Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η άποψη του ΚΚΕ

Η τεκμηριωμένη κριτική αποτίμηση του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό εκ μέρους του ΚΚΕ ενόχλησε και μάλιστα αρκετά και αρκετούς. Η ξεκάθαρη θέση του, απορριπτική και καταγγελτική του σχεδίου, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Ακούστηκε και γράφτηκε ότι το ΚΚΕ «βιάστηκε να τοποθετηθεί» καθώς και ότι «κακώς εξέφρασε γνώμη», (θα συμπληρώναμε εμείς πως «κακό» για τους κατηγόρους του ήταν το ότι εξέφρασε τη συγκεκριμένη γνώμη!)...

Η πρώτη «μομφή» είναι μάλλον άτοπη - γι' αυτό και αποσύρθηκε πολύ σύντομα - μιας και το περιεχόμενο του σχεδίου ήταν λίγο πολύ γνωστό και προ πολλού είχε δρομολογηθεί η προτεινόμενη σήμερα «λύση», μια «λύση» που φέρει τη σφραγίδα της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης, μια λύση επικίνδυνη και πολλαπλά επιζήμια, όπως επίσης προ πολλού το ΚΚΕ είχε επισημάνει ότι η Κύπρος οδεύει στη διχοτόμηση. Η δεύτερη «μομφή» συνιστά ατόπημα για όσους τη διατύπωσαν, συν τοις άλλοις γιατί είναι αυτοί οι ίδιοι που ένθερμα υπερασπίζονται την αλληλουχία και τον αλληλοεπηρεασμό φαινομένων και γεγονότων, ακόμα κι αν εκ πρώτης όψεως μοιάζουν άσχετα μεταξύ τους, στα πλαίσια της περιλάλητης «παγκοσμιοποίησης». Το ΚΚΕ έχει γνώμη για όλα κι αυτό είναι δικαίωμα και υποχρέωσή του. Αλλωστε το ίδιο ισχύει για όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Οφείλει να έχει γνώμη πολύ περισσότερο για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας όπως είναι το Κυπριακό, ένα ζήτημα που επηρεάζει την Ελλάδα, που μπορεί να επηρεάσει, αναλόγως της «λύσης» που τελικά θα δοθεί, θετικά ή αρνητικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Το ΚΚΕ λοιπόν, ως όφειλε, διατύπωσε καθαρά και ξάστερα τη γνώμη του, εκτιμώντας και ότι βοηθά τον αγώνα του κυπριακού λαού στη λήψη των τελικών δικών του αποφάσεων, μιας και γνωρίζει ότι είναι ο κυπριακός λαός που θα αποφασίσει. Και δεν το γνωρίζει απλώς, αλλά δήλωσε εξαρχής ότι θα σεβαστεί την όποια απόφασή του και θα σταθεί στο πλευρό του.

Το πρόβλημα βέβαια των επικριτών του ΚΚΕ δεν έχει να κάνει με το ότι αυτό εκφράζει τη γνώμη του, αλλά η ουσία της γνώμης του, το γεγονός ότι υπάρχει και μια επί της ουσίας, μακριά από κάθε δημαγωγία και λαϊκισμό, διαφορετική γνώμη. Πολύ περισσότερο, ενοχλούνται γιατί γνωρίζουν ότι η γνώμη του είναι τεκμηριωμένη και (δυστυχώς) με μεγάλες πιθανότητες επαλήθευσης. Οπως άλλωστε επαληθεύτηκαν κι άλλες θέσεις του που είχαν εξίσου ενοχλήσει και για τις οποίες είχε στηλιτευτεί για κινδυνολογία έως και για «προδοσία», όπως στις περιπτώσεις του Οσλο, του Ελσίνκι, του Κοσσυφοπεδίου, του Μακεδονικού παλιότερα κ.ά.

Το ΚΚΕ θα συνεχίζει να εκφράζει τις απόψεις και τις θέσεις του ανεξάρτητα αν αυτές αρέσουν ή όχι, άλλωστε το να είναι αρεστή η φωνή του δεν αποτέλεσε ποτέ το κριτήριό του, ούτε το αν θα εισπράξει μεγάλο κόστος. Και είναι το ΚΚΕ αυτό που πρώτο εύχεται να διαψευστεί, γιατί αν τα πράγματα είναι διαφορετικά, κάτι τέτοιο θα ήταν προς όφελος των λαών της Κύπρου, των λαών όλης της περιοχής. Ο χρόνος θα δείξει. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι η πολυπόθητη για πολλούς φίμωση του ΚΚΕ και η απομάκρυνσή του από θεμελιώδεις αρχές του.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ