Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΚΥΠΡΟΣ
Στάση αναμονής ενόψει αποφάσεων

Η κυπριακή κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα μελετούν το «σχέδιο Ανάν», προκειμένου να τοποθετηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, για το κατά πόσο γίνεται αποδεκτό. Πάντως, με βάση τη μέχρι τώρα τοποθέτηση κυβερνητικών επισήμων και των μεγαλύτερων κομμάτων, η απάντηση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, αναμένεται να είναι θετική, αν και θα εκφραστούν σοβαρές επιφυλάξεις για ορισμένα θέματα, όπως η λειτουργικότητα του κράτους, η επιστροφή των προσφύγων και η διευθέτηση του θέματος των περιουσιών και η αποχώρηση των εποίκων.

Στο μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλ. Μαρκίδης, δήλωσε χθες ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι έτοιμη την ερχόμενη Δευτέρα να απαντήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ, εάν το αποδέχεται ως βάση για συζήτηση και διατύπωσε την εκτίμηση ότι την ερχόμενη εβδομάδα δεν πρόκειται να αρχίσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις, λόγω της καθυστέρησης στην επάνοδο του Ρ. Ντενκτάς. Διευκρίνισε, δε, ότι το «σχέδιο Ανάν» δεν προβλέπει συνέχιση των διαπραγματεύσεων, εάν μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης δεν υπάρξει η προσυπογραφή των τμημάτων, που ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει προσδιορίσει στο σχέδιό του. Κι αυτό, γιατί, όπως εξήγησε ο γενικός εισαγγελέας, ο Κ. Ανάν πιστεύει πως η δυνατότητα για λύση του Κυπριακού εξαντλείται με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Γ. Κασουλίδης είπε χθες ότι το ερώτημα, κατά πόσον το χρονοδιάγραμμα είναι ανέφικτο, θα απαντηθεί στην πράξη. «Η πρωτοβουλία, σημείωσε, χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο μέρη: Πρώτον, τη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών για την οποία τίθεται το χρονικό όριο της 12ης Δεκεμβρίου και, δεύτερον, εφ' όσον υπάρξει συμφωνία, στην τεχνικοοικονομική επεξεργασία διαφόρων θεμάτων, οπότε θα υπάρξει και παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος θα δώσει τις δικές του εισηγήσεις.

Οσον αφορά στο ΑΚΕΛ, θα συνέλθει σήμερα το ΠΓ για να συζητήσει το θέμα. Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται από τη Λευκωσία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας εισηγήθηκε χθες αλλαγή της διαδικασίας που προτείνεται από τον Κόφι Ανάν με το σχέδιό του για λύση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία κατατίθεται με τελεσιγραφικό τρόπο και προειδοποίησε για κινδύνους επίλυσης του Κυπριακού με τρόπο που θα αδικεί κατάφωρα την ελληνοκυπριακή πλευρά. Μίλησε, επίσης, για εκβιασμό, από αυτούς οι οποίοι βρίσκονται πίσω από το σχέδιο και οι οποίοι συνδέουν τη λύση του Κυπριακού με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Ερχονται τελεσιγραφικά, είπε, να μας πουν, θα το δεχτείτε θέλετε δε θέλετε έως τον Δεκέμβριο γιατί θα εξαρτηθεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Οσοι βρίσκονταν πίσω από αυτόν τον εκβιασμό, μας έλεγαν ότι δε θα συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι σαφέστατο ότι το σχέδιο χρειάζεται σοβαρότατη και σκληρή διαπραγμάτευση χωρίς αυστηρά όρια».

Αναφορικά με την κυριαρχία, την ιθαγένεια και το νέο κράτος, είπε ότι χρειάζονται εξηγήσεις και διευκρινίσεις, ώστε να γνωρίζουμε αν οι διατυπώσεις μάς καλύπτουν. Μίλησε ακόμη για πονηριά των αρχιτεκτόνων του σχεδίου, αφού, όπως είπε, βάζουν διάφορα θέματα που ικανοποιούν τη μια πλευρά και σε άλλα σημεία βάζουν το ίδιο θέμα με τρόπο που ικανοποιεί την άλλη πλευρά, μισοαναιρώντας τα προηγούμενα.

Ημέρα ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους πριν από 19 χρόνια, οργανώνονται από διάφορες οργανώσεις εκδηλώσεις καταδίκης. Οι εκδηλώσεις καταδίκης θα κορυφωθούν σήμερα με συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία προς το οδόφραγμα του «Λήδρα Πάλας». Το ΑΚΕΛ οργανώνει σήμερα αντικατοχική εκδήλωση στο οδόφραγμα, με ομιλητή τον ΓΓ Δημήτρη Χριστόφια. Το ΑΚΕΛ, στην ανακοίνωσή του, επισημαίνει την κρισιμότητα των στιγμών με την υποβολή του «σχεδίου Ανάν» και τονίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά διεκδικεί το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης, ώστε η λύση που θα επιτευχθεί να είναι προς το συμφέρον του συνόλου των Κυπρίων και προς το συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ