Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς είδε ο Τύπος τη στάση του ΚΚΕ

Διαφορετική, από εφημερίδα σε εφημερίδα, ήταν η αντιμετώπιση της προχθεσινής ανακοίνωσης του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το Κυπριακό και της συνέντευξης Τύπου της ΓΓ Αλ. Παπαρήγα για το ίδιο θέμα. Ωστόσο, κοινός παρονομαστής των σχετικών ρεπορτάζ ήταν η ανάδειξη της ξεκάθαρης και αρνητικής τοποθέτησης του ΚΚΕ απέναντι στο «σχέδιο Ανάν».

Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» στην 1η σελίδα της είχε το εξής αναγγελτικό: «Αλ. Παπαρήγα: Συγκεκαλυμμένη συνομοσπονδία και συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση». Στο ρεπορτάζ σε εσωτερική σελίδα με τον τίτλο «ΚΚΕ: Υπό κηδεμονία συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση» γίνεται παρουσίαση της συνέντευξης Τύπου με την επισήμανση ότι ήταν η πρώτη συνέντευξη ηγέτη κόμματος για το συγκεκριμένο θέμα. Στο ρεπορτάζ δίνεται έμφαση στην αναφορά της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ότι «πρόκειται για συγκεκαλυμμένη συνομοσπονδία συγκεκαλυμμένης διχοτόμησης» και τονίζεται: «Η κ. Παπαρήγα εμφανίστηκε και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με την ίδια απορριπτική του σχεδίου Ανάν θέση, που είχε πάρει τη Δευτέρα».

Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» περιορίστηκε σε ένα μονόστηλο εσωτερικής σελίδας με τον τίτλο: «ΚΚΕ: Παγίδα, απαράδεκτο και επικίνδυνο», όπου αφού υπογραμμίζεται το σημείο της ανακοίνωσης του Κόμματος που αναφέρει ότι «το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση», σημειώνεται ανάμεσα στ' άλλα: «Ο Περισσός κατέγραψε ένα προς ένα τα σημεία του σχεδίου Ανάν, από τα οποία - όπως υποστηρίζει - προκύπτει ότι "καθιερώνεται ένα ιδιόμορφο καθεστώς κράτους, μοναδικού στα χρονικά του διεθνούς δικαίου, που αποτελεί μια συγκαλυμμένη μορφή Συνομοσπονδίας και μια συγκαλυμμένη διχοτόμηση"».

Τα «ΝΕΑ» σ' ένα μικρό δίστηλο με τίτλο «Συλλαλητήριο οργανώνει το ΚΚΕ» κάνει μια περιορισμένη αναφορά στη συνέντευξη Τύπου της Αλ. Παπαρήγα, αναδεικνύοντας το θέμα της κινητοποίησης. Το δε «ΒΗΜΑ» ούτε είδε ούτε άκουσε τίποτα.

Το «ΕΘΝΟΣ» σε ρεπορτάζ με τον τίτλο «Αλέκα Παπαρήγα: Το νέο κράτος θα είναι όμηρος σε ΕΕ, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία» σημειώνει: «Τη διαφωνία της με το περιεχόμενο του σχεδίου Ανάν εξέφρασε εκ νέου χθες η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού».

Η «ΑΥΓΗ» βλέπει «διάσταση απόψεων με το ΑΚΕΛ» όπως γράφει στον υπέρτιτλο του ρεπορτάζ που έχει τον τίτλο «Το ΚΚΕ απορρίπτει το σχέδιο Ανάν», όπου γίνεται παρουσίαση αποσπασμάτων της ανακοίνωσης του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» γράφει σε σχετικό ρεπορτάζ με τον τίτλο «Αλ. Παπαρήγα: Συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση η λύση που προωθείται»: «Η κ. Παπαρήγα είπε ότι εγκαταλείπεται η ουσία του κυπριακού προβλήματος που είναι ένα ζήτημα εισβολής και κατοχής και σημείωσε ότι "δεν μπορεί να είναι βιώσιμο σχήμα"».

Ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» παρουσιάζει το θέμα σε ένα ρεπορτάζ με τίτλο «Παπαρήγα: Απαράδεκτο και επικίνδυνο το σχέδιο».

Ορισμένες εφημερίδες παρουσιάζουν από κοινού τη στάση του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ.

Η «ΑΥΡΙΑΝΗ» έχει σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο «Παπαρήγα και Τσοβόλας απορρίπτουν το σχέδιο Ανάν».

Ο «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ» του Δ. Μήτση που έχει σχετική αναφορά και στην πρώτη σελίδα σε ρεπορτάζ με τίτλο «Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση το σχέδιο Ανάν» ανάμεσα στα άλλα αναφέρει: «Παγίδα θεωρεί το ΚΚΕ το σχέδιο που επιδόθηκε προς διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού, κυρίως όσον αφορά στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων του λαού της νήσου, καθώς προτείνει λύσεις που έχουν υπαγορευτεί από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό». Στο ίδιο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και στη σχετική ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ.

Η «ΒΡΑΔΥΝΗ» έχει σχετικό ρεπορτάζ με τον τίτλο «Για σχέδιο - παγίδα μιλούν Περισσός και ΔΗΚΚΙ».

Η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», είδε «"Πατριωτικό Μέτωπο" Αλέκας, Λιάνας, Τσοβόλα», σύμφωνα με τον τίτλο του ρεπορτάζ που φιλοξενεί, όπου αναφέρει: «Διπλό "όχι" στην αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης χθες από ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ, με παράλληλο άνοιγμα σε προσωπικότητες του "πατριωτικού χώρου"».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυθαίρετες εκτιμήσεις(2004-04-28 00:00:00.0)
Ο «Ρ» κόντρα στο «κλίμα ευφορίας»(2004-04-01 00:00:00.0)
Αποδοχή του σχεδίου ως «εκκίνηση συζητήσεων»(2004-04-01 00:00:00.0)
Τους καλείτε να αποφασίσουν για «ευρωδιχοτόμηση» ή «τουρκοδιχοτόμηση»(2002-12-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2002-12-18 00:00:00.0)
Προωθούνται τα σχέδια διχοτόμησης(2002-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ