Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Θέλει «αλλαγές» στο «σχέδιο Ανάν»...

Μετά τις επαφές που θα έχει σήμερα με τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αύριο με τον πρόεδρο Κληρίδη αναμένεται να αποσαφηνίσει τη θέση του για το «σχέδιο Ανάν» ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Κ. Καραμανλής που δεν έχει ακόμα δηλώσει επίσημα αν δέχεται το σχέδιο ως βάση διαπραγμάτευσης, επιχειρεί να «ισορροπήσει» μεταξύ της επιθυμίας των ΗΠΑ και της ΕΕ να λυθεί «επώδυνα» το Κυπριακό μέχρι την Κοπεγχάγη και της «απειλής» να αφήσει «χώρο» για ένα ακροδεξιό κόμμα που μπορεί να του στοιχίσει τις επόμενες εκλογές. Γι' αυτό ο Κ. Καραμανλής εμφανίζεται να επιμένει στην ανάγκη να δοθεί σκληρή μάχη για να αλλάξουν ορισμένες άσχημες πλευρές του «σχεδίου Ανάν», παρόλο που γνωρίζει ότι τα περιθώρια για «διαπραγματεύσεις» είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα.

Στη συνάντηση που είχε χθες με τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Κύπρου - ΕΕ, Γ. Βασιλείου, ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του κόμματός του για την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, σύμφωνης με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εναρμονισμένης με το κοινοτικό κεκτημένο. Ταυτόχρονα δεν έκρυψε την ανησυχία του για το τελεσίγραφο του Κόφι Ανάν επισημαίνοντας ότι «ακόμη και στην περίπτωση μη επίτευξης λύσης, κατά τη συνάντηση κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη θα πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Παράλληλα ο Κ. Καραμανλής εμφανίζεται υπέρμαχος της «εθνικής ομοψυχίας» και μάλιστα δε δίστασε σε αυτό το πλαίσιο να εντάξει το νόημα του γιορτασμού του Πολυτεχνείου. Μιλώντας σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για την εξέγερση του Νοέμβρη επιχείρησε να «κλείσει» το νόημά της στα... νεοφιλελεύθερα οράματά του και στις κομματικές επιδιώξεις του. Ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε να εννοηθεί ότι το νόημα του Πολυτεχνείου είναι να φύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ! Συνδέοντας το Πολυτεχνείο με το Κυπριακό είπε ότι «η φωνή του Πολυτεχνείου ενώνεται σήμερα με τη φωνή της Κύπρου», ξεχνώντας πώς φτάσαμε και στα δύο...

Αναφερόμενος στη θέση της ΝΔ στο «σχέδιο Ανάν» ο Πρ. Παυλόπουλος είπε (στο «Σκάι») ότι «θα δούμε αν αποτελεί βάση προς διαπραγμάτευση. Αν όμως -συνέχισε- αποτελέσει βάση προς διαπραγμάτευση, υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν, αν θέλουμε αυτό το κείμενο να οδηγήσει σε μια βιώσιμη λύση». Παράλληλα ζήτησε να καταστεί σαφές και προς τον ΟΗΕ ότι «η πορεία της Κύπρου στην ΕΕ δεν έχει καμία σχέση με την επίλυση του κυπριακού» (σ.σ. λες και δεν το ξέρει...).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβληματισμός στην ελληνοκυπριακή πλευρά(2002-12-12 00:00:00.0)
Ιδού οι απαιτήσεις μας(2002-12-05 00:00:00.0)
Κινητικότητα σ' όλα τα μέτωπα(2002-12-04 00:00:00.0)
Εύχονται λύση του Κυπριακού, ετοιμάζονται για ένταξη της νότιας Κύπρου(2002-11-20 00:00:00.0)
Συντονισμένη με την κυβέρνηση(2002-11-16 00:00:00.0)
Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα(2002-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ