ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΚΑΒ
Ομόθυμα κατά της ιδιωτικοποίησης

Οι ελλείψεις προκαλούν εκρήξεις στα νοσοκομεία

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέλευση των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέλευση των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ
Την κλιμάκωση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων, κόντρα στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), αποφάσισαν ομόφωνα οι εργαζόμενοί του στη Γενική τους Συνέλευση, που έγινε κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας που είχαν προκηρύξει για χτες. Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων να αποφασίσει τις μορφές πάλης, αλλά και το συντονισμό με τα σωματεία της επαρχίας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Χρ. Μπαρκονίκος, είπε ότι η απεργία είχε απόλυτη επιτυχία και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα και την παραπέρα ανάπτυξη του ΕΚΑΒ.

Την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ εξέφρασε με την παρουσία του στη Γενική Συνέλευση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής. Ο βουλευτής στη σύντομη τοποθέτησή του, επισήμανε πως οι εργαζόμενοι αντιδρούν σωστά και τόνισε ότι η υγεία είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα.

«Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, εκτός από αυτόν που δε γίνεται», επισήμανε στο χαιρετισμό της η Μαρία Κεφαλληνού, από το ΠΑΜΕ.

Τη συμπαράσταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, εξέφρασε, τέλος ο πρόεδρός της Στ. Κουτσιουμπέλης.

Χωρίς απάντηση στην Πολυκλινική

Καμία ουσιαστική απάντηση δεν έδωσε στους γιατρούς και εργαζόμενους της Πολυκλινικής Αθηνών, που πραγματοποιούν απ' την περασμένη Δευτέρα καθημερινές τετράωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.), ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Χ. Σοφιανός, σε συνάντηση που είχε χτες μαζί τους.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χτες το πρωί πορεία στο υπουργείο Υγείας ζητώντας την άμεση χρηματοδότηση του νοσοκομείου, καθώς είναι καλυμμένες μόνο το 40% των οργανικών θέσεων με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν ολόκληρα τμήματα.

Ο X. Σοφιανός απάντησε ότι τα προβλήματα προσωπικού θα καλυφθούν με την πρόσληψη συμβασιούχων.

Κινητοποιήσεις σε «Α. Φλέμιγκ» και «Ελπίς»

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Διοίκησης του νοσοκομείου, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του «Αμαλία Φλέμιγκ», οι οποίοι συνεχίζουν μέχρι και αύριο Παρασκευή τις δίωρες καθημερινές προειδοποιητικές στάσεις εργασίας (7.30 π.μ - 9.30 π.μ).

  • Τετράωρη στάση εργασίας (8 π.μ - 12 μ.) και Γενική Συνέλευση στις 9:30 π.μ., πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Ελπίς», με κυρίαρχα αιτήματα την πρόσληψη προσωπικού σε όλους τους κλάδους και την ανάπτυξη του νοσοκομείου.
  • Σε κινητοποιήσεις, με καθημερινές τρίωρες στάσεις εργασίας βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) διεκδικώντας τη βελτίωση των τραγικών συνθηκών νοσηλείας και εφημερίας στο ψυχιατρείο, με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και τη χορήγηση των απαραίτητων κονδυλίων για τις εφημερίες των γιατρών.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Γ' ΠεΣΥ Δ. Σερεμέτης, αναφέρει ότι ο υπουργός Υγείας υπέγραψε την αναγκαία συμπληρωματική επιχορήγηση (20.000 ευρώ) για τις εφημερίες των ειδικευομένων γιατρών.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Εκχωρήσεις και περικοπές

Η «πολιτική βούληση» της κυβέρνησης εκφράστηκε στο 3ο Συνέδριο του «Εκόνομιστ»

Στα λόγια τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ) έδιναν όρκους στο δημόσιο χαρακτήρα της υγείας απ' το βήμα του τρίτου συνεδρίου για την υγεία και ασφάλιση που οργάνωσε στη χώρα μας το περιοδικό «Εκόνομιστ». Ωστόσο όμως το περιεχόμενο που έδιναν σε αυτόν το χαρακτήρα ήταν ο ανταγωνισμός του δημόσιου με τον επιχειρηματικό τομέα στο χώρο της υγείας με το επιχείρημα της εξασφάλισης εσόδων για τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς βρισκόμαστε σε «περίοδο δημοσιονομικών δεδομένων», όπως είπε ο Κ. Στεφανής.

Εν πρώτοις ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής επέμενε στη δημιουργία των ΠεΣΥ - ήταν μια αναγκαιότητα που έπρεπε να είχε γίνει, είπε - ενώ εκφράζοντας την «πολιτική βούληση» της κυβέρνησης, έκλεισε την ομιλία του ως εξής: Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, να αμβλυνθούν οι ανισότητες πρόσβασης και να υπάρξει υγιής συνύπαρξη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Εξηγώντας τη συνύπαρξη ο Κ. Στεφανής μίλησε για τον ιδιωτικό τομέα που θα υπακούει σε κανόνες ελέγχου και θα είναι συμπληρωματικός του δημόσιου τομέα.

Τόσο η «συνύπαρξη» όσο και η «συμπληρωματικότητα» ήταν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την εκχώρηση σημαντικών κατηγοριών του δημόσιου τομέα γενικότερα. Ειδικότερα στο χώρο της υγείας έχουν γιγαντωθεί επιχειρηματικές δραστηριότητες που τυπικά απαγορεύονταν. Ο Κ. Στεφανής ανέφερε την αλματώδη ανάπτυξη των διαγνωστικών κέντρων και απέδωσε την επιβιωτική δυνατότητά τους στην αδυναμία του δημόσιου συστήματος ή άλλους λόγους.

Στην περίπτωση που θ' ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις ή που το δημόσιο σύστημα θ' αρχίσει να λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια οι άμεσες ή έμμεσες επιβαρύνσεις στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας θα είναι τρομακτικές. Ταυτόχρονα θα εγερθούν ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια σε εκείνους που ήδη δυσκολεύονται στην πρόσβαση καθώς θα προέχουν «οι πελάτες που πληρώνουν».

Η πλευρά αυτή διαφάνηκε απ' την ομιλία του προέδρου του Α' ΠεΣΥ Αττικής Λ. Λιαρόπουλου, που είπε ότι «το δημόσιο διεκδικεί μερίδιο απ' την αγορά». Ενθερμος οπαδός της συνεργασίας των δημόσιων νοσοκομείων με τις ασφαλιστικές εταιρίες εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΠεΣΥ Πελοποννήσου Οδ. Βουδούρης με δηλώσεις του στη δεκαπενθήμερη έκδοση για την ασφαλιστική αγορά Nextdeal (13.11.2002), που είναι αφιερωμένη στην υγεία και διανεμόταν στο συνέδριο.

Επίσης στο ίδιο φύλλο υπάρχει δήλωση του προέδρου του «Λαϊκού» Σπ. Μακρυγιώργου ότι το Μάη του 2003 αρχίζει διαπραγματεύσεις με τις ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ ο Διοικητής του Αγλαΐα Κυριακού Δ. Πεπαλάσης θεωρεί θέμα οικονομικής εμβέλειας τη συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρίες. Επίσης σε δηλώσεις της η Διοικητής του Ελενα Κουκίου αναφέρει ότι προβληματίζεται με το θέμα αυτό και πιστεύει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί κεντρικά απ' τα ΠεΣΥ.

Τόσο ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής όσο και η βουλευτής της ΝΔ Μ. Γιαννάκου, αναφέρθηκαν στο λεγόμενο πληθωρισμό των γιατρών ως μια απ' τις κακοδαιμονίες στην υγεία της χώρας. Μάλιστα η Μ. Γιαννάκου πρότεινε - όπως και παλιότερα - και το κλείσιμο ιατρικών σχολών.

Το περιοριστικό πλέγμα συμπληρώθηκε απ' τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή που είπε ότι θα υπάρξουν μέτρα περιστολής στην κατάχρηση των ιατρικών πράξεων και στην ανεξέλεγκτη συνταγογραφία με τον εκσυγχρονισμό του συστήματος και την εισαγωγή της μηχανοοργάνωσης.

Επαναλήψεις πειραμάτων στην ΠΦΥ

Το βήμα του συνεδρίου του «Εκόνομιστ» επέλεξε και η υποδιοικητής του ΙΚΑ Εύη Χατζηανδρέου για να ανακοινώσει τη λειτουργία επίλεκτων μονάδων υγείας του Ιδρύματος σε 24ωρη βάση.

Σύμφωνα με όσα είπε η υποδιοικητής του ΙΚΑ, θα λειτουργήσουν έξι μονάδες στην Αττική (Μαρούσι, Αλεξάνδρας, Καλλιθέας, Πειραιά και Περιστερίου) και δύο στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα πείραμα που είχε εξαγγελθεί και παλιότερα σε πιλοτική βάση για δυο μονάδες και έμεινε στα «μισά του δρόμου».

Η πιλοτική εφαρμογή του έργου, όπως ανακοίνωσε η Εύη Χατζηανδρέου, θα αρχίσει από τη μονάδα του ΙΚΑ στα Πατήσια και μίλησε για δημιουργία σύγχρονου αστικού κέντρου παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Δηλαδή μ' άλλα λόγια τα μεγάλα κενά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας «καλύπτονται» με την πιλοτική μετονομασία των μονάδων του ΙΚΑ.

ΚΑΖΙΝΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
Απέλυσαν όσους προσέλαβαν προεκλογικά!

Τη συμπαράστασή της στους 28 απολυμένους του Καζίνο Λουτρακίου εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ και ζητά από την εργοδοσία - στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η δημοτική αρχή της πόλης - την επαναπρόσληψή τους και το σταμάτημα όλων των απολύσεων. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν προεκλογικά από τον δήμαρχο Κ. Παύλου, ο οποίος μετέχει στη διοίκηση της επιχείρησης, με υποσχέσεις, μάλιστα, ότι θα γίνουν μόνιμοι. Τώρα, αφού χρησιμοποίησε τους εργαζόμενους και έγινε και πάλι δήμαρχος, τους πέταξε στο δρόμο. Οπως σημειώνει και η ΝΕ, αναδεικνύονται με τραγικό τρόπο για τους εργαζόμενους οι μέθοδοι χειραγώγησης συνειδήσεων που χρησιμοποίησε ο δικομματισμός, προκειμένου να αναδειχτούν δημοτικές αρχές πειθήνιες στην εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και τυφλοί εκτελεστές των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Αποδεικνύεται, συνεχίζει, πως η μεγαλοεργοδοσία κόβει και ράβει τις εργασιακές συμβάσεις, αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συναίνεση της ΝΔ, έχει ετοιμάσει και μετέχει αποφασιστικά στη διαμόρφωση πολιτικών συσχετισμών, σύμφωνα με τα συμφέροντά της.

«Διέξοδος από τη δύσκολη κατάσταση για τους εργαζόμενους υπάρχει», σημειώνει και επισημαίνει ότι «βρίσκεται στη σταθερή και με αποφασιστικότητα ανάπτυξη αγώνων διεκδικητικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην ενίσχυση του ταξικού εργατικού κινήματος, στη μαζική αποχώρηση από τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Βρίσκεται στη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου, με στόχο την εξουσία, που θα δρα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ