Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Τελεσίγραφα δε δέχονται οι λαοί»

Χαρακτηριστικό το πανό στην πορεία των κομμουνιστών στη θεσσαλονίκη

Motion Team

Χαρακτηριστικό το πανό στην πορεία των κομμουνιστών στη θεσσαλονίκη
«Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Κύπρος δεν είναι προτεκτοράτο», διαδήλωσε χθες ο λαός της Θεσσαλονίκης και ορθώνοντας το ανάστημά του διαμήνυσε: «Τελεσίγραφα δε δέχονται οι λαοί, στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή»! Μέσα από μια πραγματικά μεγάλη συγκέντρωση, που έγινε χθες βράδυ στο χώρο μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου, ο λαός της Θεσσαλονίκης καταδίκασε την καλοσχεδιασμένη προσπάθεια επιβολής της απαράδεκτης λύσης που προτείνεται για τη δήθεν δίκαιη επίλυση του Κυπριακού. Υψωσε τα λάβαρα του αγώνα και προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τον αγώνα για να μην περάσει το διχοτομικό σχέδιο του Κ. Αναν.

Στο χώρο στήθηκε συμβολικά ένα πένθιμο σκηνικό για να καταδείξει τη μεθόδευση «ενταφιασμού» του κυπριακού ζητήματος. Διαβάστηκε το ποίημα του Οδ. Ελύτη «Χρυσοπράσινο φύλλο» για να αναδειχτεί η επιθυμία του λαού για Κύπρο της ειρήνης και όχι ορμητήριο των ΝΑΤΟικών. Εκεί μίλησε ο Ηλίας Γκουτζιγιάννης μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ και ξεκαθάρισε πως ο λαός με τη συμμετοχή του στην πρώτη αυτή μεγάλη διαδήλωση στέλνει μήνυμα ανυποταγής και δηλώνει: «Υπερασπιζόμαστε την ειρήνη στην περιοχή, τον κυπριακό λαό, εναντιωνόμαστε στο "σχέδιο Ανάν". Υπερασπιζόμαστε την ενιαία ανεξάρτητη Κύπρο. Με τη συμπαράστασή μας αυτή υπερασπιζόμαστε και το δικό μας δικαίωμα, ως λαός, να λύνουμε τα οποιαδήποτε ζητήματα ανακύπτουν, χωρίς ξένες επεμβάσεις, το δικαίωμα της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας». Και σημείωσε την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του λαού, ώστε να ξεσκεπαστούν τα σχέδια και οι στόχοι των ιμπεριαλιστών.


Motion Team

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης η οποία με ενδιάμεσο σταθμό το αμερικάνικο προξενείο, κατέληξε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Σε όλη τη διαδρομή, οι κομμουνιστές μαζί με τους υπόλοιπους διαδηλωτές, με μια φωνή διαδήλωναν: «ΕΟΚ - Ανάν - Αμερικανοί προωθούν τη λύση τη διχοτομική», «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός»...

Εξω από το αμερικανικό προξενείο έδειξαν παραστατικά το σχέδιο των ιμπεριαλιστών για διχοτόμηση της Κύπρου και απαίτησαν: «go home killer».

Στη συγκέντρωση που οργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων συμμετείχαν στελέχη και εκλεγμένοι νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», συνδικαλιστές, εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, του ΙΝΚΑ και της Κίνησης Πολιτών, της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Στις άλλες πόλεις

Με μαζικές συγκεντρώσεις, πορείες, πικετοφορίες και άλλες μορφές διαμαρτυρίας, ο λαός της Μακεδονίας και της Θράκης εξέφρασε χθες βράδυ την απόφασή του να αντισταθεί αγωνιστικά, ώστε να αποτρέψει την επιβολή του «σχεδίου Ανάν» για την Κύπρο.

Από τη Φλώρινα μέχρι και την Αλεξανδρούπολη ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία ύψωσαν τα λάβαρα και τις γροθιές και διαδήλωσαν την απαίτηση για «Κύπρο Ενιαία Ανεξάρτητη».

Στο Κιλκίς έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Ειρήνης, όπου μίλησε ο Τ. Καΐκης, στέλεχος του Κόμματος. Παραβρέθηκαν συνδικαλιστές, αιρετοί της Αυτοδιοίκησης και μαζικά ο εργαζόμενος λαός. Ακολούθησε μαχητική πορεία.

Αντίστοιχα μαχητική και μαζική συγκέντρωση και πορεία έγινε και στην πόλη των Σερρών.

Στην Αλεξανδρούπολη, η συγκέντρωση έγινε μπροστά στο Δημαρχείο. Μίλησε ο Δ. Κουκουράβας, γραμματέας της ΝΕ Εβρου. Ακολούθησε μια μεγάλη σε μαζικότητα διαδήλωση στους δρόμους της πόλης.

Μαζική ήταν και η συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Εκεί μίλησε ο Γ. Στραβού γραμματέας της ΝΕ και στη συνέχεια λαός και νεολαία πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης.

Μαχητικές πικετοφορίες έγιναν σε Φλώρινα, Κατερίνη, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Πτολεμαΐδα.

Στη Δράμα και τη Βέροια έγιναν μαζικές εξορμήσεις ενημέρωσης του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ