ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
Με όπλο το «Ελσίνκι»

Η σκληρή πραγματικότητα, όμως, είναι ότι το «δίλημμα του Ελσίνκι» -ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με ταυτόχρονη αποδοχή του «σχεδίου Ανάν» ή όχι στο σχέδιο και άρα μη ένταξη- έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση Σημίτη, με στόχο να πειθαναγκαστεί ο ελληνικός λαός

Του ΣΤΑΘΗ απο την Ελευθεροτυπία
Του ΣΤΑΘΗ απο την Ελευθεροτυπία
«Οσον αφορά την ένταξη (σ.σ. της Κύπρου στην ΕΕ), επειδή ρωτήσατε, έχουμε πει και επαναλαμβάνω με έμφαση: Η ένταξη είναι μια διαδικασία, η οποία δε συναρτάται με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος». Μόλις προχτές, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κ. Σημίτης δε δίστασε να επαναλάβει «με έμφαση» ένα από τα τερατώδη ψέματα, που χρησιμοποιεί η κυβερνητική προπαγάνδα, για να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό. Γνωρίζει, βέβαια, άριστα ότι ΗΠΑ και ΕΕ, χρησιμοποιούν την απόφαση του Ελσίνκι, που ο ίδιος υπέγραψε, για να καμφθούν οι αντιρρήσεις στη διχοτομική λύση, που επιδιώκουν στο Κυπριακό.

Η σκληρή πραγματικότητα, όμως, είναι ότι το «δίλημμα του Ελσίνκι» -ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με ταυτόχρονη πολιτική επίλυση του προβλήματος (διάβαζε «σχέδιο Ανάν») ή όχι στο σχέδιο και άρα μη ένταξη- έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση Σημίτη, με στόχο να πειθαναγκαστεί ο ελληνικός λαός και να εξουδετερωθούν οι αντιδράσεις του. Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση δεν είδε κανένα τελεσίγραφο ή εκβιασμό στο «χρονοδιάγραμμα» του Κ. Ανάν. Γιατί και η ίδια κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Το «Ελσίνκι» όμως είναι ενταγμένο σε μια συνολικότερη στρατηγική «διευθέτησης» των ελληνοτουρκικών «διαφορών», στο βάση του δικαίου της νέας τάξης και της εξυπηρέτησης κυρίως των συμφερόντων της.

Αποκαλυπτική, από την άποψη αυτή, είναι η άποψη που εξέφρασε στο προχτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου, πως «εάν προχωρήσει θετικά η επίλυση του Κυπριακού, τα θέματα του Αιγαίου θα μπορούσαν να λυθούν, μέσα στο πλαίσιο των πάγιων θέσεών μας». Για όποιον δεν κατάλαβε, μετά τη νεοταξική λύση στο Κυπριακό, «σειρά» παίρνει το Αιγαίο, για να μπει και εκεί η σφραγίδα των ηγεμόνων της νέας τάξης...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

Ο «ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ» ΑΝΑΝ: «Απροκάλυπτος εκβιασμός από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ανάν, ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε χθες, συνδέει ευθέως την αποδοχή του σχεδίου λύσης του Κυπριακού με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ο κ. Ανάν θέτει σαφές χρονοδιάγραμμα, με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης (12-13 Δεκεμβρίου) για την υπογραφή των βασικών σημείων του σχεδίου λύσης του Κυπριακού από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων» (Ν. Μελέτης - «ΕΘΝΟΣ»).

Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ: «Το απρόσκοπτο της ένταξης της Κύπρου διαφημίστηκε από την κυβέρνηση ως "νίκη του Ελσίνκι". Αλλά η λύση του κυπριακού προβλήματος έγινε στην πράξη προϋπόθεση. Η συμβατότητα με το κοινοτικό κεκτημένο είχε τεθεί ως όρος για αποδοχή της λύσης από την κυβέρνηση. Και δεν υπάρχει» (Αγγελική Σπανού - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ: «Τελεσίγραφο απευθύνει ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Κ. Ανάν με κείμενο οδηγιών του, στο οποίο αναφέρει ρητά πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε δεσμευτική συμφωνία πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο!» (Από το βασικό θέμα των «ΝΕΩΝ»).

«ΝΑΙ» ΚΑΙ ...ΤΕΛΟΣ: «Είναι, όμως, πράγματι, το σχέδιο Ανάν βάση για διαπραγμάτευση, δηλαδή μπορεί να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές; Οι δυνατότητες είναι πάρα πολύ περιορισμένες και θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι, με όσα προβλέπει το σχέδιο Ανάν, δεν υπάρχουν περιθώρια για ουσιαστική αλλαγή... Είναι σαφές ότι το πρώτο «ναι» αποδοχής του σχεδίου είναι και το τελευταίο» (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ: «Για την ελληνοκυπριακή πλευρά το δίλημμα, φυσικά, είναι αν θα αποδεχτεί μια λύση αμφισβητούμενης λειτουργικότητας και με τους συμβιβασμούς που αυτό συνεπάγεται ή αν θα την απορρίψει με κίνδυνο να οριστικοποιηθεί η διχοτόμηση του νησιού» (Από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Το ΚΚΕ καλεί το λαό σε κινητοποίηση - ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ «ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ».

ΤΑ ΝΕΑ: Με συνοδευτική επιστολή σε Κληρίδη, Ντενκτάς - ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΦΩΣ ΚΑΙ ΠΑΓΙΔΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ - Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΕΡΝΑ ΑΠ' ΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΘΗΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΤΡΕΜΕΙ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ.

ΑΥΓΗ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΕΙ ΓΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

ΕΣΤΙΑ: ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ - Κύπρος, ένταξις και ελληνοτουρκικά.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΘΑ ΦΩΝΑΞΟΥΝ, ΘΑ ΔΑΓΚΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ... ΘΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΟΥΝ!

ΧΩΡΑ: ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΗ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΙΡΑΚ ΚΑΛΕΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ - Ελπίδες αποφυγής πολέμου - Επικροτούν οι αγορές.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Καταπέλτης η έκθεση του Ελεγκτικού συνεδρίου - ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΝ ΦΕΪΝ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΕΚΡΗΞΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΘΕΛΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ; ΓΙΝΕ ΔΑΣΚΑΛΟΣ!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Διόλου «περιέργως»...«Το τελεσίγραφο αυτό για τη λύση - εξπρές του Κυπριακού, χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση, είναι οι "οδηγίες" που δίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στις δύο πλευρές στην Κύπρο, με τρόπο ωμό και κατηγορηματικό. Το τρισέλιδο αυτό κείμενο, με τον τίτλο "Σημείωμα Οδηγιών", δόθηκε χθες από την κυβέρνηση στα πολιτικά κόμματα, αλλά περιέργως δεν είχε συμπεριληφθεί στο φάκελο με το σχέδιο λύσης του κ. Ανάν, το οποίο διανεμήθηκε χθες το βράδυ στον Τύπο» (Κύρα Αδάμ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

«Ναι» σε προτεκτοράτο. «Το ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι ότι και η κυβέρνηση του κ. Σημίτη και η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως αυτή η πρόταση αποτελεί "αφετηρία" και "βάση" για διαπραγμάτευση. Γίνεται δηλαδή αποδεκτό εξαρχής ότι η Κύπρος μπορεί να είναι σε λίγο καιρό ένα κράτος, τυπικώς μόνο ανεξάρτητο, με χαρακτηριστικά ιδιότυπου προτεκτοράτου...» (Κ. Ι. Αγγελόπουλος - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Η ιστορία επαναλαμβάνεται...«Στο σχέδιο λύσης που εισηγείται ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού επαναβεβαιώνονται οι ισορροπίες που δημιουργήθηκαν στην Κύπρο με τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου του 1959... Το 1959 η τότε ελληνική κυβέρνηση Καραμανλή είχε αποδεχτεί και ο Μακάριος προσυπέγραψε τον ιστορικό συμβιβασμό ως το μόνο αντίδοτο στον άμεσο κίνδυνο διχοτόμησης» (Μακάριος Δρουσιώτης - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Ο ρόλος της ΕΕ: «Και η Ευρωπαϊκή Ενωση πάντως διαθέτει άσους που πρέπει να χρησιμοποιήσει. Θα πρέπει να εξακολουθήσει να τονίζει ότι παρότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς λύση είναι πιθανή, είναι πολύ προτιμότερη η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου» (ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ