Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Διόλου «περιέργως»...«Το τελεσίγραφο αυτό για τη λύση - εξπρές του Κυπριακού, χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση, είναι οι "οδηγίες" που δίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στις δύο πλευρές στην Κύπρο, με τρόπο ωμό και κατηγορηματικό. Το τρισέλιδο αυτό κείμενο, με τον τίτλο "Σημείωμα Οδηγιών", δόθηκε χθες από την κυβέρνηση στα πολιτικά κόμματα, αλλά περιέργως δεν είχε συμπεριληφθεί στο φάκελο με το σχέδιο λύσης του κ. Ανάν, το οποίο διανεμήθηκε χθες το βράδυ στον Τύπο» (Κύρα Αδάμ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

«Ναι» σε προτεκτοράτο. «Το ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι ότι και η κυβέρνηση του κ. Σημίτη και η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως αυτή η πρόταση αποτελεί "αφετηρία" και "βάση" για διαπραγμάτευση. Γίνεται δηλαδή αποδεκτό εξαρχής ότι η Κύπρος μπορεί να είναι σε λίγο καιρό ένα κράτος, τυπικώς μόνο ανεξάρτητο, με χαρακτηριστικά ιδιότυπου προτεκτοράτου...» (Κ. Ι. Αγγελόπουλος - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Η ιστορία επαναλαμβάνεται...«Στο σχέδιο λύσης που εισηγείται ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού επαναβεβαιώνονται οι ισορροπίες που δημιουργήθηκαν στην Κύπρο με τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου του 1959... Το 1959 η τότε ελληνική κυβέρνηση Καραμανλή είχε αποδεχτεί και ο Μακάριος προσυπέγραψε τον ιστορικό συμβιβασμό ως το μόνο αντίδοτο στον άμεσο κίνδυνο διχοτόμησης» (Μακάριος Δρουσιώτης - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Ο ρόλος της ΕΕ: «Και η Ευρωπαϊκή Ενωση πάντως διαθέτει άσους που πρέπει να χρησιμοποιήσει. Θα πρέπει να εξακολουθήσει να τονίζει ότι παρότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς λύση είναι πιθανή, είναι πολύ προτιμότερη η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου» (ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ