Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Παζάρι από την Αγκυρα

Ετοιμη για τη διχοτομική λύση η Αθήνα

Με προπέτασμα το σχέδιο Ανάν η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχτεί τη διχοτόμηση της Κύπρου η οποία φαντάζει αναπόφευκτη, είτε υιοθετηθεί είτε όχι το αμερικανοβρετανικό κατασκεύασμα που περιτυλίγει με το κύρος (;) του ο ΓΓ του ΟΗΕ. Μάλιστα, η Αθήνα «προκαλεί» την τουρκική πλευρά, με την ετοιμότητά της για υπογραφή της Συμφωνίας μέσα στις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη, όπως το ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ. Η Αγκυρα, πάντως, δε φαίνεται να «τσιμπάει» και σε γενικές γραμμές, αν και αποστέλλει αντιφατικά μηνύματα, αντιμετωπίζει με περισσότερες επιφυλάξεις το σχέδιο Ανάν.

Χτες ο πρωθυπουργός, από τη Βαρσοβία όπου βρίσκεται, κλιμάκωσε την πρόκληση, δηλώνοντας ότι «μπορούμε να υπερβούμε τις δυσκολίες, αν το άλλο μέρος, δηλαδή η Τουρκία συμφωνήσει. Αν αυτό συμβεί, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης στις 12 Δεκεμβρίου». Εδώ, βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία για την υιοθέτηση της «βασικής συμφωνίας» αποτελεί απαίτηση του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ζεστό - κρύο από Αγκυρα

Το σκηνικό με τις διφορούμενες δηλώσεις των αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης συνεχίστηκε και χτες. Ο Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, που παραμένει υπουργός Εξωτερικών στο μικρό - αλλά κρίσιμο για τις αποφάσεις επί του Κυπριακού όπως αποδεικνύεται - αυτό διάστημα, δήλωσε ότι «το σχέδιο Ανάν έγινε για να εξυπηρετήσει τα σχέδια άλλων και όχι την επίλυση του Κυπριακού» και προσδιόρισε ότι στόχος των προτάσεων είναι «να ικανοποιήσει την ΕΕ και έτσι να ενταχθεί ανώδυνα η Κύπρος». Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι «το σχέδιο εξαλείφει τελείως τη διζωνικότητα. Θα δημιουργήσει νέους πρόσφυγες. Δεν επιδέχεται συζήτηση», εκτίμησε ο κ. Γκιουρέλ που χαρακτήρισε το σχέδιο «μεγάλη απώλεια για τους Τουρκοκυπρίους». Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του σημείωσε ότι «η αποδοχή του σχεδίου θα σήμαινε ότι η αντίσταση επί 40 χρόνια των Τουρκοκυπρίων θα αποδεικνυόταν μάταιη» και εξειδικεύοντας τις αντιρρήσεις του πρόσθεσε ότι «τα σημεία για το εδαφικό και τους πρόσφυγες είναι απαράδεκτα και δε συζητούνται καν. Δε γίνονται διαπραγματεύσεις για αυτά».

Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε και το νικητή των πρόσφατων εκλογών στην Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν, ότι ακολουθεί «ανεύθυνη» εξωτερική πολιτική. «Αν ο Ερντογάν δεν απαλλαγεί από το κόμπλεξ να γίνει δεκτός στη Δύση τότε θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στην Τουρκία». Ο Σ. Γκιουρέλ κατηγόρησε και πάλι τα Ηνωμένα Εθνη ότι διοχέτευσαν στην ελληνική πλευρά τις προτάσεις και ότι «έγιναν διορθώσεις σύμφωνα με επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς». «Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει για το τι συνιστά για μας κόκκινη γραμμή. Τα δικά μας απαράβατα. (καθεστώς ισοτιμίας - στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας). Δε σεβάστηκαν την κατάσταση της υγείας του Ντενκτάς και ότι δεν υπάρχει ακόμα στην Τουρκία κυβέρνηση. Ετσι είναι εμφανές ότι εξυπηρετούνται συμφέροντα άλλων», είπε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν και για τις επαφές που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. «Ο κ. Σημίτης δυο φορές πριν από τις εκλογές στην Τουρκία είχε επαφές με τον Ερντογάν και ο Ερντογάν του είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» είπε ο κ. Γκιουρέλ και επικαλέστηκε μάλιστα τον ελληνικό Τύπο, λέγοντας ότι «σύμφωνα με "ΤΟ ΒΗΜΑ" και μετά τις εκλογές και το πρόβλημα των δηλώσεων του Ερντογάν για το βελγικό μοντέλο, ο Ερντογάν ξανακάλεσε τον κ. Σημίτη και του είπε να μην ανησυχεί». «Αν αυτό δε διαψευστεί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», είπε ο κ Γκιουρέλ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε πάλι να κινηθεί ο δικαστικός μηχανισμός εναντίον του νέου ηγέτη της Τουρκίας.

Ο Αμπτουλάχ Γιούλ, ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Τ. Ερντογάν, προφανώς για να απαντήσει στον Σ. Γκιουρέλ, δήλωσε ότι «το Κυπριακό αποτελεί πρόβλημα που δεν μπορεί να αγνοηθεί και πρέπει να επιλυθεί». Η απάντηση, ωστόσο, «χάθηκε» από το θόρυβο της δήλωσης του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Χιλμί Οζκόκ, ο οποίος μίλησε για ύπαρξη δύο κρατών και ένα νέο συνεταιρικό κράτος. Ο στρατηγός, έφτασε στα Κατεχόμενα, όπου θα βρεθεί τελικά και ο Ερντογάν, πριν επισκεφτεί στις 18 του μηνός την Αθήνα, για τον γιορτασμό της επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Κατά την άφιξή του, αφού μίλησε για ύπαρξη δύο κρατών και ένα νέο συνεταιρικό κράτος, είπε ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή εναντίον των Τουρκοκυπρίων και επανέλαβε τον εκβιασμό ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα απειλήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Αθήνα

Στην Αθήνα, οι τουρκικές αντικρουόμενες δηλώσεις δημιουργούν αμηχανία και ερωτηματικά. Κύκλοι του ΥΠΕΞ εκτιμούν πάντως, ότι οι αντικρουόμενες δηλώσεις εντάσσονται στο διαπραγματευτικό παιχνίδι των Τούρκων. Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως η τουρκική στάση θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Γκρόσμαν και κυρίως μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας της Τουρκίας στα τέλη Νοέμβρη. Μέχρι τότε, θα έχει διαμορφωθεί και η τακτική της ελληνικής πλευράς, αφού το Σάββατο θα έρθει στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου για διαβουλεύσεις. Στην οριστικοποίηση της ελληνικής θέσης, ασφαλώς θα παίξει ρόλο και η επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον στις 27 και 28 του Νοέμβρη, όπου θα συναντηθεί με την Κοντολίζα Ράιζ και πιθανότατα με το Κ. Πάουελ.

Ως προς τις δηλώσεις Γκιουρέλ, τοποθετήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που τις χαρακτήρισε «ιδιαίτερα έντονες και αρνητικές», λέγοντας μάλιστα ότι αυτές ακριβώς οι δηλώσεις αποδεικνύουν ότι «η δική μας πλευρά πρέπει να μείνει ενωμένη και να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις με ομοψυχία και αποφασιστικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ