Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
Πανηγυρίζουν την εισβολή, επιφυλάσσονται για το «σχέδιο»

Συγκρατημένα αισιόδοξες, επιφυλακτικές έως και εντελώς αρνητικές είναι οι αντιδράσεις στο «σχέδιο Ανάν» της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς. Την ίδια στιγμή που η συζήτηση καλά κρατεί, στα Κατεχόμενα ετοιμάζονται να γιορτάσουν την επέτειο των 19 χρόνων από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, παρουσία του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ, ενώ σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο 4 σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κατέπλευσαν χτες στο κλειστό λιμάνι της Κερύνειας.

«Νέα σελίδα» για την Κύπρο χαρακτήρισε το «σχέδιο Ανάν» ο Ραούφ Ντενκτάς και δήλωσε ότι θα το μελετήσει προσεκτικά πριν δώσει την απάντησή του τη Δευτέρα, οπότε λήγει η προθεσμία. Η δήλωσή του έχει ως εξής: «Γυρίσαμε νέα σελίδα (...). Πρόκειται για ένα περιεκτικό ντοκουμέντο. Εγώ έχω πολλά να προσέξω εκεί μέσα. Τα πιο σημαντικά είναι τα θέματα που αφορούν το κράτος μας, την κυριαρχία μας, την ταυτότητά μας και, φυσικά, το έδαφός μας».

Το «σχέδιο Ανάν» αξιολόγησε και το λεγόμενο «Υπουργικό Συμβούλιο» στα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» Τ. Ερτουγρούλογλου ενημέρωσε τους ψευδοϋπουργούς. Ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, δήλωσε ότι το εδαφικό, το θέμα των περιουσιών και η επιστροφή Ελληνοκυπρίων προσφύγων είναι θέματα που απασχολούν την τουρκοκυπριακή πλευρά κι ότι θα συνεχίσουν την αξιολόγηση της κατάστασης.

Στο μεταξύ, ο συντονιστής του Εθνικού Λαϊκού Κινήματος στα Κατεχόμενα Τανέρ Ετκίν δήλωσε ότι το σχέδιο λύσης που υπέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν «έχει χαρακτήρα εγγράφου κι ότι αυτό είναι γεμάτο παγίδες». Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Τ. Ετκίν ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο δόθηκε στην Ελλάδα και στην ελληνοκυπριακή πλευρά προ δεκαημέρου και ότι στη διάρκεια του δεκαημέρου αυτού έγιναν αλλαγές υπέρ της ελληνικής πλευράς λόγω των αντιδράσεών της.

Η εθνικιστική τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Βολκάν» με ολοσέλιδη αγγελία της καλεί τους Τουρκοκύπριους να υποδεχτούν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και ως ημερομηνία επιστροφής του αναφέρει το Σάββατο, 16 Νοεμβρίου. Η εφημερίδα καλεί όλους τους Τουρκοκυπρίους να βρεθούν στην «παλλαϊκή υποδοχή» του κατοχικού ηγέτη. Η αγγελία αναφέρεται και στα συνθήματα που θα κυριαρχούν με αποδέχτες, όπως γράφει, το δίδυμο Ελληνοκυπρίων και Ελλάδας που «έχουν αιματοβαμμένα χέρια, συμπεριφέρονται εχθρικά προς τους Τούρκους και εφαρμόζουν εμπάργκο, καθώς και στις δυνάμεις τρίτων χωρών που ασκούν πιέσεις επί των Τούρκων».

Ο τουρκοκυπριακός λαός, γράφει η εφημερίδα, «στηρίζει και εμπιστεύεται τον πρόεδρό του Ντενκτάς και δεν πρόκειται να προβεί σε παραχωρήσεις από τις εγγυήσεις της μητέρας μας Πατρίδας, την ισότητα της Μητέρας Πατρίδας, την ισότητα της κυριαρχίας μας, το κράτος μας». Την αγγελία υπογράφουν 15 οργανώσεις που υπάγονται στο Εθνικό Λαϊκό Κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ