο κεφάλαιο», σημειώνουν σε σχετικό ψήφισμά τους.

Επιχείρηση απαγόρευσης διακίνηση ιδεών

Στη Ζάννειο Σχολή του Πειραιά

Την απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια του διευθυντή της Ζαννείου Σχολής στο Πειραιά, ο οποίος σε εντεταλμένη υπηρεσία έστειλε τον φύλακα να απαγορεύσει σε μέλη της ΚΝΕ να διακινήσουν πολιτικό υλικό έξω από το σχολείο, καταγγέλλει το Τομεακό Συμβούλιο Μαθητών Πειραιά της ΚΝΕ. Επισημαίνει δε, ότι η ενέργεια αυτή του διευθυντή κ. Σάσσαλου είναι αποτέλεσμα και των πρόσφατων εξαγγελιών του υπουργείου Παιδείας και αφορούν τον έλεγχο των μαθητών μέσα και έξω από το σχολείο.

Συγκεκριμένα, χτες το πρωί μαθητές μέλη της ΚΝΕ στον Πειραιά βρέθηκαν έξω από τη Ζάννειο Σχολή, για να διακινήσουν πολιτικό υλικό της Οργάνωσης. Ο διευθυντής του σχολείου -σύμφωνα με την καταγγελία του Τομεακού Συμβουλίου- έστειλε τον φύλακα να τους διώξει, όμως οι ΚΝίτες δεν έφυγαν αλλά συνέχισαν τη διακίνηση. Τότε πήγε ο ίδιος και τους είπε ότι απαγορεύεται η διακίνηση του υλικού σε απόσταση 10 μέτρων από το σχολείο.

«Η συμπεριφορά του διευθυντή θυμίζει άλλες εποχές, που έχουν γραφτεί με τα πιο μελανά χρώματα στην Ιστορία του λαού μας. Μας γυρίζει 29 χρόνια πίσω υπενθυμίζοντάς μας πόσο ζωντανό και επίκαιρο είναι το μήνυμα του Πολυτεχνείου για ψωμί - παιδεία - ελευθερία», τονίζει το Τομεακό Συμβούλιο, δηλώνοντας ότι συνεχίζουν δυναμικά, αφού «τέτοιες πρακτικές δε μας τρομοκρατούν, αλλά μας ατσαλώνουν για συνέχιση του αγώνα για τα δικαιώματά μας».

1ο ΤΕΕ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Κατάληψη και απειλές για το σχολικό κανονισμό

Με αιτήματα αιχμής την κατάργηση του σχολικού κανονισμού, την αναβάθμιση του σχολείου τους, το κτιριακό, την υλικοτεχνική υποδομή και την κάλυψη των ελλείψεων σε βιβλία, οι μαθητές του 1ου ΤΕΕ Ηλιούπολης έχουν καταλάβει το σχολείο τους εδώ και δύο μέρες. Οι μαθητές αντιδρούν επίσης, και στην εγκατάσταση του Κέντρου Υπερύψηλης Τάσης στην περιοχή, ζητώντας την απομάκρυνσή του.

Η κινητοποίηση αυτή των μαθητών όμως σημαδεύτηκε με τις γνωστές πρακτικές τρομοκράτησης, τόσο από τον διευθυντή του σχολείου όσο και από αστυνομικούς που βρέθηκαν στο σχολείο. Ο μεν πρώτος απείλησε τους μαθητές ότι αν δε σταματήσουν την κατάληψη θα καλέσει την αστυνομία, ενώ οι αστυνομικοί (παραμένει άγνωστο για το ποιος τους κάλεσε) απείλησαν ότι αν δε σταματήσουν θα συλληφθούν. Μάλιστα, για να γίνουν και πιο πειστικοί μοίρασαν στους μαθητές σε φωτοτυπία (!) την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι μαθητές δηλώνουν ότι δε θα σταματήσουν την κατάληψη αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

ΣτΕ
«Οχι» στη δογματική διδασκαλία των Θρησκευτικών

Αρνείται τον κατηχητικό τρόπο με τον οποίο διδάσκονται τα θρησκευτικά το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το Ε' Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου επεξεργαζόμενο σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αρνείται τους ισχυρισμούς της Εκκλησίας και έκρινε ότι η διδασκαλία των Θρησκευτικών ως θρησκειολογίας και ιστορίας της επικρατούσας θρησκείας, παρά ως απολογίας υπέρ της ελληνορθόδοξης θρησκείας, δεν αντιβαίνει το Σύνταγμα.

Επίσης, η απόφαση του ΣτΕ (347/2002) επισημαίνει ότι η αφαίρεση από το μάθημα των Θρησκευτικών του δογματικού στοιχείου που διέπει τη διδασκαλία του από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο είναι σύμφωνη με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας. Να σημειωθεί ότι η απόφαση του ΣτΕ έρχεται λίγους μήνες μετά τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που είχε αποφανθεί ότι δεν είναι νόμιμο να ζητείται από τους μαθητές ή τους γονείς τους να δηλώνουν ότι ανήκουν σε άλλο θρησκευτικό δόγμα ή ότι είναι άθεοι, προκειμένου να απαλλαγούν από το μάθημα των θρησκευτικών.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Κονδύλια για σεκιούριτι, και όχι μόνιμοι υπάλληλοι

Επίθεση αγνώστων σε καθηγήτρια αναδεικνύει το πρόβλημα φύλαξης του πανεπιστημίου

«Ανοχύρωτο», χωρίς επαρκή φύλαξη είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου αρκετές φορές σημειώνονται ζημιές και καταστροφές στις αίθουσες και εγκαταστάσεις του, αλλά και επιθέσεις κατά καθηγητών και φοιτητών! Ετσι το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης δέχτηκε επίθεση η κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Σουζάνα Παπαδοπούλου, κατά την έξοδό της από το χώρο του πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί τραυματισμένη και να παραμείνει στο νοσοκομείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη καθηγήτρια αρνείται την ανάθεση της φύλαξης του πανεπιστημίου σε ιδιωτική εταιρία φύλαξης και ζητείται από το υπουργείο να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης. Ομως το υπουργείο Παιδείας σε αίτηση της πρυτανείας να εγκρίνει κονδύλι για να προσληφθούν περισσότεροι φύλακες, αρνήθηκε. Κι αυτό με τον ισχυρισμό πως δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί θα πρέπει να μονιμοποιήσει τους εργαζόμενους, πράγμα που αδυνατεί. Εγκρίνει, όμως το υπουργείο κονδύλι για την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία, παρά το ότι αυτό θα κοστίσει τρεις φορές περισσότερο... Ετσι, φαίνεται, η επίθεση που δέχτηκε το θύμα να μην να είναι άσχετη με τη θέση της, της μη ανάθεσης της φύλαξης του πανεπιστημίου σε ιδιωτική εταιρία σεκιούριτι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ