Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Τελεσίγραφο και από Σολάνα

Σαράντα ημέρες, καθώς και πολιτική βούληση είναι αρκετές για να διευθετηθεί το ζήτημα της επανένωσης της Κύπρου, δήλωσε χτες από την Αγκυρα ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Χαβιέ Σολάνα, αναφερόμενος στο σχέδιο λύσης που προτάθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν στις δύο πλευρές, ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή.

«Ζούμε με το πρόβλημα αυτό εδώ και πάνω από 40 χρόνια και ορισμένοι μπορεί να σκεφτούν ότι είναι πολύ δύσκολο να διευθετηθεί σε 30 ή 40 ημέρες. Αρχικώς αυτό μοιάζει αληθινό», εκτίμησε ο Χ. Σολάνα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αλλά όχι στην περίπτωση αυτή, όπου οι δυσκολίες είναι πολύ καλά γνωστές, τα προβλήματα είναι επίσης καλά γνωστά, οι λύσεις πολύ καλά γνωστές και εκείνο που μας λείπει είναι η πολιτική βούληση», πρόσθεσε ο ίδιος. «Θεωρώ ότι οι 40 ημέρες είναι υπεραρκετές» για να επιτύχουμε το στόχο του προβλήματος, επισήμανε ο Χ. Σολάνα.

Παράλληλα ο Χ. Σολάνα εξέφρασε ικανοποίηση από τις συνομιλίες που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ηγέτη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που κέρδισε τις πρόσφατες τουρκικές εκλογές.

Αναφερόμενος στα διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων αυτό της Κύπρου, τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Χ. Σολάνα εκτίμησε ότι «εάν εργαστούμε με δυναμισμό, πιστεύω ότι θα υπάρξει μια καλή πιθανότητα, ώστε τα όνειρα και οι προσδοκίες της Τουρκίας να βρουν μια απάντηση στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Κοπεγχάγης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ