ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
«Να σταματήσει η ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων»

Την ανησυχία της για την αύξηση των κρουσμάτων αυταρχισμού, ώστε να αντιμετωπιστούν οι λαϊκές κινητοποιήσεις, εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Αφορμή γι' αυτήν τη διαπίστωση, η τελευταία απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας, με την οποία καταδικάστηκαν επτά μέλη της ΚΝΕ σε τετράμηνη φυλάκιση, με τριετή αναστολή, για παράνομη αφισοκόλληση και αναγραφή συνθημάτων με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Τ. Μίλερ στην πόλη τους.

«Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η συγκεκριμένη απόφαση των δικαστών, οι οποίοι σαφώς γνωρίζουν ότι οι νεολαίοι με την επικόλληση των αφισών και την αναγραφή συνθημάτων - επί της ουσίας - όχι μόνο δεν παρανόμησαν, αλλά, αντίθετα, ασκούσαν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της διακίνησης των ιδεών», αναφέρει η «Δημοκρατική Συσπείρωση». Επισημαίνει, επίσης, ότι η εν λόγω απόφαση είναι και νομικά αβάσιμη, γιατί κατά το άρθρο 383 του Ποινικού Κώδικα, για την ποινική δίωξη των παραβατών του άρθρου 381 (φθορά ξένης περιουσίας), απαιτείται μήνυση του παθόντος (στην προκειμένη περίπτωση, του ποδοσφαιρικού σωματείου, στο οποίο ανήκει το γήπεδο), η οποία δεν υπήρξε.

«Στα ίδια πλαίσια κινείται και η παραπομπή των αγωνιστών της ειρήνης σε δίκη στις 26 Νοέμβρη στο Κιλκίς, επειδή διαδήλωναν ενάντια στη διέλευση των ΝΑΤΟικών αρμάτων κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και οι παραπομπές εκατοντάδων ή και χιλιάδων αγωνιστών για παρόμοια "εγκλήματα"», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» τονίζει ότι η συγκεκριμένη παραπομπή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 27 παρ. 2 του Συντάγματος, που ορίζει ότι για τη διέλευση ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, απαιτείται ψήφιση σχετικού νόμου από το Κοινοβούλιο, το οποίο και δεν έγινε. Κατά συνέπεια, αναφέρει, παρανομούντες δεν ήταν οι διαμαρτυρόμενοι φιλειρηνιστές, αλλά η κυβέρνηση, η οποία επέτρεψε τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, χωρίς την τήρηση των επιταγών του Συντάγματος.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» θεωρεί ταυτόχρονα απαράδεκτη τη βιομηχανία δικαστικών διώξεων, με τις οποίες γίνεται προσπάθεια να καταργηθούν στην πράξη κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως, π.χ., το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση, στην απεργία, στη διαδήλωση κλπ. Οι διώξεις αυτές, τονίζει, αποσκοπούν ουσιαστικά στον εκφοβισμό του λαϊκού κινήματος και δεσμεύεται ότι θα σταθεί νομικά στο πλευρό των διωκόμενων. Και καταλήγει: «Είναι φανερό ότι στη σκιά της καλλιεργούμενης αντιτρομοκρατικής υστερίας προωθούνται τελικά στόχοι που στρέφονται ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες και τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού. Καθήκον κάθε δημοκράτη, κάθε νέου και νέας, κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου πολίτη, κάθε λαϊκού φορέα, είναι να αντισταθεί σ' αυτήν την πολιτική. Συγκεκριμένα απαιτούμε, να σταματήσει η ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων και οι δικαστικές διώξεις που εκκρεμούν σε βάρος φιλειρηνιστών, συνδικαλιστών, αγροτών, μαθητών κλπ».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κύμα συμπαράστασης στους έξι διωκόμενους κομμουνιστές

Επιστολή της ΚΟΘ του ΚΚΕ, σε μαζικούς φορείς και προσωπικότητες της πόλης

Να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους 6 κομμουνιστές που διώκονται για τη φιλειρηνική - αντιπολεμική δράση τους, και στις 26 Νοέμβρη θα δικαστούν στο Κιλκίς, καλεί με επιστολή που απέστειλε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, σε φορείς και προσωπικότητες της πόλης.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν οι Κ. Σεϊτανίδης, Ν. Νεδόπουλος, Π. Μακρίδης, Η. Μανουσαρίδης, Θ. Βαρδαλής και Β. Τζήκας, γιατί μαζί με εκατοντάδες άλλους διαδηλωτές, στις 15 Απρίλη του 1999, έστησαν μπλόκο σε ΝΑΤΟική (γαλλική) φάλαγγα οχημάτων που μετέφερε οπλισμό μέσω της χώρας μας. Το μπλόκο είχε στηθεί στο ύψος της Γέφυρας του Πολυκάστρου στο δρόμο προς το τελωνείο των Ευζώνων. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους διωκόμενους αφορούν την παρακώλυση συγκοινωνιών και την πρόκληση διακεκριμένης φθοράς.

Προφανής ο στόχος της δίωξης. Ο εκφοβισμός και η τρομοκράτηση του αντιπολεμικού και ευρύτερα του λαϊκού εργατικού κινήματος, ιδιαίτερα ενόψει των εξελίξεων σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο, σημειώνουν όσοι φορείς έχουν αντιδράσει μέχρι και σήμερα. Και καλούν την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της να σταματήσουν τη δίωξη.

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ ενημέρωσε τους φορείς της πόλης και τους καλεί να σταθούν στο πλευρό των διωκόμενων. Ειδικότερα, με την επιστολή που έστειλε, ενημέρωσε για την υπόθεση τους Πρυτάνεις και τα Πρυτανικά Συμβούλια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονία, τον πρόεδρο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, το Δικηγορικό Σύλλογο, τους καθηγητές πανεπιστημίου, την Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), τα συνδικάτα και τον τοπικό Τύπο (διευθυντές των εφημερίδων «Μακεδονία» - «Θεσσαλονίκη», «Αγγελιοφόρος», «Αυριανή»).

Στην επιστολή αναφέρει: «Αντί να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, στις 26 Νοέμβρη σύντροφοί μας σύρονται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κιλκίς, για να δικαστούν. Το «έγκλημά» τους: «διαμαρτυρία για διέλευση από ελληνικό έδαφος ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων»! Αυτό καταγράφει η «σηματική αναφορά εγκλημάτων του Αστυνομικού Τμήματος Πολυκάστρου Κιλκίς».

Ο βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία καταδικάστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας και η διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων έγινε κατά παράβαση του άρθρου 27 παρ. 2 του Συντάγματος. Οι κατηγορούμενοι έπραξαν με υψηλό αίσθημα ευθύνης το αυτονόητο.

Στάθηκαν αλληλέγγυοι στο δικαίωμα του Γιουγκοσλαβικού λαού να ορίζει αυτός τις τύχες του, χωρίς ξένες επεμβάσεις, υπερασπίστηκαν το Σύνταγμα της χώρας μας. Αυτή θα είναι και η υπερασπιστική μας γραμμή στη δίκη.

Η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε να διεξαχθεί η δίκη, μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Θεωρούμε ότι αποτελεί τη συνέχεια χιλιάδων δικών αγωνιστών που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος. Είναι ενταγμένη στην καλλιεργούμενη αντιτρομοκρατική υστερία μέσα από την οποία προωθούνται στόχοι που στρέφονται ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες και κατακτήσεις του λαού μας».

ΠΑΜΕ
Τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού δε φυλακίζονται

«Τα δημοκρατικά, αντιιμπεριαλιστικά, αντιπολεμικά αισθήματα του λαού μας κανείς δεν μπορεί να τα φυλακίσει». Με αυτή τη φράση εκφράζει η ΕΓ του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) τη συμπαράστασή της στα 7 μέλη της ΚΝΕ που καταδικάστηκαν στο δικαστήριο της Καλαμάτας σε 4μηνη φυλάκιση με 3ετή αναστολή για την αναγραφή αντιαμερικανικών συνθημάτων.

Το ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου αδικαιολόγητη, γιατί ποινικοποιεί την πολιτική έκφραση και τη διακίνηση των ιδεών και επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη απόφαση προκαλεί τα λαϊκά δημοκρατικά αισθήματα.

«Σε μια περίοδο που οι ιμπεριαλιστές και κυρίως οι Αμερικανοί ετοιμάζουν τις πολεμικές τους μηχανές για νέα εγκλήματα στο Ιράκ και αλλού, είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε να δυναμώσουν οι λαϊκοί αγώνες ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Αυτό το καθήκον επιτελούσαν οι 7 νέοι με την αναγραφή συνθημάτων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Το ΠΑΜΕ καλεί τις εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις οργανώσεις των συνταξιούχων και της νεολαίας να πάρουν θέση στην αδικαιολόγητη, αντιδημοκρατική, δικαστική απόφαση και να συμπαρασταθούν στους 7 νεολαίους.

Παρουσίαση βιβλίου

Το βιβλίο του «Ο Γυρολόγος - Πεζολογήματα της μοναξιάς» παρουσιάζει ο Γιώργος Χουρμουζιάδης αύριο Παρασκευή στις 8.30 το βράδυ στο βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ» της Θεσσαλονίκης. Ομιλητές θα είναι η δημοσιογράφος - βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και ο ποιητής Πρόδρομος Μάρκογλου. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός Κώστας Χαλκιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ