Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Χάνεϊ: Η ένταξη συνδέεται με το σχέδιο Ανάν

Το κατά πόσον έχει λυθεί ή όχι το Κυπριακό θα ληφθεί υπόψη στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Βρετανός διαμεσολαβητής στο Κυπριακό, Ντέιβιντ Χάνεϊ, σε συνέντευξή του προς την Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC.

Ο λόρδος Χάνεϊ διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προτιμούσε την ένταξη ενός επανενωμένου νησιού και πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, πως κάθε απόφαση θα ληφθεί υπό το φως των περιστάσεων της συγκεκριμένης στιγμής. «Δεν είμαστε ακόμη στις 12 Δεκεμβρίου, είμαστε στις 14 Νοεμβρίου και ένας από τους παράγοντες που θα καθορίσουν τις περιστάσεις θα είναι και το αν έχει επιτευχθεί συμφωνία από τώρα μέχρι τότε. Δεν μπορώ να σας πω τίποτα περισσότερο από αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Χάνεϊ.

Βάσει του σχεδίου επίλυσης που κατέθεσε ο Κόφι Ανάν, δε θα μπορούν να πραγματοποιηθούν διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις από την Κύπρο χωρίς την έγκριση της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας, η οποία δεν ανήκει στην ΕΕ. Επ' αυτού, ο Βρετανός διπλωμάτης υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι κοινό χαρακτηριστικό όλων των προτάσεων για το Κυπριακό πάντοτε ήταν ότι δεν πρέπει να υπάρχει άλλη μορφή στρατιωτικής δράσης στο Νησί εκτός από την εγκατάσταση ενός μικρού αριθμού τουρκικών και ελληνικών δυνάμεων και μιας αποστολής του ΟΗΕ. Ο Ντέιβιντ Χάνεϊ είπε επίσης ότι δεν έχει νόημα, υπό το πρίσμα μιας αποστρατιωτικοποιημένης Κύπρου, η ιδέα των ευρωπαϊκών στρατιωτικών επιχειρήσεων με βάση τη Νήσο. Και κατέληξε λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι συμβάσεις καθιστούν σαφές πως υπάρχουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εδαφική και τη συνταγματική ακεραιότητα της Κύπρου και των κρατιδίων, όπως είπε, που την αποτελούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ