ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Μαζικότερη συμμετοχή

Οικοδόμο τον οικοδόμο, με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς, συνεχίζουν τα μέλη και τα στελέχη του «Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού» να απευθύνουν το κάλεσμα για την πιο πλατιά συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου της Αθήνας. Με αμείωτο ρυθμό αλωνίζουν τα γιαπιά, τα μεγάλα εργοτάξια, τις γειτονιές της Αθήνας και καλούν τους οικοδόμους να υπερψηφίσουν το συνδυασμό, να ενισχύσουν το συνδικάτο τους και τον ταξικό προσανατολισμό του. Να δυναμώσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να υψώσουν τείχος αντίστασης στην αντεργατική επίθεση που διευρύνεται από κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος όλων των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων.

Αντικείμενο των συζητήσεων που γίνονται αυτές τις μέρες στα γιαπιά είναι και η εξελισσόμενη επίθεση στο συνδικάτο από έναν συρφετό «εργατοπατέρων», που έχουν πέσει «με νύχια και με δόντια» για να εμποδίσουν τη μαζική συμμετοχή των οικοδόμων στις αρχαιρεσίες. Πρόκειται για διάφορους κυβερνητικούς καρεκλοκένταυρους συνδικαλιστές, με πρώτο τον πρόεδρο του ΕΚΑ, Γρ. Φελώνη. Κι από κοντά τους συνεταίρους τους στο ΣΥΝ και στην ΚΕΔΑ που ακολουθούν κατά πόδας σε όλες τις βρώμικες ενέργειες, με κεντρικό στόχο να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα των αρχαιρεσιών. Ολοι αυτοί, που εξαφανισμένοι το προηγούμενο διάστημα από το συνδικάτο και άγνωστοι στους οικοδόμους, δεν κρύβουν πως θέλουν και το Συνδικάτο Οικοδόμων υποταγμένο στις απαιτήσεις κυβέρνησης και εργοδοτών. Δεν είναι τυχαίο ότι δείχνουν να ενοχλούνται σφόδρα από το γεγονός πως ειδικά οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στην οικοδομή συσπειρώνονται στο συνδικάτο και ψηφίζουν μαζικά στις αρχαιρεσίες.

Η επίθεση που γίνεται στο συνδικάτο δε θα περάσει. Αρέσει δεν αρέσει στους «εργατοπατέρες», οι οικοδόμοι και μνήμη έχουν και αποφασισμένοι είναι να κρατήσουν γερό αυτό το αγωνιστικό μετερίζι. Γι' αυτό και θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να πάρει μέρος στις αρχαιρεσίες κι ο τελευταίος εργάτης που φτύνει αίμα καθημερινά στην οικοδομή. Ο,τι χρώμα κι αν έχει, όποια θρησκεία κι αν πιστεύει.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Συστάσεις για πιο «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις

Η Κομισιόν δημοσιοποιεί σήμερα Τετάρτη τη «φθινοπωρινή» οικονομική της έκθεση, επιβεβαιώνοντας την «επιβράδυνση» της ευρωπαϊκής οικονομίας και τις «δυσχέρειες» των οικονομιών Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, ενώ από χτες έγιναν γνωστά τα στοιχεία της «έκθεσης απόδοσης απασχόλησης το 2001» για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), όπου στην ειδική αναφορά για την Ελλάδα επισημαίνεται, αντίθετα από τ' άλλα κράτη - μέλη, ότι παρά την αριθμητική «μεγέθυνση» της ανάπτυξης «η συνολική απασχόληση μειώθηκε κατά 0,3%». Πρόκειται για στοιχεία που επιβεβαιώνουν, με τον πιο δραματικό τρόπο, την καταστροφική πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς εργασίας. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, εδώ και καιρό, στις αρνητικές επιδόσεις όσον αφορά την απασχόληση, με τη δεύτερη μεγαλύτερη ανεργία στην ΕΕ, που φτάνει το 10,5% το 2001, έναντι του 7,4% του μέσου κοινωνικού όρου, με υπερδιπλάσια ανεργία των Ελληνίδων έναντι των άλλων Ευρωπαίων γυναικών, με τρεις στους τέσσερις άνεργους και με τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης στην ΕΕ. Αντίθετα, για την υπόλοιπη Ευρώπη, η Κομισιόν «διαπιστώνει βελτιωμένη απόδοση στις αγορές εργασίας της ΕΕ παρά την οικονομική επιβράδυνση».Για την Ελλάδα «κύρια μέριμνα παραμένει η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης». Για το σύνολο της ΕΕ παραμένουν «βασικά διαρθρωτικά προβλήματα» στη σχέση κεφαλαίου και μισθωτής εργασίας. Ας σημειωθεί ότι η εξαθλίωση των Ελλήνων εργαζομένων διαπιστώνεται από την Α. Διαμαντοπούλου, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και Ελληνίδα επίτροπο, αρμόδια για την απασχόληση στην Κομισιόν.

Εξαθλίωση Ελλήνων Εργαζομένων

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν «η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας ήταν 4,1% το 2001, ενώ η συνολική απασχόληση μειώθηκε κατά 0,3%. Τα κύρια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς εργασίας παραμένουν: το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης της τάξης του 55,54% υπολείπεται κατά πολύ του μέσου όρου της ΕΕ (63,9%), ενώ διαπιστώνονται χαμηλά ποσοστά όσον αφορά τις γυναίκες (40,9%) έναντι 54,9% στην ΕΕ και τους νέους (26%) έναντι 40,7% στην ΕΕ».

Τα ποσοστά απασχόλησης στην Ελλάδα είναι χαμηλά και ιδιαίτερα για τους νέους καταστροφικά, αφού μόνο το 26% των νέων 15-24 ετών δουλεύει, έναντι του 40,7% του μέσου κοινοτικού όρου!

Αλλά και η γυναικεία ανεργία μαστίζει τη χώρα μας, αφού, όπως επισημαίνει και η Κομισιόν, «οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά, αφενός το ποσοστό απασχόλησης (29,9%) και αφετέρου, το ποσοστό ανεργίας (8,6%) παραμένουν μεγάλα». Οσον αφορά τη συνολική ανεργία αυτή «υπερβαίνει ακόμη αρκετά το μέσο όρο της ΕΕ» (Κομισιόν), αφού ανέρχεται το 2001 στο 10,5% του εργατικού δυναμικού, έναντι 7,4% του μέσου κοινοτικού όρου. Το ποσοστό στους άνδρες άνεργους είναι 7% και στις γυναίκες 15,6%. Η ανεργία στους νέους ανέρχεται στο 10,2% και στους μακροχρόνια άνεργους στο 5,4% έναντι 7,1% και 3,3% του μέσου κοινοτικού όρου.

Η Κομισιόν επισημαίνει επίσης ότι « η συμμετοχή των αλλοδαπών στην ελληνική αγορά εργασίας, ιδίως στον αγροτικό τομέα, είναι μεγάλη».

Η Α. Διαμαντοπούλου, ως επίτροπος επισημαίνει στην ελληνική κυβέρνηση τα εξής: «Παρά την πρόοδο που επιτεύχτηκε στη χάραξη πολιτικής και βελτίωση της νομοθεσίας, κύρια μέριμνα παραμένει η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης. Φαίνεται αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας (ιδίως όσον αφορά στους χαμηλόμισθους), την παροχή περισσότερων κινήτρων για τη μερική απασχόληση και την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης. Τα ποσοστά απασχόλησης, προπαντός των γυναικών και των νέων, μπορούν να αυξηθούν με την ενίσχυση των ενεργών πολιτικών.

Η οικονομική σημασία της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης μπορεί να βελτιωθεί, μέσω εντονότερης σύνδεσης προς τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή συνολικής στρατηγικής διά βίου, περιλαμβανομένης της προώθησης της ενεργού γήρανσης, είναι σημαντική.

Η πλήρης εφαρμογή της δέσμης μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας και η παρακολούθηση του αντικτύπου της φαίνονται αναγκαία για να εξασφαλιστεί ο εκσυγχρονισμός της οργάνωσης της εργασίας, με σκοπό καλύτερη εξισορρόπηση μεταξύ ευελιξίας και ασφάλειας. Είναι ανάγκη να βελτιωθεί σημαντικά η απασχόληση των γυναικών τόσο από ποσοτικής όσο και ποιοτικής πλευράς, προκειμένου να μειωθούν οι διαφορές μεταξύ των φύλων, ιδίως όσον αφορά το διαχωρισμό στις θέσεις εργασίας και τις διαφορές αποδοχών».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Να κατοχυρωθεί η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Η καθιέρωση της ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ, ανόθευτα και αυθεντικά, αποτελεί ένα πάγιο αίτημα, που προβάλλει και διεκδικεί το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Το αίτημα δεν αφορά, βέβαια, μονάχα τις αρχαιρεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά σχετίζεται κυρίαρχα και με το γενικότερο εκλογικό σύστημα των βουλευτικών είτε των αυτοδιοικητικών αναμετρήσεων.

Στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, η πεισματική άρνηση της άρχουσας τάξης και των εργατοπατέρων απέναντι στην εφαρμογή της απλής αναλογικής, ταυτίστηκε με το φόβο τους για την εκπροσώπηση στα συνδικαλιστικά όργανα αγωνιστικών και ταξικών δυνάμεων.

Από το 1918, που ιδρύθηκε η ΓΣΕΕ, μέχρι και το 1983, ουσιαστικά εφαρμόστηκε το ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟ σύστημα.

Το 1983, κάτω από πολύχρονη δράση των κομμουνιστών και του κινήματος γενικότερα, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να καταργήσει το πλειοψηφικό, χωρίς όμως να νομοθετήσει απλή και γνήσια αναλογική. Ψήφισε τότε, ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα με τρεις (3) κατανομές, που δίχως να είναι πλειοψηφικό απέχει από την απλή αναλογική, αφού με ψήφους άλλων, άλλοι εκλέγουν συμβούλους και αντιπροσώπους!

Ομως, ακόμα και από αυτό το κολοβό σύστημα, εξαιρέθηκαν οι ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ. Για το ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, έμεινε ανέπαφος ο ν. 330/1976, με αποτέλεσμα ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία να βασιλεύουν στα καράβια. Οι εφοπλιστές απαίτησαν, και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποίησε την απαίτησή τους, να παραμείνει το καθεστώς «γαλέρας» στο Εμπορικό Ναυτικό.

Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης εξαίρεσης, είναι να παραμένουν τα όργανα των εφοπλιστών στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Να διορίζουν, στην ουσία, οι εφοπλιστόδουλοι, αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ και, στη συνέχεια, αυτούς τους αντιπροσώπους να τους διαμοιράζουν ανάμεσα στην ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί να μη νομιμοποιηθούν στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ τέτοιου είδους νόθοι αντιπρόσωποι. Να καταργηθεί ο ν. 330/76 στο σύνολό του και να εφαρμοστεί η Απλή Αναλογική για όλα τα Ναυτεργατικό Σωματεία στην εκλογή Αντιπροσώπων και Διοικητικών Συμβουλίων.

Στον ανειρήνευτο αυτό αγώνα των ναυτεργατών, ξεχωριστή είναι η συμβολή των ταξικών δημοκρατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.


Γ. ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ