Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Το "σχέδιο Ανάν" να επιστραφεί»

Η αλήθεια, που όλοι αυτές τις ημέρες προσπαθούν να την αποσιωπήσουν, να τη διαστρεβλώσουν ή να την ωραιοποιήσουν, ακούστηκε χτες μεγαλόφωνα από χιλιάδες κομμουνιστές στα Προπύλαια. Είναι η αλήθεια που όλοι όσοι ευθύνονται, απ' το 1974 έως σήμερα, για το ξεπούλημα της Κύπρου, την παρουσιάζουν θρασύτατα ως «αντιδραστικά επιχειρήματα», θέλοντας έτσι να κρύψουν τα τερατώδη ψέματά τους. Ο λαός όμως, της Ελλάδας και της Κύπρου, έχει μνήμη και γνώση. Εχει φωνή, έχει θέληση, έχει διάθεση για αγώνα, για κοινή δράση και πάλη. Η πρώτη απόδειξη δόθηκε χτες. Η αλήθεια, όσο κι αν επιχειρούν κάποιοι να τη φυλακίσουν στα συρτάρια τους, φωνάζει. Οι μνήμες ζητούν «εκδίκηση». Ο λαός ξέρει. «Ούτε σιωπή, ούτε διγλωσσία», είπε χαρακτηριστικά χτες ο Σπ. Στριφτάρης. Και οι χιλιάδες κομμουνιστές με τα συνθήματά τους και με τη δέσμευση ότι οι αγώνες τους θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση, έδειξαν ότι γνωρίζουν το σωστό δρόμο.

Ο κόσμος, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΚΚΕ και συγκεντρώθηκε από νωρίς το απόγευμα στα Προπύλαια, ξεκαθάρισε ότι δε θα συναινέσει στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, των Αμερικανών και των Ευρωπαίων, ότι θα αντισταθεί στη διχοτόμηση του μαρτυρικού νησιού, ότι δε θα γίνει συνήγορος της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και των συμφερόντων της «νέας τάξης πραγμάτων». Παράλληλα οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν το διεθνιστικό τους πνεύμα και την αλληλεγγύη τους τόσο στους Ελληνοκύπριους, όσο και στους Τουρκοκύπριους. «Το "σχέδιο Ανάν" να επιστραφεί, Κύπρος ενιαία και ανεξάρτητη».


Τα πανό τους, που είχαν απλωθεί κατά μήκος της Πανεπιστημίου, έδειχναν ακριβώς αυτές τις προθέσεις. Ενδεικτικό είναι ίσως το πανό της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», που είχε ζωγραφισμένη την Κύπρο και πάνω της καρφωμένο ένα μαχαίρι. Είναι το μαχαίρι που η ελληνική κυβέρνηση, με τη συναίνεση και άλλων πολιτικών δυνάμεων, βάζει ακόμα πιο βαθιά στο τόσο ταλαιπωρημένο νησί και στους κατοίκους του. Το σύνθημα του πανό, «Οχι στη διχοτόμηση», η λαϊκή απάντηση στα σχέδιά τους. «Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη. Καμιά υποταγή σε ΗΠΑ και ΕΕ», ήταν το σύνθημα του πανό της ΚΝΕ, ενώ αίσθηση προκάλεσε η «γυμνή» αλήθεια μιας πικέτας που έγραφε: «Κυβέρνηση Σημίτη: Εδώ έχουμε ξεπουλήσει όλη την Ελλάδα, στην Κύπρο θα κολλάγαμε;».

Αμέσως μετά την ομιλία του Σπ. Στριφτάρη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν να ανηφορίζουν την Πανεπιστημίου για να φτάσουν στα γραφεία του ΟΗΕ στο Σύνταγμα. Τα συνθήματα μαχητικά και ξεκάθαρα: «Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει», «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες φονιάδες των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών». Οταν η πορεία έφτασε στο ύψος της Βουλής, τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά επανάληψη ήταν: «Κυβέρνηση Σημίτη υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο» και «Να ποιοι είναι οι κεντροαριστεροί, του ΝΑΤΟ συνεργάτες και των λαών σφαγείς».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ισχυρή κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων. Κλούβες βρίσκονταν παραταγμένες στη Βασ. Σοφίας, με τους αστυνομικούς να έχουν σχηματίσει μπροστά τους «αλυσίδες», ενώ πάνοπλες διμοιρίες των ΜΑΤ έτρεχαν μπροστά απ' την ειρηνική πορεία σαν να επρόκειτο να συμβεί... χαλασμός. Οι διμοιρίες αυτές στήθηκαν μπροστά στα γραφεία του ΟΗΕ και δημιούργησαν εύλογα την εντύπωση ότι πραγματοποιούσαν «πρόβα τζενεράλε» ενόψει του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου. Οταν η πορεία έφτασε στον προορισμό της, φωνάχτηκαν ξανά τα ίδια συνθήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στο σύνθημα «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», και δόθηκε η υπόσχεση ότι το επόμενο ραντεβού θα δοθεί πάλι στους δρόμους.

Να σημειωθεί, ως στιγμιότυπο, ότι σε όλη τη διάρκεια της πορείας, αλλά και της συγκέντρωσης, οι διαδηλωτές μοίραζαν άρθρο του «Ριζοσπάστη» (σε φυλλάδια) με τον τίτλο «Η αλήθεια για το σχέδιο Ανάν». Η κίνηση αυτή έγινε στα πλαίσια της βαθύτατης ανάγκης που υπάρχει για σωστή ενημέρωση του ελληνικού λαού, έτσι ώστε να παρουσιαστούν στις πραγματικές τους διαστάσεις τα γεγονότα, κάτι που τονίστηκε επανειλημμένως στη χτεσινή συγκέντρωση. Γιατί μόνο αυτή η αλήθεια μπορεί να γίνει η φωτιά που θα κάψει τα ψέματα και τα σχέδιά τους...

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του Κόμματος, αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, καθώς και αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Εξορισθέντων - Φυλακισθέντων '67-'74 κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ