Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συντονισμένη με την κυβέρνηση

Το ρόλο που της αναλογεί, προκειμένου να πειθαναγκαστεί ο ελληνικός λαός να αποδεχτεί το «σχέδιο Ανάν», αναλαμβάνει η ηγεσία της ΝΔ, κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση και συμπληρώνοντας τα «κενά».

Το μήνυμα που εκπέμπει η Ρηγίλλης είναι ότι πρέπει να γίνει αποδεκτό ως βάση συζήτησης το «σχέδιο Ανάν», ενώ καλλιεργεί αυταπάτες ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις θα αντιμετωπιστούν οι «προβληματικές» πλευρές του σχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό διαφημίζεται ο «διπλωματικός μαραθώνιος» που αναλαμβάνει ο πρόεδρος της ΝΔ, με στόχο «να υποστηριχτεί η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μία βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος». Ο Κ. Καραμανλής πρόκειται να επισκεφθεί το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και την Κοπεγχάγη, όπου θα έχει επαφές κυρίως με ομοϊδεάτες του στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ σήμερα συναντάται με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τη Δευτέρα με τον Ερντογάν και την Τετάρτη με τον αντιπρόσωπο της Μ. Βρετανίας για το Κυπριακό λόρδο Χάνεϊ. Ο πρόεδρος της ΝΔ έγινε χτες αποδέκτης του μηνύματος που κομίζει ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος με τον γνωστό κυνικό τρόπο αξίωσε να γίνει αποδεκτό το «σχέδιο Ανάν» πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, απορρίπτοντας μάλιστα το αίτημα για παράτασης του εκβιαστικού χρονοδιαγράμματος που θέτει ο Κ. Ανάν.

Κορυφαία στελέχη της ΝΔ με δηλώσεις τους προσδιορίζουν τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του στις επόμενες φάσεις. Ο Μ. Εβερτ είπε (στη ΝΕΤ) ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μην αποδοθεί σε εκείνη η ευθύνη της εμπλοκής και της άρνησης», ενώ ζήτησε με τη σειρά του «να αφήσουμε τους Ελληνοκύπριους να εκφράσουν πρώτοι την άποψή τους»... Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Μιχ. Λιάπης, ο οποίος όμως δεν έκρυψε ότι η Ελλάδα «δεν έχει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης». «Είναι μύθος αυτό που λέγεται ότι έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε βασικά στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά στον «Σκάι». Από την πλευρά του ο Γ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε (στον «Φλας») απαράδεκτες τις ασφυκτικές προθεσμίες που βάζει ο Κ. Ανάν και εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να γίνει ένταξη και μετά να οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα ώστε να ολοκληρωθεί, αν μπορεί να ολοκληρωθεί, και η πολιτική λύση». Συμφώνησε με τον Μιχ. Λιάπη ότι η διαπραγμάτευση αφορά «ήσσονος σημασίας» θέματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ